Handläggning
I plan- och bygglagstiftningen finns det regler för hur en ansökan eller anmälan som kommer in till byggnadsnämnden ska handläggas.
Ansökan om lov och förhandsbesked
Det är hos byggnadsnämnden i kommunen som man ansöker om bygglov, rivningslov, marklov och förhandsbesked. Ansökan ska innehålla de uppgifter, ritningar och andra handlingar som behövs för att ansökan ska kunna handläggas och beslut fattas.
Ansökan om lov och förhandsbesked
Att göra en anmälan
En åtgärd som inte kräver lov kan kräva anmälan och då får åtgärden inte påbörjas förrän anmälan är gjord och byggnadsnämnden har lämnat startbesked. Anmälan ska vara skriftlig och innehålla vissa grundläggande uppgifter.
Upplysnings- och underrättelseplikt
Vid handläggningen av lov och förhandsbesked ska byggnadsnämnden i vissa ärenden lämna upplysningar och underrättelser till sökanden och fastighetsägaren eller till miljönämnden.
Upplysnings- och underrättelseplikt
Att höra grannar och andra
Vid handläggningen av en ansökan om lov eller förhandsbesked ska byggnadsnämnden i vissa fall underrätta grannar och andra och ge dem tillfälle att yttra sig.
Tidsfrister för handläggning
Ärenden om lov, förhandsbesked och anmälan ska handläggas skyndsamt. I plan- och bygglagstiftningen finns bestämmelser om tidsfrist för handläggning av lov, förhandsbesked och anmälningsärenden. Det finns en möjlighet för byggnadsnämnden att under vissa förutsättningar besluta om anstånd med att avgöra ärenden om lov eller förhandsbesked.
Avgifter för lov, förhandsbesked och anmälan
Kommunerna har rätt att ta ut avgifter för att täcka kostnaderna för de åtgärder som normalt ingår i ärenden om lov, förhandsbesked eller anmälan.
Avgifter för lov, förhandsbesked och anmälan
Beslut om lov
Ett ärende som har inletts hos en myndighet ska alltid avslutas genom ett beslut. Innehållet i beslutet avgörs av omständigheterna i det enskilda fallet. I plan- och bygglagen, PBL, finns bestämmelser om vad beslut om bygglov, marklov och rivningslov ska innehålla. Utöver PBL:s krav på beslut finns regler i förvaltningslagen som ska följas.
Beslut om förhandsbesked
Ett ärende som har inletts hos en myndighet ska alltid avslutas genom ett beslut. Innehållet i beslutet avgörs av omständigheterna i det enskilda fallet. I plan- och bygglagen, PBL, finns bestämmelser om vad beslut om förhandsbesked ska innehålla. Utöver PBL:s krav på beslut finns regler i förvaltningslagen som ska följas.
Expediering och kungörelse av lov och förhandsbesked
När ett beslut om förhandsbesked eller lov har tagits ska det expedieras och vissa beslut ska även kungöras. Ett beslut om förhandsbesked och lov vinner laga kraft enbart om byggnadsnämnden har gjort expediering och kungörelse på rätt sätt. Det finns tre olika begrepp som byggnadsnämnden måste förhålla sig till vid expediering och kungörelse av beslut om förhandsbesked och lov. Det är delgivning, kungörelse och meddelande.
Expediering och kungörelse av lov och förhandsbesked
Verkställbarhet av lov, startbesked och slutbesked
Beslut om bygglov, rivningslov och marklov får normalt verkställas, det vill säga genomföras, 4 veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Efter dessa 4 veckor får beslutet verkställas även om det inte har fått laga kraft. Av startbeskedet ska det framgå när åtgärderna får påbörjas, om lovbeslutet inte får verkställas direkt.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.