Hemlösa

Granskad: 1 juli 2024

Den senaste nationella kartläggningen av hemlöshet genomfördes 2023. Det är Socialstyrelsen som kartlägger hemlösheten i landet och som tar fram underlag och stöd till kommunerna i deras arbete med att motverka hemlöshet. Kartläggningar har gjorts vart sjätte år sedan 1993.

Socialstyrelsens definition av hemlöshet

För att möjliggöra jämförelser med resultat från Socialstyrelsens förra nationella kartläggning, som gjordes 2017, har samma definitioner av fyra hemlöshetssituationer använts. Socialstyrelsens definition av hemlöshet omfattar fyra olika situationer, något förenklat:

Situation 1: Akut hemlöshet

Hit räknas förutom "uteliggare", dvs. personer som sover ute eller i trappuppgångar, bilar, tält och liknande, även dem som övernattar på akutboende eller härbärge eller i jourboende, skyddade boenden eller motsvarande.

Situation 2: Institutionsvistelse och stödboende

Intagen eller inskriven på en kriminalvårdsanstalt, eller annan institution eller stödboende och ska flytta därifrån inom tre månader, men har ingen bostad att flytta till.

Situation 3: Långsiktiga boendelösningar

Boende i någon av socialtjänstens särskilda boendelösningar, där boendet är förenat med tillsyn och särskilda villkor eller regler. Det gäller t.ex. försökslägenheter, träningslägenheter och sociala kontrakt.

Situation 4: Eget ordnat kortsiktigt boende

Bor tillfälligt och utan kontrakt hos kompisar/bekanta, familj/släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt hos en privatperson.

Den här breda definitionen av hemlöshet har använts sedan 2011. Den lyfter fram att hemlöshet kan bero på såväl strukturella som individuella faktorer och att hemlöshet inte är en egenskap utan en situation som en person kan befinna sig i, under olika lång tid.

4 400 akut hemlösa

Sammanlagt har drygt 27 380 personer över 18 år, som var i någon av de fyra hemlöshetssituationerna, kartlagts med 2023 års två olika enkätinsamlingar. Mer än hälften av dem befann sig i situation 3, det vill säga i en träningslägenhet, lägenhet med socialt kontrakt eller motsvarande. Cirka 16 procent eller 4 400 personer var akut hemlösa. Båda dessa kategorier visade på en minskning jämfört med förra mätningen (2017). Cirka 12 procent av alla som registrerades som hemlösa under mätveckan hade ett eget ordnat kortsiktigt boende, till exempel hos någon kompis eller släkting. Resterande befann sig i situation 2, det vill säga var boende med stöd, i HVB (hem för vård eller boende), på institution eller på anstalt i max tre månader utan bostad att flytta till. Källa är Socialstyrelsens rapport " Kartläggning av hemlösheten 2023", länk finns i "Relaterad information".

Kommunernas särskilda boendelösningar

Boverket tar varje år in uppgifter om kommunernas särskilda boendelösningar för hemlösa personer som inte godtas som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden. Boverkets bevakning fokuserar alltså på åtgärdssidan men speglar samtidigt utvecklingen av den del av hemlösheten som avser situation 3, som står för mer än hälften av hemlösheten.

Boverket (2024). Hemlösa. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/olika-grupper/hemlosa/ Hämtad 2024-12-23