Vad är Sevesoverksamhet?

Granskad:

Sevesoverksamheter är verksamheter där vissa farliga ämnen förekommer. En Sevesoverksamhet kan omfatta en eller flera anläggningar, som lokaler, fabriker, cisterner och andra lagringsutrymmen där Sevesoklassade farliga ämnen lagras, tillverkas, eller hanteras.

Sevesoverksamheter är verksamheter där vissa farliga ämnen förekommer

Vad som är Sevesoverksamhet regleras i lagen (1999:381) och förordningen (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, det vi kallar Sevesolagen respektive Sevesoförordningen. Sevesolagstiftningen omfattar verksamheter där farliga ämnen i form av kemikalier förekommer i stora mängder vid ett och samma tillfälle, så kallade Sevesoverksamheter.

Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Sevesolagen (på Sveriges riksdags webbplats)

Förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Sevesoförordningen (på Sveriges riksdags webbplats)

Sevesolagstiftningen kan du läsa mer om på sidan Sevesodirektivet och Sevesoverksamhet i svensk lag.

Sevesodirektivet och Sevesoverksamhet i svensk lag

Definitionen på Sevesoverksamhet i denna vägledning

Med begreppet Sevesoverksamhet avses hela det område som står under en verksamhetsutövares, eller flera verksamhetsutövares gemensamma, ledning eller kontroll och där det finns farliga ämnen vid en eller flera anläggningar (jämför propositionen 2014/15:60 Genomförande av Seveso III-direktivet sidan 103).

Genomförande av Seveso III-direktivet. Prop. 2014/15:60 (på Sveriges riksdags webbplats)

En Sevesoverksamhet kan omfatta en eller flera anläggningar, som lokaler, fabriker, cisterner och andra lagringsutrymmen där Sevesoklassade farliga ämnen lagras, förvaras eller tillverkas.

Det finns två kravnivåer på Sevesoverksamheter

Sevesolagstiftningen omfattar verksamheter där farliga ämnen, kemikalier, förekommer i stora mängder vid ett och samma tillfälle, så kallade Sevesoverksamheter. Verksamheterna tillhör en lägre eller högre kravnivå, beroende på vilka farliga ämnen som avses och i vilken mängd de förekommer.

3 §
  Denna lag tillämpas på verksamheter där vissa farliga ämnen förekommer. Verksamheterna tillhör en lägre eller högre kravnivå, beroende på vilka farliga ämnen som avses och i vilken mängd de förekommer. Regeringen får meddela föreskrifter om vilka farliga ämnen som avses och vilka mängder av dessa som krävs för att en verksamhet ska tillhöra den lägre eller högre kravnivån.

Med förekomst av farliga ämnen avses den faktiska eller förväntade förekomsten av sådana ämnen i en verksamhet eller den förekomst av sådana ämnen som rimligtvis kan förväntas uppstå vid en okontrollerad process eller vid en okontrollerad reaktion i ett lager. Lag (2015:233) .

Dessa så kallade gränsmängder finns i bilaga 1 till Sevesoförordningen. Där finns också summeringsregler för de verksamheter som hanterar stora mängder och flera olika slag av kemikalier.

Förordning (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Sevesoförordningen, bilaga 1 (på Sveriges riksdags webbplats)

Sevesoverksamhet är ett vidare begrepp än Sevesoanläggning

Sevesoverksamhet samt klassificering och tillståndsgivning av sådan, är ett vidare begrepp än enbart Sevesoanläggning även om de ofta används som synonymer. Verksamhet förutsätter åtminstone en anläggning som är föremål för prövning och tillståndsgivning, alternativt anmälningsplikt om den är av mindre omfattning.

Verksamhet som klassificeras som Sevesoverksamhet på en given plats är en anläggning. Inte sällan består en Sevesoverksamhet av flera anläggningar, som lokaler, fabriker, cisterner och andra lagringsutrymmen där Seveso-klassade farliga ämnen lagras eller tillverkas. Verksamhetsutövaren kan också ha flera anläggningar på flera platser, fastigheter, på flera håll i landet. Därmed kan en större verksamhetsutövare också ha flera anläggningar på olika håll i landet, och i världen för den delen.

Anläggning är synonymt med verksamhetsområde medan det är verksamheten som prövas i miljötillstånd. Om det på en given plats, fastighet, finns flera cisterner för lagring av kemikalier, är det samma verksamhet och som omfattar en samlad hantering och lagring och sammantagen volym och inte flera miljötillstånd för varje skild cistern i samma verksamhet på samma plats.

Anläggning och verksamhet kan dock vara en och samma, vilket ofta är fallet för mindre verksamheter. Men det är viktigt att skilja Sevesoanläggning från det som ska prövas eller anmälas, det vill säga Sevesoverksamheten.

Om en verksamhet med samma ägare är utspridd på flera håll i samma kommun måste varje plats bedömas ur lokaliseringsperspektiv.

Det är inte alltid lätt att identifiera en Sevesoverksamhet

Observera att det bland Sevesoverksamheterna finns anläggningar som kanske inte vid första anblicken uppfattas som Sevesoverksamheter. Även lager och logistikcenter kan komma att omfattas av regelverket på grund av mängderna av exempelvis kemikalier, gasol eller eldningsoljor som anläggningen hanterar.

Även om denna vägledning i huvudsak riktar in sig på Sevesoverksamhet så kan verksamheter vara farliga utan att klassificeras som Sevesoverksamhet. Som exempelvis livsmedelsanläggningar som har kondenserad ammoniak i sina kylsystem.

Här kan du se var i Sverige Sevesoanläggningar finns

I Geodataportalen kan du söka ut Sveriges Sevesoanläggningar.

Geodataportalen

 

Boverket (2024). Vad är Sevesoverksamhet?. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/seveso/om-seveso/sevesoverksamhet/ Hämtad 2025-01-22