Centrala myndigheters roll och ansvar

Granskad: 5 mars 2024

De statliga myndigheterna tar i första hand ansvar för forskning, samordning och kunskapsförmedling. Samordningen omfattar också de kommunala risk- och sårbarhetsanalyserna som länsstyrelsen ombesörjer.

Staten ansvarar för statlig räddningstjänst

Staten ansvarar för statlig räddningstjänst och kan genom länsstyrelsen ta över ledningsansvaret för kommunala räddningsinsatser i en kommun eller flera kommuner om det är motiverat med hänsyn till omfattningen av insatsen eller det finns synnerliga skäl.

2 §
  Med räddningstjänst avses i lagen de räddningsinsatser som staten eller kommunerna skall ansvara för vid olyckor och överhängande fara för olyckor för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön.

Till räddningstjänst hänförs också räddningsinsatser som görs enligt 4 kap. 1-4 §§ utan att det har inträffat någon olycka eller föreligger överhängande fara för en olycka.

Staten eller en kommun skall ansvara för en räddningsinsats endast om detta är motiverat med hänsyn till behovet av ett snabbt ingripande, det hotade intressets vikt, kostnaderna för insatsen och omständigheterna i övrigt.

I denna lag behandlas endast sådana räddningsinsatser som avses i denna paragraf.

Lag (203:778) om skydd mot olyckor 4 kapitlet (på Sveriges riksdags webbplats)

Flera statliga myndigheter har uppgifter som är kopplade till hälsa, säkerhet och risk för olyckor, till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Trafikverket, Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Kustbevakningen, Folkhälsomyndigheten, Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, och Boverket.

Boverket är förvaltningsmyndighet myndighet för fysisk planering, byggande och boende.

Boverket ansvarar bland annat för att vägleda kommuner och andra när det gäller hur hänsyn bör tas till buller och andra hälsofrågor vid planering för och byggande av bostäder enligt plan- och bygglagstiftningen.

Förordning (2022:208) med instruktion för Boverket (på Sveriges riksdags webbplats)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utvecklar och stödjer samhällets beredskap

MSB ansvarar för att utveckla och stödja samhällets beredskap för olyckor och kriser samt civilt försvar. Förutom ansvaret att minska konsekvenserna vid en redan inträffad olycka eller kris tar myndigheten fram planeringsunderlag, som bland annat kan användas vid fysisk planering.

MSB tillhandahåller översiktliga karteringar för ras- och skredrisk i bebyggda områden, översvämningskarteringar i sjöar och vattendrag samt översvämningsskikt för stigande hav.

Enligt EU:s översvämningsdirektiv och förordningen (2009:956) om översvämningsrisker ska MSB identifiera och ta fram riskhanteringsunderlag för områden med särskilt stor risk för översvämningar. MSB tillhandahåller även underlag för anläggningar med storskalig kemikaliehantering (så kallade Sevesoverksamheter), skogsbrandsrisk, skyddsrum och varningssystemet, VMA.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007 om bedömning och hantering av översvämningsrisker (på EUR-Lex webbplats)

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker (på Sveriges riksdags webbplats)

MSB har ett särskilt bemyndigande att identifiera mark- och vattenområden som behövs för anläggningar som kan vara av riksintresse för totalförsvarets civila del.

MSB ansvarar för frågor om samhällets säkerhet när det gäller skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka eller en kris. Uppdraget spänner över hela hot- och riskskalan, från vardagens olyckor till stora katastrofer.

MSB svarar för den centrala tillsynen enligt Sevesolagen. De operativa tillsynsmyndigheterna för Sevesotillsynen är anförtrodd länsstyrelserna.

15 §
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och länsstyrelsen (tillsynsmyndigheterna) ska ha tillsyn över att denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen följs.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om tillsyn enligt denna lag. Lag (2015:233) .

MSB är central tillsynsmyndighet över den kommunala räddningstjänsten.

Förordning (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har information om samhällsplanering på sin webbplats.

Samhällsplanering (på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats)

Lantmäteriet svarar för fastighetsindelning och geografisk information

Lantmäteriet ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och har hand om geografisk information om fastigheter samt inskrivningsärenden i fastighetsregistret. Lantmäteriet bistår med planeringsunderlag i form av kartor och geodata för till exempel kommuner.

Lantmäteriets förstärkningsresurs Geocell är en funktion som på plats vid en krisinsats/ledningsplats kan ge insatsspecifikt stöd med geografisk information och kartprodukter till chef, stabsfunktioner, fältpersonal, media samt under vissa förutsättningar även till tekniska system.

Det finns även lokala lantmäterimyndigheter i Sverige, representerade i 39 kommuner. De kommuner som inte har en egen lantmäterimyndighet vänder sig direkt till statliga Lantmäteriet. De lokala lantmäterimyndigheterna ansvarar för en del av de uppdrag som Lantmäteriet sköter bland annat fastighetsbildning, fastighetsbestämning, särskild gränsutmärkning och fastighetsregistrering.

Förstärkningsresurs Geocell (på Lantmäteriets webbplats)

Statens geotekniska institut, SGI, är en stödfunktion till andra myndigheter vad gäller ras, skred och erosion

SGI har som uppgift att arbeta förebyggande, ta fram kunskaps- och planeringsunderlag samt arbeta för att uppnå de svenska miljökvalitetsmålen. Fokus är att mark- och naturresurser ska brukas på ett hållbart sätt, men också att byggande och användande av resurserna sker på ett säkert och effektivt sätt.

SGI utgör en stödfunktion till andra myndigheter vad gäller ras, skred och erosion. Det handlar bland annat om granskning av vissa detalj- och översiktsplaner och även stöd vid frågor som exempelvis förorenade områden. Utöver detta arbete tar SGI fram planeringsunderlag och karteringar för ras, skred och erosion.

Planeringsunderlag (på Statens geotekniska instituts webbplats)

Sveriges geologiska undersökning, SGU, ansvarar för frågor om jord, berg och grundvatten i Sverige

SGU tar fram geologisk information och ska därmed vara ett stöd i form av att ta fram planeringsunderlag till andra myndigheters arbete.

Inom den fysiska planeringen finns ofta behov av tillgång till geologisk information. För att skapa ett hållbart framtida samhälle med begränsad påverkan på hälsa och säkerhet behövs geologisk information för att skapa medvetenhet om risker i specifika områden samt att förebygga konsekvenserna av dem. Risker som studeras inom SGU är bland annat ras- och skredrisker, radon och strålning samt grundvattenförhållanden.

Samhällsplanering (på Sveriges geologiska undersöknings webbplats)

Naturvårdsverket ansvar för flera olika miljöfrågor

Naturvårdsverket är en myndighet med ansvar för miljöfrågor som exempelvis klimat, luft, biologisk mångfald och förorenade områden.

Naturvårdsverket tillhandahåller bland annat vägledningar och planeringsunderlag inom verksamhetsområdet fysisk planering, bland annat för reduktion av klimatpåverkande utsläpp och klimatanpassning.

Naturvårdsverket ansvarar för riksintresseområdena naturvård, friluftsliv samt anläggningar för avfallshantering.

Samhällsplanering (på Naturvårdsverkets webbplats)

Trafikverket ansvarar för utveckling av den statliga transportförsörjningen och dess infrastruktur

Trafikverket har tillsammans med andra aktörer en viktig roll i planeringen och utvecklingen av samhället. Planering av bebyggelse och transportsystem behöver gå hand i hand. Trafikverkets funktion inom området samhällsplanering är att ansvara för utveckling av den statliga transportförsörjningen och dess infrastruktur. Trafikverket är en del av planeringssystemet genom samverkan med andra aktörer och rådgivning i olika planeringsfrågor. Trafikverket tillhandahåller även ett flertal olika planeringsunderlag.

Trafikverket är ansvarig myndighet för riksintressen för trafikslagens anläggningar.

Samhällsplanering (på Trafikverkets webbplats)

Post- och telestyrelsen, PTS, bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige

Myndighetens koppling till samhällsplanering är dess ansvar för riksintresset Anläggningar för elektronisk kommunikation. Det innebär att PTS i samråd med andra myndigheter ska identifiera områden som bedöms som riksintressanta utifrån perspektivet anläggningar för elektronisk kommunikation.

Riksintresset (på Post- och telestyrelsens webbplats)

Boverket (2024). Centrala myndigheter. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/om-riskhantering/roller-ansvar/central-myndighet/ Hämtad 2025-01-20