Att arbeta med grönplanering
Att arbeta med grönplanering är en kontinuerlig process där framtagandet av en grönplan är en viktig del. I detta avsnitt har vi samlat aspekter och verktyg som kan användas både i grönplaneringen och i arbetet med grönplanen.
Grönplanens sammanhang
Grönplanen har en nyckelroll som underlag för kommunens fysiska planering. Den kan tas fram som ett fristående dokument, i samband med att en översiktsplan tas fram eller som en ändring av översiktsplanen genom ett tematiskt tillägg. Olika alternativ påverkar grönplanens innehåll, processen för framtagande och vilken funktion den får.
Att ta fram en grönplan
Att ta fram en grönplan är en viktig del av grönplaneringsprocessen. Här beskrivs steg för steg hur kommunen kan ta fram en grönplan och vad man behöver tänka på i de olika arbetsmomenten. Processen beskrivs här översiktligt och en detaljerad och fördjupad vägledning finns som en publikation under Relaterad information.
Utmaningar i grönplaneringen
Det finns många utmaningar i samhällsplaneringen. Att arbeta med grönplanering har särskilda utmaningar som kan vara viktiga att beakta tidigt i processen när man tar fram en grönplan. En av de största utmaningarna är att grönytorna blir en alltmer begränsad resurs i tätare städer samtidigt som grönytorna förväntas tillgodose en allt fler funktioner. Detta genererar målkonflikter angående grönytorna. Andra utmaningar handlar om hur grönplaneringen ska hantera kumulativa effekter, mångfunktionalitet, grönstrukturens många olika ägare, kanske en begränsad budget för arbetet och att grönplanen behöver hållas levande genom ajourhållning och uppföljning.
Dialog och delaktighet i grönplanen
Grönstrukturen används och ägs av många aktörer. Delaktighet och dialog kan vara avgörande för kvaliteten på grönplanen och möjligheterna att faktiskt genomföra den. Genom delaktighet och dialog kan olika aktörer involveras i processen, känna ägarskap och bidra till handling.
Att arbeta med riktlinjer i grönplaneringen
För att underlätta arbetet med grönplaneringen och genomförandet av grönplanen kan kommunen ta fram lokala riktlinjer. Det kan handla om planeringsriktlinjer för avstånd till olika typer av grönområden av olika storlek, hur kommunen ska arbeta med grönytefaktorn, frivillig kompensation eller med naturbaserade lösningar som klimatanpassningsåtgärd.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.