Energirenovera eller byta fönster och dörrar
Att förbättra eller byta ut fönster och dörrar ger ett behagligare inomhusklimat, bidrar till ett lägre uppvärmningsbehov och ger lägre energikostnader. Tänk på att du kan behöva bygglov för att byta fönster och dörrar, hör med din kommun innan du börjar.
Film – Rätt åtgärd i rätt hus
Renovera eller byta ut fönster och dörrar
Fönster och dörrar isolerar sämre än isolering. Därför finns det ofta anledning att förbättra fönster och dörrar av energiskäl.
Ju lägre värmegenomgångstal, U-värde, ett fönster har, desto mindre energiförlust och mindre kall luft, innanför fönstret, som kan falla till golvet och orsaka golvdrag, kallras. En tumregel är att om U-värdet är lägre än 1.0 så uppträder inget kallras.
Även de bästa fönstren isolerar bara motsvarande cirka 5 cm vanlig isolering. Ett gammalt fönster kan släppa igenom betydligt mer.
Samtidigt finns ofta skäl att vara varsam med äldre fönster och dörrar, eftersom de är viktiga för husets utseende och kulturhistoriska värden. Material, proportioner, indelning och profilering är väsentliga för ett fönsters uttryck. Äldre glas och invändig profilering kan dessutom ha stor betydelse för upplevelsen av ett rum.
Täta fönstren
Det enklaste sättet att förbättra ett fönster är att se till att det är tätt. Du kan kontrollera och förbättra, isoleringen runt karmen, drevningen och förbättra lister mellan fönsterbåge och karm, samt renovera bågen eller karmen.
Om fönster och dörrar inte är lufttäta ökar energiförlusterna markant. Lufttätningen hos listerna bör ses över regelbundet och förbättras vid behov. Var dock uppmärksam på att om huset har ett äldre ventilationssystem kan det vara inställt utifrån att luft kan röra sig genom och kring otäta fönster. Denna luft kan vara en betydande del av tilltänkta tilluften. Om du väljer att täta fönstren behöver du därför också kontrollera behovet av tilluft, så att ventilationen och luftkvaliteten inte blir för dåliga. Läs mer om lufttätande åtgärder på sidan lufttätning av klimatskärm.
Du behöver också bedöma och hantera risken för kondens utvändigt, som ökar för att bättre isolerade fönster gör att rutorna blir kallare på utsidan.
Byta den inre glasrutan till energiglas
Nästa steg kan vara att byta den inre glasrutan till ett energiglas. Om du gör det i samband med en fönsterrenovering, och har kvar rutor av äldre munblåst eller valsat glas, kan du kanske återställa några andra ytterrutor som gått förlorade genom åren med dem som ytterrutor i stället och på så sätt bibehålla husets ursprungliga utseende.
Det finns fler sätt att komplettera ett fönster, till exempel med en separat extra fönsterbåge. Den kan kompletteras med ett extra energiglas, eller så kan du byta till en tvåglaskassett på insidan av fönstret.
Vad du kan göra i ditt hus, kommer att bero på bland annat om fönsterbågen klarar tyngden av extra glas eller tjockare båge samt om det finns tillräckligt djup för kompletteringarna.
Byta till nya fönster
Om husets fönster är i dåligt skick kan de behöva bytas ut. Det kan till exempel gälla de treglasfönster där glaskassetten förlorat sin funktion samtidigt som monteringen i instickskarmar ger betydande energiförluster. Det är vanligt för treglasfönster som sattes in under sjuttiotalet. Att byta sådana fönster kan även bidra till att återställa utseendet på en förvanskad byggnad.
Om du byter fönster bör du anpassa de nya fönstren till husets ålder och karaktär. Kontrollera med kommunens byggnadsnämnd om du behöver bygglov. Tänk även på att det kommer in mindre dagsljus om de nya fönstren har grövre fönstersnickerier.
Det går att renovera eller byta fönster och dörrar oavsett årstid. Om det är kallt ute kan man exempelvis använda så kallade fönstertält.
Energibesparing och lönsamhet
Troligen kan du spara pengar på att täta dina fönster. De övriga åtgärderna, alltså att byta den inre fönsterrutan till energiglas eller byta till nya fönster, kan du behöva göra samtidigt som du renoverar andra saker, för att få en bra lönsamhet.
Vad det kostar att renovera de befintliga fönstren beror på hur mycket som måste göras. Hur stor energibesparingen blir beror bland annat på fönstrens och dörrarnas ursprungsskick samt var i landet huset är beläget.
Att förbättra befintliga fönster ger ofta en lägre energibesparing än att byta till nya. Men det kostar oftast mindre, vilket kan ge en bättre totalkalkyl. Lönsamheten beror exempelvis på kostnaden för investeringen och priset på energi, samt hur kulturvärdet förändras.
Andra nyttor
När du förbättrar eller byter till nya fönster och dörrar blir huset ofta mer lufttätt. Om det görs på rätt sätt, kan det också ge
- minskad risk för fuktskador
- skönare inomhustemperatur
- mindre buller utifrån.
Om du väljer att behålla och uppgradera befintliga fönster kan du lättare bevara husets kulturvärden. Det kräver också mindre naturresurser än att byta till nya fönster.
Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt
- Lufttätning
- Kontroll och injustering av ventilationen
- Solavskärmning – eftersom risken ökar att det blir för varmt inomhus, på grund av den bättre isoleringsförmågan och särskilt eftersom klimatet förväntas bli varmare, solavskärmningen kan också bidra till att åtgärda kondens på utsidan om den minskar exponeringen mot, det kalla världsalltet/natthimlen
- Tilläggsisolering av fasaden
- Konvertering till värmeväxling på frånluften, eftersom det förutsätter god lufttäthet i klimatskärmen.
Att tänka på för att få full nytta av åtgärden
Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.
Före åtgärden
- Ta hänsyn till hur fönstren påverkar husets utseende. Välj fönster vars material, proportioner och indelning passar husets ålder och karaktär.
- Ta reda på om du behöver söka bygglov för det du vill göra, eller göra en anmälan. Det kan också finnas regler i till exempel detaljplanen om vad du får göra med just ditt hus eller i ditt område. Läs mer på kommunens webbplats.
- Utred om det finns fuktskador i väggarna som behöver åtgärdas. Det är vanligt att gamla fönstertätningar släpper igenom vatten under fönstren, särskilt i de lägen som utsätts för slagregn, vinddrivet horisontellt regn, i vindutsatta lägen.
- Utred om befintligt eller nytt fönster behöver kompletteras med fuktskydd.
- Ta hänsyn till hur dagsljusinstrålningen och ventilationssystemet påverkas av renoveringen.
- Välj fönster med ett lågt U-värde för hela fönsterkonstruktionen, det vill säga glas, båge och karm.
- Utred vilken typ av glas som passar bäst, eftersom olika glas och glaskombinationer, bland annat ger olika mycket solavskärmning, bullerdämpning och dagsljusinsläpp.
- Undersök om de gamla fogmassorna innehåller till exempel PCB eller asbest, som är saneringspliktigt. Förbered korrekt sanering och avfallshantering. Kitt kan också innehålla asbest vilket bör hanteras i enlighet med arbetsmiljöreglerna.
- Bestäm vilken säkerhetsklassning du vill ha på fönster och dörrar – en viktig del av inbrottsskyddet.
- Kontrollera om du har brandklassade fönster. I så fall behöver den nya lösningen också ha minst samma klass.
- Utred hur huset ska utrymmas vid brand. Ändringar kan underlätta eller försvåra utrymning, beroende på tekniska detaljlösningar.
- Kontrollera vilken säkerhetsklass på fönstret som krävs. Du kan behöva förbättra skyddet särskilt för äldre fönster som inte följer dagens tekniska standarder.
- Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.
- Planera inbrottsskyddet för tiden för själva bytesarbetet, till exempel, ha en plan för om ett fönsterhål behöver stå öppet en tid, i väntan på det nya fönstret.
- Om du byter fönster på vintern, så planera att göra bytet stegvis, för att undvika att huset kyls ner.
Kommunernas webbsidor för byggande och boende
Vägledning om PCB (på Naturvårdsverkets webbplats)
Vid energirenovering av fönster och dörrar
Kontrollera de befintliga fönstren och bedöm om du behöver göra mer än att bara byta ut glas, till exempel
- byta tätningslist
- rikta upp fönster – om de inte hänger rakt blir tätningen sämre mot karmen, vilket ger ett större värmeläckage mellan bågen och karmen
- förbättra drevningen
- måla eller kitta om fönstren
- reparera fuktskador i karmar eller bågar.
Kontrollera om båge, gångjärn och beslag är tillräckliga för de nya fönstren, som ofta blir tyngre än de befintliga.
Vid byte till nya fönster och dörrar
- Bedöm om det behövs ventilation i fönsterlösningen, till exempel spaltventiler i fönsterbågen eller karmen.
- Bedöm om du behöver komplettera husets ventilation, för att få tillräcklig luftväxling. I vissa äldre hus med självdrag fungerar läckage genom fönstren som tilluft. Om du byter till energifönster utan att ta hänsyn till ventilationens funktion, kan det skapa risk för fuktskador och dålig luftkvalitet.
- Tänk på vilket underhåll som behövs av de fönster du väljer. Vissa material kan kräva mer regelbundet underhåll än andra. Men välj framför allt material som går att underhålla, så att de får en lång livslängd.
- Fundera på hur de gamla fönstren kan få en ny användning någon annanstans. Vissa fönsterfirmor köper tillbaka de gamla fönstren för att återvinna.
När åtgärden genomförs
- Kontrollera leveransen, så att rätt fönster har levererats, utifrån din beställning. Du kan till exempel kontrollera märkningslappen på fönstren, där U-värdet står.
- Se till att energiglas monteras i rätt fönsterhål och på rätt sätt.
- Se till att drevning och isolering mellan karm och vägg blir fackmässigt gjord.
- Fotodokumentera gärna installationen, inklusive drevningen.
Efter åtgärden
- För att användningen av energi ska minska så mycket som möjligt, behöver värmesystemet justeras in, så att det har rätt inställningar. Om värmen regleras med termostat fördelas värmen automatiskt mellan rummen, annars behöver den justeras manuellt.
- Injustera även ventilationen för att få rätt luftflöden, om huset har mekanisk ventilation.
- Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Värmesystem och ventilationssystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering. En expert kan dessutom hitta eventuella problem och föreslå lösningar.
- Överväg att förbättra ventilationen, om det blir kondens på fönstrens insida. (Om det blir kondens på utsidan är det inte ett tecken på att något är fel, utan ett kvitto på att fönstret är välisolerat. Kondens ute försvinner efter ett par timmar. ”solavskärmning ”som skugga fönstret mot himlen kan minska kondensen)
- Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
- När fönster och dörrar förbättras eller byts ut minskar husets effektbehov. Undersök om du kan få ett billigare elabonnemang. Om din renovering har minskat behovet av el, kan du ha möjlighet att sänka den fasta kostnaden för elabonnemanget, genom att byta till en lägre kapacitet för huvudsäkringen (”säkra ned”). Du kan också sänka kostnaden för fjärrvärme om du har ett abonnemang med en bestämd maxeffekt.
- Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.
Planera och genomför underhåll på ditt hus
Här kan du få hjälp
Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska förbättra fönster och dörrar.
Energi- och klimatrådgivning
Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.
Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)
Energideklaration
Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.
Hitta energiexperter (e-tjänst)
Experter
Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.
Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.
Montageanvisningar
Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.
Certifieringar och kvalitetssystem
För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.
När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.