PBL under byggidéskedet

Granskad: 4 oktober 2024

I PBL finns krav på byggnaden, det är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Utöver krav på byggnaden så finns det också krav på att du under byggtiden ska utföra arbetena med aktsamhet. Det finns även regler om att du ibland behöver söka bygglov eller göra en anmälan.

Regler för byggande

Det finns flera lagar som på ett eller annat sätt kan komma att påverka hur du kan uppföra eller ändra en byggnad. Men det är främst i plan- och bygglagen (PBL) som kraven du måste förhålla dig till finns.

De regler i PBL som du behöver känna till när du står inför att uppföra eller ändra en byggnad kan grovt delas in tre områden:

  1. Materiella regler, krav som ställs på byggnaden eller tomten. 
  2. Regler om skyddsåtgärder under byggtiden.
  3. Processuella regler, till exempel krav på att söka bygglov för vissa åtgärder.

Om inte reglerna följs kan man få betala en byggsanktionsavgift. Man kan också få ett vitesföreläggande med krav på att återställa eller göra om renoveringen om det visar sig att man brutit mot något materiellt krav.   

Du kan läsa mer om exempel på annan lagstiftning som kan vara aktuell under byggidéskedet under rubriken Annan lagstiftning nedan. 

Krav på byggnaden – Materiella regler 

Krav på en byggnad finns i PBL. En del av kraven är sedan preciserade i PBF för att sedan ytterligare preciseras i Boverkets föreskrifter. Det innebär att man behöver ha god kunskap om PBL, PBF och Boverkets föreskrifter. Reglerna är omfattande och därför ställer samhället krav på att byggherren anlitar en certifierad kontrollansvarig vid mer omfattande åtgärder. Det är dock alltid byggherren som har ansvaret för att åtgärderna utförs i enlighet med kraven. Läs mer om olika roller som ofta finns i byggidéskedet på sidan Roller i byggidéskedet. 

Roller i byggidéskedet

Byggherrens ansvar - Materiella krav som ställs på byggnaden enligt PBL:

  • Utformningskrav – en byggnad ska vara lämplig för sitt ändamål, ha god form-, färg och materialverkan och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. 
  • Tekniska egenskapskrav – handlar om byggnaden ska ha vissa egenskaper för att byggnaden ska ha en bra energiprestanda, vara hållbar, säker och skydda vår hälsa. Till exempel så ställs det krav på energihushållning, brandskydd och fuktsäkerhet.
  • Tomtkrav – det innebär till exempel att risken för olycksfall ska begränsas och att utryckningsfordon ska kunna komma fram.
  • Krav på varsamhet – byggherren ska ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och ta tillvara dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. 
  • Förbud mot förvanskning – byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt har ett förstärkt skydd och får inte förvanskas.

Det finns också krav på att byggnader ska hållas i vårdat skick och underhållas så att utformningen och de tekniska egenskaperna bevaras och byggnadens kulturvärden tas tillvara. Läs mer på sidan Organisera förvaltningsarbetet.

Organisera förvaltningsarbetet

Plan- och bygglag (2010:900) ( på Sveriges riksdags webbplats)

Materiella regler i Boverkets föreskrifter

Boverkets föreskrifter består bland annat av Boverkets konstruktionsregler och Boverkets byggregler. I bygg- och konstruktionsreglerna preciseras bland annat utformningskraven, de tekniska egenskapskraven och tomtkraven. Kraven är utformade som funktionskrav, det vill säga att de anger en viss funktion som ska vara uppfylld men inte vilken utformning eller teknisk lösning som ska användas för att uppnå den funktionen. Boverkets bygg- och konstruktionsregler lämnar alltså i stor utsträckning öppet för byggherren att själv välja utformning eller teknisk lösning. Boverkets bygg- och konstruktionsregler förutsätter att det finns sådan kompetens inom byggherrens organisation att funktionskraven kan brytas ned och omsättas i en utformning eller teknisk lösning som uppfyller kraven. 

I Boverkets författningssamling hittar du både Boverkets byggregler och Boverkets konstruktionsregler.

Boverkets byggregler (föreskrifter och allmänna råd). BFS 2011:6 

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder). BFS 2011:10

I PBL kunskapsbanken kan du lära dig mer om Boverkets byggregler och Boverkets konstruktionsregler.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Krav på byggnaden vid ändring 

Vid ändring av byggnad får de krav som gäller för nya byggnader anpassas. I Boverkets föreskrifter finns det bestämmelser som anger under vilka förutsättningar som man får anpassa kraven.

Viktigt är att vid ändring av en byggnad så ska kraven bara tillämpas på själva den ändrade delen.

Även om utgångspunkten är att det är samma krav som gäller vid uppförande av nya byggnader som vid ändring av byggnader, så är kraven för nya byggnader aldrig direkt tillämpbara vid ändring. Detta eftersom kraven vid ändring får anpassas utifrån

  • ändringens omfattning,
  • byggnadens förutsättningar,
  • varsamhetskravet,
  • förvanskningsförbudet.

Vilket utrymme det finns att anpassa kraven varierar. Utrymmet är som mest begränsat när kraven handlar om att förebygga situationer som kan innebär fara för hälsa och liv.

Det tekniska egenskapskravet om energihushållning föreskriver att energianvändningen vid både nybyggnad och ändring begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning. Läs mer på sidan ”Energihushållningskrav vid ändring”.
Energihushållningskrav vid ändring 

Energihushållningskrav vid ändring

På sidan Ändring av byggnader eller i webbutbildningen Ändring och ombyggnad får du bland annat veta mer om vad som räknas som en ändring enligt PBL och vilka krav som gäller vid ändring. 

Ändring av byggnader

Ändring och ombyggnad

Regler om skyddsåtgärder under byggtid

I Boverkets byggregler finns också krav på hur bygg-, rivnings- och markarbetsplatser ska vara ordnade. Syftet med kraven är främst att skydda kvarboende, närboende och allmänhetens säkerhet och hälsa. Men reglerna syftar också till att undvika stor ekonomisk skada på andra byggnadsverk vid markåtgärder. 

Reglerna handlar om att byggherren ska projektera och utföra åtgärderna så att arbetena kan genomföras utan att personer och egendom riskerar att bli skadade; konsekvenserna om det händer något får inte bli för stora.

Till exempel kan det innebära att

  • välja vissa metoder när arbetena ska utföras för att skydda personers säkerhet och hälsa
  • avgränsa arbetsområdet för att undvika fallolyckor och/eller förhindra att damm sprids
  • begränsa risken för mikrobiell tillväxt, till exempel legionella.
  • anordna ersättningsboende om inte en acceptabel boendemiljö kan erbjudas under ändringsarbetena, med avseende på buller, damm och hygieniska förhållanden i övrigt. 

Om det inte går att utföra åtgärderna med aktsamhet så att säkerhet och hälsa kan upprätthållas kan det krävas evakuering av de boende.

Kravet finns i Boverkets byggregler avsnitt 2:3 och 2:4.

Boverkets byggregler (föreskrifter och allmänna råd). BFS 2011:6

Processuella regler

De processuella reglerna rör olika formella processer som bygglov, anmälan, start- och slutbesked. Syftet med de formella processerna är att kontrollera om de materiella kraven uppfylls. 

Processuella regler som byggherren ansvarar för är bland annat:

  • ansöka om bygglov eller anmälan om det krävs för åtgärden,
  • anlita en certifierad kontrollansvarig om det krävs för åtgärden,
  • ta fram förslag till kontrollplan PBL och lämna in denna till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet,
  • att byggåtgärden inte påbörjas innan startbesked finns, och
  • att åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns.

Läs mer om de processuella reglerna på sidorna PBL under projekteringsskedet 
och  PBL under byggskedet.

 PBL under projekteringsskedet

PBL under byggskedet

Annan lagstiftning

Utöver PBL finns det andra lagar som har krav på hur man får använda en byggnad, till exempel miljöbalken, arbetsmiljölagen (1977:1160) och elsäkerhetslagen (2016:732). Dessa behöver du också ha kännedom om för att det ska gå att använda byggnaden som tänkt.

Det finns också några tusen byggnader i Sverige som omfattas av skydd enligt kulturmiljölagen (1988:950). Om du vill göra ändringar i en av dem, kan du behöva tillstånd enligt både kulturmiljölagen och PBL.

Fler lagar som du kan behöva ha kännedom om finns i webbguiden En byggnads liv, under rubrikerna ”Exempel på annan lagstiftning”.

Webbguide om en byggnads liv
 
 

Boverket (2024). PBL under byggidéskedet. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/regler/ Hämtad 2024-11-22