Om Boverkets nya byggregler
Boverket har tagit fram nya byggregler som gäller från och med 1 juli 2025. Vissa undantag finns. Föreskrifterna om aktsamhet börjar gälla ett halvår tidigare och energihushållningsregler kommer senare eftersom de ska samordnas med EU-direktiv. På denna webbsida beskrivs hur de nya reglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna.
Nya grundförfattningar
Boverkets bygg- och konstruktionsregler, BBR och EKS har ersatts med flera enskilda grundförfattningar. Uppdelningen följer indelningen i plan- och bygglagen, PBL och plan- och byggförordningen, PBF.
- Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder (BFS 2024:4)
- Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. (BFS 2024:6)
- Boverkets föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader (BFS 2024:7)
- Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall (BFS 2024:8)
- Boverkets föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader (BFS 2024:9)
- Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (BFS 2024:10)
- Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål (BFS 2024:11)
- Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga (BFS 2024:12)
- Boverkets föreskrifter om krav på tomter m.m. (BFS 2024:13).
Du kan ta del av föreskrifterna i Boverkets författningssamling.
Ny disposition jämfört med BBR och EKS
Grundförfattningarna följer riktlinjerna för författningsskrivning i fråga om disposition av paragrafer, kapitel och avdelningar. Detta skiljer sig mot BBR som har avsnitt.
Områdesvisa bestämmelser är nu grupperade och återfinns på samma ställe. Exempel på detta är regler om tomter. Som man kunde hitta i avsnitt 3, 5 och 8 i BBR. Det underlättar när byggnadsnämnder, projektörer och byggherrar arbetar med dessa frågor eftersom man hittar allt som är relevant om ämnet på ett ställe.
För att ta reda på hur en enskild bestämmelse i BBR och EKS hanteras i den nya författningen finns i varje enskild konsekvensutredning en jämförelsetabell till hjälp. I tabellen kan du se om en bestämmelse i BBR eller EKS motsvaras av någon eller några bestämmelser i den nya författningen. Tabellen visar även omvänt vad motsvarigheten var i BBR och EKS.
Konsekvensutredningar med jämförelsetabell hittar du i anslutning till föreskriften.
Likartad kapitelindelning
I varje ny grundförfattning finns ett inledande kapitel som omfattar de övergripande reglerna likt BBR:s avsnitt 1 och 2. Denna inledande del är till vissa delar likalydande i alla författningar. De efterföljande kapitlen är unika och varierar i antal för varje grundförfattning.
Sista kapitlet i varje grundförfattning handlar om ändringsregler. Denna del innehåller både övergripande ändringsregler som är likalydande i alla författningar men kan även innehålla ändringsregler som är specifika för det aktuella området. Grundförfattningarna har på detta sätt en återkommande disposition.
Reglerna innehåller funktionskrav
De nya byggreglerna innehåller i likhet med BBR funktionskrav. Skillnaden är dock att det i de flesta fall inte längre anges hur kraven ska uppfyllas genom exempelvis allmänna råd och hänvisningar till standarder. Det blir i stället samhällsbyggnadssektorn som, genom tolkning av bestämmelserna, tar fram förslag till lösningar som uppfyller funktionskraven samt förslag till verifieringsmetoder.
Samma ansvar men tydligare roller
Funktionskraven som ställs på lag och förordningsnivå förblir oförändrade, likaså ansvarsfördelningen mellan byggnadsnämnd och byggherre. Rollfördelningen blir däremot tydligare.
Nya byggregler och övergångsperiod
De nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025 har en övergångsbestämmelse med en övergångsperiod på ett år. Det innebär att fram till den sista juni 2026 kan byggherren välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS eller de nya byggreglerna.
Byggherren kan alltså välja att använda antingen de äldre eller de nya reglerna, i sin helhet. Det går inte att kombinera delar ur de äldre och delar ur de nyare. Byggnadsnämnden bör för tydlighetens skull dokumentera vilka regler som används, i beslutet om lov, protokollet från det tekniska samrådet, startbeskedet och slutbeskedet.
Möjligheten för byggherren att välja äldre byggregler gäller för åtgärder som:
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
I övergångsbestämmelserna regleras också situationen när beslut om bygglov meddelats före ikraftträdandet den 1 juli 2025, men arbetena kommer utföras och beslut om start- och slutbesked kommer meddelas efter ikraftträdandet. När byggnadsnämnden i de fallen i byggprocessen bedömer de tekniska egenskapskraven vid beslut om start- och slutbesked, ska äldre regler tillämpas, det vill säga regler i såväl BBR som EKS.
Nya regler om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder
Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder (BFS 2024:4) träder i kraft redan den 1 januari 2025. Till dessa föreskrifter finns inte någon övergångstid där byggherren kan välja att tillämpa äldre bestämmelser.
Arbetet med energireglerna
Krav på energihushållning kommer fortsatt regleras i BBR. En ny grundförfattning om energihushållning kommer senare, på så sätt möjliggörs samordning med det omarbetade direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD).
Du kan ta del av Boverkets arbete med energihushållningsregler och övrig implementering av EPBD.
Direktiv för byggnaders energiprestanda
Konsekvensutredningar
När man tar fram nya byggregler gör man även en konsekvensutredning. Den kan liknas med förarbetet till en lag.
Konsekvensutredningen är en bra källa till information om hur Boverket har resonerat om de nya reglerna. Där beskrivs bland annat de rättsliga förutsättningarna. Det finns även författningskommentarer till varje föreskrift och utredning av deras konsekvenser.
Konsekvensutredningar hittar du i anslutning till föreskriften.
Upphävande av BBR mm
Innan BBR upphävs i sin helhet kommer den att behöva ändras ett par gånger och stegen förklaras enligt följande:
- 1 januari 2025 träder den nya grundförfattningen om aktsamhet i kraft. Detta innebär att BBRs avsnitt 2:3 delvis kommer upphävas medan avsnitt 2:4 upphävs i sin helhet. En ändringsförfattning (BBR 30) som tar hand om denna ändring träder i kraft 1 januari 2025. BBR 30 träder i kraft utan övergångsbestämmelser.
- 1 juli 2025 träder resten av grundförfattningarna i kraft. Eftersom det fortfarande saknas nya energihushållningsregler behöver BBRs avsnitt 9 med tillhörande övergripande bestämmelser fortsatt finnas kvar. Det blir ett omtryck av BBR (BBR 31) där samtliga avsnitt i BBR upphävs utom avsnitt 1, 2 och 9. Övergångsbestämmelserna beskrivs närmare under rubriken ”Nya byggregler och övergångsperiod” ovan.
- Krav på energihushållning kommer fortsatt regleras i BBR då en ny grundförfattning samordnas med EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD). Det innebär att den nya grundförfattningen om energihushållning behöver komma på plats innan BBR kan upphävas i sin helhet.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.