Byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten
EU beslutade 2020 om ett nytt dricksvattendirektiv. Detta direktiv har införts i Sverige under våren 2024 genom ändringar i lagar och förordningar. Direktivet ska skydda människors hälsa från skadliga effekter av föroreningar i dricksvatten genom att säkerställa att vattnet är hälsosamt och rent.
En nyhet är minimikrav på material i kontakt med dricksvatten: Det ska finnas metoder för testning och godkännande av dessa material. Observera att denna vägledning uppdateras och att ny information tillkommer efter hand.
Vägledningen vänder sig främst till:
- tillverkare, distributörer, importörer och ekonomiska aktörer som tillhandahåller byggprodukter i kontakt med dricksvatten på den svenska marknaden och
- byggherrar, fastighetsägare, vattenproducenter med flera som använder byggprodukter i kontakt med dricksvatten i byggnadsverk.
Reglerna i direktivet om material i kontakt med dricksvatten börjar tillämpas den 31 december 2026. För att kunna använda och tillhandahålla byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten efter detta datum är det viktigt att i god tid sätta sig in i regelverket och anpassa sina produkter.
Vilka byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten omfattas av dricksvattendirektivet?
Dricksvattendirektivets artikel 11 omfattar byggprodukter och material som är avsedda att användas i nya installationer eller, om det rör sig om reparationer eller ombyggnad, i befintliga installationer för uttag, beredning, lagring eller distribution av dricksvatten.
Direktivet omfattar byggprodukter och material som används både i yttre och inre vatteninstallationer för både kall- och varmvatten, exempelvis distributionsledningar för dricksvatten från vattenverk till förbindelsepunkt, bassänger på vattenverk samt ledningar i mark och i byggnader, armaturer, kopplingar, kranar och varmvattenberedare från förbindelsepunkt till tappställe i byggnader.
Vilka byggprodukter som omfattas är oberoende av storleken på vattenförsörjningssystemet eller om anläggningen är kommunal eller privat.
Information om positivlistorna
Vägledning till ekonomiska aktörer om dricksvattendirektivets positivlistor över utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar finns hos Kemikalieinspektionen och ECHA.
Kemikalieinspektionen har från och med den 1 april 2024 ansvar för att ge stöd och vägledning till företag och andra aktörer som vill ansöka om att föra upp ett ämne på positivlistorna. På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa mer om detta.
Dricksvattendirektivet (på Kemikalieinspektionens webbplats)
I slutet av 2025 kan ekonomiska aktörer och nationella myndigheter börja anmäla sina avsikter att föreslå ändringar av de europeiska positivlistorna till ECHA. Från och med slutet av 2026 kan de börja lämna in sina ansökningar till ECHA om att lägga till nya poster och ändra eller ta bort befintliga poster från de europeiska positivlistorna.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.