Studenter

Granskad: 30 november 2020

Studenter är generellt sett en ekonomiskt svag grupp och har därför ofta svårt att få tag i ekonomiskt överkomliga bostäder på rimligt avstånd från universitetet eller högskolan.

De flesta studenter bor i en bostad inom det ordinarie beståndet, endast en mindre andel av studenterna bor i särskilda studentbostäder. Det innebär att bostadssituationen för studenter är avhängig situationen på den ordinarie bostadsmarknaden.

Den som kommit in på en utbildning långt från hemorten behöver snabbt få tag i en bostad på en ny bostadsmarknad, där man saknar kontakter, lokalkännedom och kötid. Vid terminsstarten, framförallt på hösten, uppstår i stort sett alltid brist på bostäder på högskoleorterna, när nya studenter på kort tid behöver lösa sin bostadssituation.

Det gäller mestadels bostäder för kortare perioder, eller för några års behov, varför det framförallt är hyresbostäder som efterfrågas. Ensamstående studenter har jämförelsevis låg betalningsförmåga och har svårt att klara hyrorna i nybyggda bostäder. De saknar ofta bil och efterfrågar i regel lägenheter nära högskolan eller i kollektivtrafiknära lägen.

Ni som arbetar med bostadsförsörjningsplaneringen på eller nära högskoleorter behöver ta kontakt med högskolan och studentkåren för information om aktuella beslut, trender och tendenser när det gäller högskoleutbildning, och kanske diskutera med dem vilken effekt det kan komma att få på den lokala bostadsmarknaden. Det kan påverkas av vilka utbildningar som är mest eftersökta och hur åldersfördelning och familjestruktur ser ut bland de studenter som antas på respektive ort. Likaså i vilken utsträckning som studierna kan bedrivas på distans.

Söktrycket från studenter är också konjunkturberoende. Som exempel ökade antalet sökande till högskoleutbildningar kraftigt inför hösten 2020, troligen i första hand till följd av att Coronapandemin försämrade arbetsmarknadsläget. Antalet utbildningsplatser utökades då rejält, men samtidigt minskade det internationella utbytet och en större del av studierna kom att bedrivas på distans. Sådana förändringar kan sammantaget slå mycket olika på olika högskoleorter.

Boverket (2020). Studenter. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/underlag-for-bostadsforsorjningen/sarskilda-grupper/studenter/ Hämtad 2024-12-26