Möjliga värmesystemsåtgärder

Granskad:

Om du äger och stadigvarande bor i ett småhus som är el- eller gasuppvärmt kan du få bidrag för materialkostnader för vissa energieffektiviseringsåtgärder på husets värmesystem. Du kan få bidrag för materialkostnader för nedan beskrivna värmesystemsåtgärder.

Installation av ett vattenburet eller luftburet värmedistributionssystem

Vattenburna distributionssystem består av element eller golvslingor fyllda med cirkulerande vatten som fördelar värme i huset och är kopplade till en värmekälla. Det kan till exempel vara en värmepump, fjärrvärmecentral eller värmepanna.

Luftburna distributionssystem består av luftkanaler som fördelar värme i huset och är kopplade till en värmekälla. Det kan vara till exempel en värmepump, fjärrvärmecentral eller värmepanna. Luftkanalerna kan vara ett separat system eller användas både för uppvärmning och ventilation i ett kombinerat värme- och ventilationssystem.

Även FTX-system (ventilationssystem med värmeåtervinning) kan utgöra luftburna värmedistributionssystem om systemet bidrar till att sprida återvunnen luftburen värme i huset.

Anslutning till ett fjärrvärmenät

Du kan få bidrag om småhusets värmesystem för rumsvärme (vattenburet eller luftburet distributionssystem) och tappvarmvatten ansluts till ett fjärrvärmenät. Fjärrvärmen ska svara för hela småhusets årliga behov för uppvärmning av tappvarmvatten efter genomförd åtgärd.

Installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump

Du kan ansöka om bidrag för installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump. En frånluftsvärmepump är exempelvis en värmepump som tar vara på värmen i den redan uppvärmda inomhusluften, innan den lämnar huset genom ventilationssystemet.

Installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar

För att du ska få bidrag för installation av en eller flera styrbara luft-luftvärmepumpar måste du kombinera åtgärden med en varmvattenberedare med inbyggd värmepump eller en anordning för uppvärmning med biobränsle som är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel.

En varmvattenberedare med inbyggd värmepump kallas ibland också för värmepumpsberedare. Det kan vara en varmvattenberedare som värmer upp tappvarmvatten genom en värmepump som tar vara på värme från uteluften, omgivande luft i rummet där den står, eller från den luft som lämnar huset genom ventilationssystemet. Att en anordning för uppvärmning med biobränsle är effektstyrd och medger en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel innebär att dess effekt styrs automatiskt. Effekten är baserad på utomhus- eller inomhustemperaturen och bränslet matas fram automatiskt under drift. Du behöver bifoga en teknisk beskrivning till din ansökan där detta framgår.

Installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle

För att du ska få bidrag för installation av en anordning för uppvärmning med biobränsle ska anordningen vara effektstyrd och medge en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel. Detta innebär att effekten styrs automatiskt, baserat på utomhus- eller inomhustemperaturen, och att bränslet matas fram automatiskt under drift. Du behöver bifoga en teknisk beskrivning till din ansökan där detta framgår.

Produkter som används ska vara energieffektiva

När du väljer produkter ska du välja produkter som är energieffektiva. Du kan inte få bidrag för produkter som har lägre energimärkning än de två vanligast förekommande energieffektivitetsklasserna inom respektive produktgrupp. Bedömningen utgår från databasen EPREL som tillhandahålls av EU-kommissionen. Hela åtgärden måste uppfylla kravet på energiklassning.

Information om energimärkningar för olika produkter finns på Energimyndighetens webbplats.

Produkter med energimärkning (på Energimyndighetens webbplats)

EPREL Public website (europa.eu)

Boverket (2024). Möjliga värmesystemsåtgärder. https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/bidrag-for-energieffektivisering-i-smahus/mojliga-varmesystemsatgarder/ Hämtad 2025-01-22