Inkludera energi i både det planerade underhållet och driften

Granskad: 4 oktober 2024

I förvaltningen ingår att planera det långsiktiga underhållet av byggnaden, både när det gäller de större projekten och det löpande drift- och energioptimeringsarbetet. I båda fallen bör energifrågorna finnas med från början för att ni ska få en effektiv energianvändning i byggnaden. 

Större energiåtgärder bör samordnas med planerade underhållsåtgärder 

Det planerade underhållet av byggnaden, med de åtgärder som behövs för att hålla byggnaden i gott skick, bör finnas beskrivet i en underhållsplan som sträcker sig många år framåt. 

Det kan vara klokt att föra in även planerade energiåtgärder i underhållsplanen. En kombinerad energi- och underhållsplan ger bättre översikt över behoven och möjligheterna att utföra energiåtgärder inom samma teknikområde eller byggnadsdel, när de ändå ska renoveras. Till exempel kan ni kanske passa på att tilläggsisolera om taket ändå ska läggas om, eller sätta in energiglas när det är dags att renovera befintliga fönster.

Illustration som visar samband mellan att bibehålla och förbättra byggnaden ur energieffektiviseringssynpunkt. Energieffektivisering bör inkluderas både i det löpande arbetet för att bibehålla byggnadens status, och vid förbättringsarbeten inom ramen för förvaltning och renoveringsprojekt. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge

Information om själva genomförandet av större energirenoveringsprojekt finns samlat på sidan energirenovera.

Energirenovera

Hjälp att upprätta en underhålls- och energiplan

Bebo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus, har tagit fram en Excel-mall för att upprätta en kombinerad underhålls- och energiplan. Mallen innehåller en flik där man anger planerade underhålls- och energiåtgärder, och en flik som visar när i tiden som investeringar kommer att ske.

Underhålls- och energiplan (på BeBo:s webbplats)

Löpande drift- och energioptimering

I förvaltningen ingår, utöver det underhåll som finns planerat i underhållsplanen, även den löpande driften av byggnaden. I den löpande driften ingår både att utföra akuta åtgärder och att underhålla och löpande se över byggnadens olika system. För att systemen ska fungera så bra som möjligt bör underhåll och kontroller planeras och genomföras organiserat. Detta görs vanligen av en teknisk förvaltare.

I den tekniska förvaltarens uppgifter ingår vanligen att underhålla de olika systemen och se till att allting är ”helt och rent” – till exempel rengöra värmeväxlare och belysningsarmaturer i allmänna utrymmen, byta eller rengöra filter i ventilationsaggregat samt göra enklare reparationer av fönster, entréportar och tak.

I det löpande arbetet med driften bör också ingå energioptimering av installationer som värme- och ventilationssystem, belysning med mera. Genom att löpande se över att inställningarna är korrekta och att styrningen av installationerna fungerar som den ska kan man undvika en onödigt hög energianvändning och i många fall sänka sina energikostnader.Energioptimering utförs vanligen av någon som är särskilt utbildad inom energi; en energioptimerare. Läs mer om vilka drift- och energioptimeringsåtgärder som kan vara aktuella för olika typer av system på sidan Drift- och energioptimeringsåtgärder.

Drift och optimeringsåtgärder

Ta hjälp med energioptimering

Löpande energioptimering är en särskild tjänst som inte alltid ingår i den tekniska förvaltningen. Energioptimeraren kan finnas hos det företag ni vanligen anlitar för teknisk förvaltning, eller så kan ni upphandla tjänsten separat. Arbetet bör genomföras utifrån driftinstruktionerna för respektive installation. Många system kan styras och övervakas via internet, vilket sänker kostnaden för tjänsten eftersom personen som ska utföra tjänsten inte måste åka ut till systemen.

Läs mer om att upphandla förvaltningstjänster som inkluderar energioptimering på sidan Upphandla förvaltningstjänster.

Upphandla

Läs mer om olika vanliga roller under förvaltningsskedet och deras ansvar på sidan Organisera arbetet.

Organisera

Plan för drift och energioptimering

Det rekommenderas, särskilt om ni har flera fastigheter, att ni har en särskild plan för arbetet med drift och energioptimering, till exempel i form av ett kalkylark. Av planen bör det framgå vilken övervakning av energi (temperaturer och flöden) som sker på distans, när ronderingar och översyner ska göras, vem som ska göra dem och vad de ska omfatta.

Vägledningar och webbutbildningar hos andra aktörer

Många byggnader använder mer energi än vad de behöver göra. Det kan bland annat bero på att de energi- och installationstekniska systemen inte fungerar optimalt. Uppföljningar som gjorts av byggnader där inställningar rättats till och systemen optimerats visar att energianvändningen minskat med mellan 5 och 35 procent. Inom forskningsprogrammet E2B2 har det tagits fram en vägledning som beskriver hur uppföljning och driftoptimering kan leda till minskad energianvändning och ett bättre inomhusklimat. Vägledningen innehåller bland annat:

  • Tecken på att drift- och energioptimering behöver genomföras med exempel på vilken typ av fel som behöver åtgärdas för att få en optimal drift.
  • Beskrivning av olika komponenter i värmesystemet och inställningar som behöver kontrolleras, samt av det underhåll som krävs, för en energieffektiv drift av värmesystemen och bra kvalitet på inomhusmiljön.
  • Vägledning om hur värme och ventilation i byggnaden kan övervakas och styras digitalt och automatiskt.

Vägledning för energi- och driftoptimering i brf och mindre fastighetsägare installationstekniska system i flerbostadshus (på E2B2:s webbplats)

Nytt energiavtal hjälper flerbostadshus att minska energinotan – rejält (på E2B2:s webbplats)

I Energimyndighetens utbildning Energilyftet finns mer information om Energi i förvaltning och drift, till exempel vad som påverkar energianvändningen i byggnader och hur man kan minska den vid den dagliga driften. Se rubriken "Förvaltning och drift”. 

Del 8: Energieffektivisering i befintliga byggnader (på Energilyftets webbplats)

På Energi- och klimatrådgivningens nationella webbplats finns kortfattad information om energioptimering för bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare.

Energioptimering (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Boverket (2024). Energi i drift och underhåll. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energiforvalta/energi-i-drift-och-underhall/ Hämtad 2024-10-16