Riskvärdering

Svep för att se hela
Granskad: 5 mars 2024

Steget Riskvärdering handlar om hur regionen eller kommunen beskriver hur de vill att de som planlägger eller bereder beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ska tänka kring arbetet med riskvärdering. I texten nedan finns information som kan vara till stöd när regionen eller kommunen tar fram strategin för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.

Riskvärdering innebär en bedömning av risker

Steget Riskvärdering utgår från Steget Riskanalys. Utifrån riskanalysens resultat ska regionen eller kommunen värdera riskerna, vilket innebär att, utifrån de kriterier regionen respektive kommunen tagit fram, göra en bedömning

  • om riskerna är hanterbara
  • om åtgärder behöver vidtas för att minska sannolikheten för att något ska hända eller mildra konsekvenser om något händer
  • om risken måste tas bort helt.

Om det krävs någon form av åtgärd för att behålla risken på en hanterbar nivå är det lämpligt att även bedöma om det är en engångsinsats, eller om det kommer att krävas någon form av kontinuerlig underhållsinsats, eller annat underhåll över tid för att upprätthålla åtgärdens effekt.

Värdering utgår från kriterier som fastställts av regionen eller kommunen

Regionen eller kommunen måste själva ta fram de kriterier som olika risker ska värderas utifrån. I Sverige har vi inga nationellt fastställda generella kriterier för värdering av risker. För vissa risker finns krav i lag eller andra föreskrifter, exempelvis gränsvärden, riktvärden eller miljökvalitetsnormer, som kan användas vid värdering av risk. Exempel är trafikbuller som regleras i förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader; radon i nya byggnader som regleras i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd och radon i befintliga bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde som regleras i strålskyddsförordningen (2018:506) samt miljökvalitetsnormer för utomhusluft som regleras i luftkvalitetsförordningen (2010:477).

Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader (på Sveriges riksdags webbplats)

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd (i Boverkets författningssamling)

Strålskyddsförordning (2018:506) (på Sveriges riksdags webbplats)

Luftkvalitetsförordning (2010:477) (på Sveriges riksdags webbplats)

Syftet med värdering av risk är att göra en bedömning om risken är hanterbar

Värdering av och beslut om risker är ofta en svår uppgift som innebär att utifrån den helhetsbild av riskerna som regionen eller kommunen har tagit fram, väga risken mot de kriterier som fastställts av regionen eller kommunen. Syftet med riskvärdering är att göra en bedömning om riskerna är hanterbara eller om åtgärder behöver vidtas för att förhindra eller minimera riskerna.

Riskvärdering i planläggning och beslut enligt PBL baseras på fastställda kriterier

Det är den som ansvarar för planläggningen eller beredning av beslutet enligt PBL på regionen eller kommunen, som bedömer hur risker värderas och hanteras utifrån de kriterier som regionen eller kommunen tagit fram. Den ansvarige behöver alltid göra en egen bedömning av antaganden som ligger till grund för beräkningarna och hur dessa har genomförts samt hur resultatet kan användas. Det är viktigt att vara medveten om osäkerheterna kopplade till riskkartläggning inklusive riskidentifiering och riskinventering samt riskanalys förutom osäkerheterna i själva riskvärderingen.

Hur regionen eller kommunen värderar en risk beror på vilken utgångspunkt värderingen utgår ifrån. Om den utgår från risken i sig och hur den kan påverka omgivningen eller ett visst skyddsvärt intresse, exempelvis bebyggelse i närheten av en viss typ av kemisk industri, som Sevesoanläggning, eller om den utgår från ett visst skyddsvärt intresse och hur detta påverkar omgivningen.

Utifrån riskvärderingen tar regionen eller kommunen fram det bästa alternativet

Riskvärderingen resulterar i underlag med bedömning av hur allvarliga riskerna är. Utifrån riskvärderingen tar regionen eller kommunen fram det beslutsalternativ fram som är det bästa med hänsyn till riskerna. Det är viktigt att det framgår hur regionen eller kommunen gjort värderingen och motiven för de beslut om värdering som fattats.

Först efter en samlad värdering kan regionen eller kommunen göra en bedömning om åtgärder behövs och vilka de i så fall är.

Värdera risker kan du läsa mer om under Process för riskhantering vid planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.

Värdera risker

Boverket (2024). Riskvärdering. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/strategi/riskvardering/ Hämtad 2024-11-21