Krav på material och geometri

Granskad: 16 december 2024

Kraven på material och geometri ska säkerställa att en byggnad har tillräcklig bärförmåga, stadga och beständighet. Byggreglerna preciserar det tekniska egenskapskravet om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. i plan- och bygglagen, PBL och plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. Sidan vänder sig till dig som arbetar med att projektera och bygga och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna är uppfyllda.

Kraven på bärförmåga, stadga och beständighet preciseras i byggreglerna

De grundläggande kraven på bärförmåga, stadga och beständighet finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Byggreglerna preciserar hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet om tillräcklig bärförmåga, stadga och beständighet.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

7 §
  För att uppfylla det krav på bärförmåga, stadga och beständighet som anges i 8 kap. 4 § första stycket 1 plan- och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att den påverkan som byggnadsverket sannolikt utsätts för när det byggs eller används inte leder till
   1. att byggnadsverket helt eller delvis rasar,
   2. oacceptabla större deformationer,
   3. skada på andra delar av byggnadsverket, dess installationer eller fasta utrustning till följd av större deformationer i den bärande konstruktionen, eller
   4. skada som inte står i proportion till den händelse som orsakat skadan.

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vissa andra anläggningar. Vid ändring av befintlig byggnad gäller andra regler.

Kraven gäller för åtgärder som kräver bygglov eller anmälan. Kraven gäller också för åtgärder som inte kräver bygglov eller anmälan, men då får kraven anpassas och avsteg göras, i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning.

8 §
  I fråga om en byggåtgärd som inte kräver bygglov eller anmälan enligt denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till åtgärdens omfattning och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven.

Första stycket gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2011:335) .

Nya byggregler börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025. De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla. Under en övergångsperiod är det möjligt att tillämpa äldre regler, Boverkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Genom författningen upphävs Boverkets föreskrifter och allmänna råd 
(2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder). 
3. Äldre bestämmelser får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av 
punkten 3 i övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om 
ändring i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och övergångsbestämmelser på sidan Bärförmåga, stadga och beständighet.

Bärförmåga, stadga och beständighet

Övergripande krav på material och geometri

Boverkets byggregler ställer övergripande krav på material och geometri som påverkar bärförmåga, stadga och beständighet. För att uppfylla kraven behöver du ofta söka vägledning i kompletterande dokument så som standarder eller handböcker. Kraven på material och geometri gäller oavsett vilken metod eller system som används för dimensionering.

Vid användning av eurokoderna finns mer specificerade krav och vägledning i respektive eurokod beroende på vilket material som används och vilken bärverksdel som avses. Mer om hur du använder eurokoderna för att uppfylla kraven i Boverkets byggregler hittar du på sidan Eurokoder.

Eurokoder i Boverkets byggregler

De flesta av kraven på material och geometri gäller oavsett vilket material som är tänkt att användas i bärverket. Kraven gäller därmed även om andra material används än de som finns i eurokoderna. Exempel på andra material som används i bärverk men som inte täcks av eurokoderna är cellplast och kolfiber.

Dimensioneringsvärden för materialegenskaper ska bestämmas med statistiska metoder om det är möjligt. För att kunna göra en statistisk analys ska kunna göras behöver man empiriska resultat från försök. Dessa resultat kan sedan anpassas till en lämplig fördelning.

1 §

Dimensioneringsvärden för materialegenskaper ska i görligaste mån bestämmas med hjälp av statistiska metoder och med stöd av empiriskt erhållna resultat.

Det finns många företeelser som påverkar materialegenskaper och geometri. Företeelserna påverkar också byggnadens bärförmåga, stadga och beständighet.

2 §

Följande ska beaktas avseende materialegenskaper och geometri vid dimensionering i brott- och bruksgränstillstånd:

  • 1. Fuktpåverkan.
  • 2. Temperaturpåverkan.
  • 3. Tidsberoende effekter.
  • 4. Utmattningsbeteende.
  • 5. Storlekseffekter.
  • 6. Tvärsnittsförändringar.
  • 7. Lokala effekter.
  • 8. Deformationsegenskaper.
  • 9. Utförande.
  • 10. Mekanisk åverkan.
  • 11. Osäkerhet i metoder för att bedöma materialets egenskaper.
  • 12. Materialets sammansättning och kemiska egenskaper.

3 §

Följande ska beaktas avseende material och geometri vid säkerställande av bärverkets beständighet:

  • 1. Fuktpåverkan.
  • 2. Temperaturpåverkan.
  • 3. Miljöpåverkan och kemiska angrepp.
  • 4. Skadedjur.
  • 5. Mekanisk åverkan.
  • 6. Osäkerhet i metoder för att bedöma materialets beständighet.
  • 7. Materialets sammansättning och kemiska egenskaper.

Mer om dessa företeelser kan du läsa på sidorna om företeelser som påverkar bärförmåga, stadga och beständighet. På dessa sidor finns även exempel på hur en viss företeelse kan påverka olika material.

Företeelser som påverkar materials bärförmåga och stadga

Företeelser som påverkar materials beständighet

Krav på sammanbindning

Boverkets byggregler om konstruktion har krav på sammanbindning i alla byggnader. Kravet gäller alla material. Sammanbindning behövs för att bärverk till exempel inte ska glida isär eller glida av upplag. Om skivverkan används för stabilisering kan det behövas sammanbindning för att kunna säkerställa kraftöverföring.

4 §

Bärverk ska utformas med lämplig sammanbindning för att förhindra att bärverksdelar glider isär eller av upplag.

Detta krav ska inte sammanblandas med möjligheten till att begränsa konsekvenser från okända olyckshändelser med hjälp av sammanbindning. Sammanbindning som till exempel lagt in för att begränsa konsekvenser från en okänd olyckshändelse kan användas för att uppfylla krav på sammanbindning för att delar inte ska glida isär och vice versa. Läs mer om sammanbindning för olyckshändelser på sidan Projektering för olyckshändelser

Projektering för olyckshändelser

Samverkande delar och förband

För förband gäller de allmänna kraven på bärförmåga, stadga och beständighet i 2 kap. Det finns också särskilda krav i Boverkets byggregler som fastställer betydelsen av att ha tillräcklig bärförmåga både i grundmaterialet och i fästelement eller svetsar. Finns det flera förbindare i samma förband ska man ta särskild hänsyn till deformationen i de ingående delarna.

5 §

Bärförmåga i brottgränstillstånd hos förband ska beräknas för såväl fästelement som för grundmaterial.

6 §

Bärförmågan i brottgränstillstånd hos svetsförband ska beräknas för såväl det svagaste snittet genom svetsen som snitten omedelbart intill svetsen.

7 §

Förskjutningar i förband ska beaktas.

Vid samverkan mellan flera förbindare i ett förband ska kraftfördelningen inom förbandet bestämmas med hänsyn till bärverksdelarnas deformation samt till förbindarnas styvhet och deformationsförmåga.

I Boverkets byggregler finns särskilda krav på att krafter ska kunna överföras mellan olika komponenter i armerade bärverk och bärverksdelar. Armeringen ska ha tillräckligt skydd så att kraven på beständighet uppnås. Armeringen ska ha egenskaper som gör att bärverket kan få ett segt beteende vid ett eventuellt brott. Man kan använda oarmerade betongkonstruktioner så länge man inte överskrider kraven i brottgränstillstånd.

8 §

Armering ska ha sådana egenskaper att den i samverkan med omgivande material kan ge det färdiga bärverket ett segt beteende vid brott.

9 §

Armerade bärverk och bärverksdelar ska ha tillräcklig vidhäftning mellan de ingående komponenterna så att krafter kan överföras och tillräckligt skydd så att kraven på beständighet kan uppnås.

Boverket (2024). Material och geometri. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/barformaga-stadga-bestandighet/material-och-geometri/ Hämtad 2025-01-18