Krav på installerad eleffekt
Boverkets byggregler begränsar hur mycket eleffekt som får installeras i en byggnad för uppvärmning. Syftet med detta är att särskilt hushålla med el. Här kan du läsa mer om vad kravet på maximalt installerad eleffekt innebär.
Installerad eleffekt för uppvärmning definieras som den sammanlagda eleffekt som maximalt kan upptas av elektriska apparater för uppvärmning och tappvarmvattenproduktion. Kravet inkluderar även anordning för uppvärmning av ventilationsluft och avfrostning av ventilationsaggregat.
Kravnivåer
Eftersom klimatet varierar över landet skiljer sig även effektkravet åt mellan landets kommuner. Det faktiska effektkravet tillåts även variera beroende på byggnadens storlek, där större byggnader får lov till att ha en högre installerad eleffekt. Små byggnader under 50 m2 är helt undantagna från kravet om installerad eleffekt.
Vissa byggnader medges tillägg till kravnivån beroende på ventilationsbehov av hygieniska skäl.
Kraven finns i tabell 9:2a i Boverkets byggregler (BBR).
Frågor och svar
Ja, det är märkeffekten/maxeffekten på apparaterna som ska summeras.
Av det allmänna rådet till 9:25 BBR framgår att installerad effekt för uppvärmning bör beräknas vid projekteringen och verifieras i färdig byggnad genom summering av märkeffekter.
För nya byggnader ställs krav på maximalt tillåten installerad eleffekt för uppvärmning Installerad eleffekt för uppvärmning definieras som den sammanlagda eleffekt som maximalt kan upptas av de elektriska apparater för uppvärmning , tappvarmvattenproduktion och ventilation.
Med installerad eleffekt för uppvärmning avses alltså den eleffekt som behövs för själva uppvärmningsanordningen (uppvärmningen). Häri ingår inte eleffekt för kringutrustning, till exempel för interna distributionssystem så som fläktar och pumpar. Observera dock att energi för kringutrustning medräknas i byggnadens energianvändning.
När uppvärmningsanordningen är en värmepump medräknas den energi och eleffekt som används för att driva värmepumpen samt den energi och eleffekt som åtgår för att förse värmepumpen med energi från sin externa källa. Exempelvis pump för värmebärare (brine) vid bergvärme eller fläkt för uteluftsvärmepump. I det fall värmepumpen innehåller fläkt som även används för att ventilera byggnaden (exempelvis frånluftsvärmepump) är fläktens eleffektbehov vanligen så lågt att detta förslagsvis kan inkluderas i värmepumpens eleffektbehov med bibehållen precision i effektberäkningen.
Av definitionen i Boverkets byggregler, BBR, avsnitt 9:12 framgår att med installerad eleffekt avses den eleffekt som maximalt kan upptas av de elektriska apparaterna för uppvärmning. I fallet elpatron får denna vara så konstruerad att mer eleffekt än avsett och som framgår av märkeffekten inte kan upptas.
Hur detta rent praktiskt löses är fritt för byggherren att välja. Att elektroniskt begränsa eleffektuttaget eller genom att koppla olika element i serie eller parallellt, kan vara sådana tekniska lösningar under förutsättning de är en varaktiga och inte enkelt kan ändras utan ingrepp i apparaten (jämför till exempel med byte av elpatron till större storlek). Om en effektbegränsning gjorts i apparaten och det krävs behörighet och yrkeskunskap för att återställa till ursprungsinställningen kan detta bedömas vara tillräckligt för att effektbegränsningen ska vara godkänd vid bedömning av installerad eleffekt. Förutsättningen är givetvis också att övriga eventuella säkerhetskrav och standarder som kan finnas beträffande elektrisk utrustning uppfylls.
Enligt Boverkets byggregler, BBR, (BFS 2011:6) så ska DVUT användas vid beräkning av installerad eleffekt för uppvärmning enligt 9:12. Enligt 6:42 BBR så ska också krav på termisk komfort uppfyllas vid DVUT.
Enkelt uttryckt kan man beskriva DVUT som den lägsta medeltemperaturen under ett eller flera dygn för en ort. På Boverkets webbplats redovisas DVUT för tidskonstanten 1 till 12 dygn för perioden 1981–2010.
Öppna data - Dimensionerande vinterutetemperatur (DVUT 1981-2010) för 310 orter i Sverige
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.