Förutsättningar och åtgärder i typiska byggnader

Granskad: 4 oktober 2024

Varje byggnad är unik. Det finns dock särskilt vanliga byggnadstyper som uppfördes under vissa tidsperioder i Sverige. Dessa byggnader har ofta liknande förutsättningar i form av konstruktioner och installationer. På denna sida finns en sammanställning av några vanliga typiska byggnader från olika tidsperioder. Sidan innehåller vanliga konstruktioner och installationer i respektive byggnad, samt vanliga energieffektiviserande åtgärder utifrån byggnadernas angivna ursprungliga förutsättningar.

Typisk byggnad från 1940-talet: Smalhus i tre våningar

Illustrationen visar ett typiskt slätputsat smalhus i tre våningar från 1940-talet Exempel på ett typiskt slätputsat smalhus i tre våningar från 1940-talet. Illustration: Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen

Beskrivning

Under 1940-talet var det vanligt att bygga lamellhus, det vill säga friliggande längor av bostadshus. Tidigare bostadsbyggandet utgjordes framförallt av slutna kvarter.
En vanlig typ av lamellhus var smalhusen. De karakteriseras av ljusa trapphus och två genomgående lägenheter per våningsplan. Lägenheterna har typiskt 1 - 2 rum och kök samt matrum och är genomgående med fönster åt två sidor. Vardagsrum och balkonger är ofta vända mot söder och kök mot norr. 

Under andra hälften av 1940-talet ökade husens djup något och vissa fick en mellanliggande enkelsidig tredje lägenhet, ibland alternativt ett uthyrningsrum med separat ingång och egen toalett, på våningsplanet. Källare med små högt sittande fönster. 

Husen är oftast byggda med betongbjälklag och bärande väggar av tegel, lättbetong eller betong. med bärning Fasaderna är i tegel eller putsade i ljusa kulörer. Sadeltak är klätt med lertegel, hängrännor och stuprör i plåt, skorstenar och ventilationsschakt murade i tegel. Dagsljusbelyst tvåloppstrappa med vilplan mot fasad. 

Husen har vanligen mindre symmetriska tvåluftsfönster i trä med mötesbågar i sovrum och kök och större asymmetriska tvåluftsfönster i vardagsrum. Balkonger är sidoförskjutna för att inte begränsa dagsljus till vardagsrum i nedanförliggande lägenhet, balkongfronter i finkorrugerad plåt. 

Grundläggande konstruktion och installationer i 1940-tals smalhus

Konstruktions- och installationsbeskrivningen är generell och avser en byggnad ur aktuell kategori, i originalutförande. Varje byggnad är unik och både ursprungskonstruktion och genomförda renoveringar eller ändringar sedan byggnaden uppfördes innebär att förutsättningarna för den enskilda byggnaden kan variera. Angivna uppgifter gällande konstruktionens egenskaper såsom till exempel u-värden är ungefärliga.

Konstruktion Konstruktionstyp
Stomme och bjälklag Murade väggar av lättbetongblock, tegel eller betong. Bjälklag av armerad betong. 
Tak Sadeltak klätt med enkupigt taktegel.
Vindsisolering Koksaska eller masugnsslagg
Fönster

Kopplade tvåglasfönster i trä med mötesbågar. U-värde: ca 3,0

Entrédörrar

Trädörrar med 1-glas ruta. U-värde ca 3,5

Ytterväggar Murade lättegel eller lättbetong
Väggisolering Ibland invändig isolering av träullsplattor.
Fasad Puts eller tegel
Balkonger Armerad betongplatta som fortsättning på bjälklaget.
Grund/källare Armerad betongplatta på dränerad grund. Källarmurar stående på grundsula eller plintar av armerad betong.
Installationer Installationstyp
Uppvärmning Fjärrvärme
Varmvatten Varmvattencirkulation (VVC)
Ventilation Självdragsventilation 
Belysning Lågenergi/lysrör
Tvättutrustning

Tvättmaskiner

Torkskåp av frånluftstyp

Energiprestanda och energiklass Uppskattat värde
Energiprestanda, kWh per m2 Atemp, år (normalårskorrigerad) 117*
Energiklass E

* Information om energiprestanda är hämtad från Energimyndighetens statistikdatabas.

Flerbostadshus: Energianvändning kWh/m2 för värme och varmvatten, fördelat på uppvärmningssätt, byggår, ägare och län  (på Energimyndighetens webbplats)

Genom att använda årtal 1941-1960, samtliga byggnadsägare för riket och enbart fjärrvärme, erhålls en temperaturkorrigerad energiprestanda på 141 kWh/m², år, Fastighetsel är antagen schablon 10 kWh/m², år (huvuddelen av byggnaderna i åldersintervallet har självdragsventilation). Energiuppgifterna är viktade enligt BBR29. Värdet för fjärrvärme har dividerats med geografisk justeringsfaktor 1,0.

Geografisk justeringsfaktor: Hänsyn till vilket geografiskt läge byggnaden har i landet

Landet är indelat kommunvis med en så kallad geografisk justeringsfaktor, Fgeo, för varje kommun med vilken energihushållningskraven i byggreglerna viktas för att ta hänsyn till klimatskillnaderna i landet. Fgeo varierar i landet mellan 0,8 i söder och 1,6 i norr. 

Energiprestanda för typhusen är framräknade för klimatzonen som har Fgeo= 1,0. Detta innebär att den energiprestanda som anges för typhuset är beräknat motsvarande de kommuner som har denna faktor.

Primärenergital och byggnadens energiprestanda

Exempel på energiåtgärder i 1940-talshus 

I 1940-talshus med ovanstående konstruktion och installationer finns ett antal energiåtgärder som kan vara lämpliga utifrån tekniska och ekonomiska aspekter för att få en effektivare energianvändning. I tabellen redovisas några av de åtgärder som har bedömts lämpliga även om det naturligtvis finns andra energiåtgärder som är möjliga i denna typ av flerbostadshus. Se även goda exempel på energirenoverade 1940-talshus nedan.

Angivna uppgifter gällande energiåtgärdernas egenskaper såsom till exempel u-värden, isoleringsstorlekar, ålder, energiklass och verkningsgrad (COP) är ungefärliga.

Mer information om vanliga energiåtgärder och vad som är bra att tänka på när man planerar och utför dem finns på sidan Exempel på energieffektiviseringsåtgärder. Där finns även länkar till fördjupande information om många av åtgärderna.

Exempel energieffektiviseringsåtgärder

Energiåtgärder klimatskärm Husets förutsättning före åtgärd
Tilläggsisolering av vind: 200 till 500 mm 100 mm
Tilläggsisolering av fasad: 50 till 100 mm  
Byte tätningslister fönster och balkongdörrar Äldre än 10 år
Byte till energiglas inre glasruta: U-värde 2,0 U-värde 3,0
Byte till Isolerkasett fönster: U-värde 1,5 U-värde 3,0
Byte till nya fönster: U-värde 1,0 U-värde 3,0
Byte till nya entréportar: U-värde 1,0 U-värde 3,0
Energiåtgärder för värmesystemet Husets förutsättning före åtgärd
Injustering värmesystem Injustering äldre än 10 år, alternativt nyinstallerad Värmecentral
Installera avgasare värmesystem Fjärrvärme, Bergvärmepump
Byte till Bergvärmepump: COP 4,0 Fjärrvärme
Installation av innegivare Fjärrvärme, Bergvärmepump
Installation eller byte av termostater Fjärrvärme, Bergvärmepump. Byte om termostater äldre än 10 år
Energiåtgärder tappvarmvattensystemet Husets förutsättning före åtgärd
Byte till snålspolande kranar  
Energiåtgärder ventilationssystemet Husets förutsättning före åtgärd
Konvertering av självdragsventilation och mekanisk frånluftsventilation till enklare FTX-system Självdrag, F-ventilation
Energiåtgärder Belysning Husets förutsättning före åtgärd
Byte till LED-belysning Lågenergi/lysrör
Installera belysningsstyrning LED-belysning
Energiåtgärder Övrigt Husets förutsättning före åtgärd
Energioptimering Värmesystem, Tappvarmvatten, Belysning  
Byte till ny tvätt-/torkutrustning Energiklass <C
Installera solceller Hög elanvändning värme och/eller fastighetsel

Goda exempel på energirenoverade 1940-talshus

Det finns många goda exempel på renoveringar som har lett till mer energieffektiva hus. Inom Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus Bebo (Beställargrupp Bostäder) finns till exempel utförda energirenoveringar dokumenterade. 

Klackvägen, Stockholmshem AB - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

BRF Klubbåsen - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

I relaterad information finns ytterligare länkar till där ni kan hitta inspiration och lära er av andras erfarenheter.

Typisk byggnad från 1950-talet: Punkthus

Illustration av ett ljusgult punkthus i flera våningar. Exempel på ett typiskt punkthus från 1950-talet. Illustration: Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen

Beskrivning

Punkthusen på sex till åtta våningar med hiss samt källare från början av 1950-talet kompletterar lamellhusen och de tidigare byggda lägre punkthusen från 1930- och 1940-talet. De byggdes i mer individuellt utformade grupper till skillnad från de mer enhetligt utformade lamellhusen på tre våningar. 

Punkthus var en ekonomiskt fördelaktig hustyp då det centralt placerade yteffektiva trapphuset betjänar fyra eller fler lägenheter per våningsplan. Dessutom utnyttjar punkthusen förhållandevis lite tomtmark. 

Lägenheterna finns i hörnlägen med fönster åt två håll. De flesta  lägenheterna har balkong, som kan vara delvis indragen, alternativt fransk balkong. Entréportarna i trä är höga och glasade.

Under 1950-talets andra hälft ökar punkthusens höjd till nio våningar eller högre. Dessa punkthus är oftast byggda med stomme av platsgjuten betong och fasad som utanför den gjutna betongen består av lättbetongblock vilket ger bättre värmeisolering. Lättbetongblocken är ofta neddragen under marklinjen. Taken är ofta låglutande motfallstak utan taksprång och husen är putsade i ljusa grå färgsättningar. 

Grundläggande konstruktion och installationer i 1950-tals punkthus

Konstruktions- och installationsbeskrivningen är generell och avser en byggnad ur aktuell kategori, i originalutförande. Varje byggnad är unik och både ursprungskonstruktion och genomförda renoveringar eller ändringar sedan byggnaden uppfördes innebär att förutsättningarna för den enskilda byggnaden kan variera. Angivna uppgifter gällande konstruktionens egenskaper såsom till exempel u-värden är ungefärliga.

Konstruktion Konstruktionstyp
Stomme och bjälklag Bärande ytterväggar och tvärgående mellanväggar av platsgjuten betong och bärande betongpelare i mitten av huset. Bjälklag av armerad betong. 
Tak Låglutande motfallstak oftast klätt med falsad plåt och med invändig avvattning.
Vindsisolering Granulerad masugnsslagg
Fönster

Kopplade tvåglasfönster i trä med mötesbågar. U-värde: ca 2,8–3,0

Entrédörrar

Trädörrar med 1-glas ruta. U-värde ca 3,5

Ytterväggar Platsgjuten betong med utvändig isolering av lättbetong.
Väggisolering Lättbetong
Fasad Puts
Balkonger Armerad betongplatta som är en förlängning av bjälklagsplattorna. Balkongfronterna är av korrugerad stålplåt.
Grund Armerad betongplatta på dränerad grund. Källarmurar stående på grundsula eller plintar av armerad betong Grundmur och grundsula av armerad betong. 
Installationer Installationstyp
Uppvärmning Fjärrvärme
Varmvatten Varmvattencirkulation (VVC)
Ventilation Mekanisk frånluftsventilation (F-ventilation)
Belysning Lågenergi/lysrör
Tvättutrustning

Tvättmaskiner

Torkmaskiner av frånluftstyp

Energiprestanda och energiklass Uppskattat värde
Energianvändning, kWh per m2 Atemp, år (normalårs-korrigerad) 117*
Energiklass E

*Information om energiprestanda är hämtad från Energimyndighetens statistikdatabas. 

Flerbostadshus: Energianvändning kWh/m2 för värme och varmvatten, fördelat på uppvärmningssätt, byggår, ägare och län (på Energimyndighetens webbplats)

Genom att använda årtal 1941–1960, samtliga byggnadsägare för riket och enbart fjärrvärme, erhålls en temperaturkorrigerad energiprestanda på 141 kWh/m², år, Fastighetsel är antagen schablon 10 kWh/m², år (huvuddelen av byggnaderna i åldersintervallet har självdragsventilation). Energiuppgifterna är viktade enligt BBR29. Värdet för fjärrvärme har dividerats med geografisk justeringsfaktor 1,0. 

Exempel på energiåtgärder i 1950-talshus

I 1950-talshus med ovanstående konstruktion och installationer finns ett antal energiåtgärder som kan vara lämpliga utifrån tekniska och ekonomiska aspekter för att få en effektivare energianvändning. I tabellen redovisas några av de åtgärder som har bedömts lämpliga även om det naturligtvis finns andra energiåtgärder som är möjliga i denna typ av flerbostadshus. Se även goda exempel på energirenoverade 1950-talshus nedan.

Angivna uppgifter gällande energiåtgärdernas egenskaper såsom till exempel u-värden, isoleringsstorlekar, ålder, energiklass och verkningsgrad (COP) är ungefärliga.

Mer information om vanliga energiåtgärder och vad som är bra att tänka på när man planerar och utför dem finns på sidan Exempel på energieffektiviseringsåtgärder. Där finns även länkar till fördjupande information om många av åtgärderna.

Exempel energiåtgärder

Energiåtgärder klimatskalet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd 
Tilläggsisolering av vind: 200 till 500 mm 100 mm
Tilläggsisolering av fasad: 50 till 100 mm  
Byte tätningslister fönster och balkongdörrar Äldre än 10 år
Byte till energiglas inre glasruta: U-värde 2,0 U-värde: 2,8–3,0
Byte till Isolerkasett fönster: U-värde 1,5 U-värde: 2,8–3,0
Byte till nya fönster: U-värde 1,0 U-värde: 2,8–3,0
Byte till nya entréportar: U-värde 1,0 U-värde: 3,5
Energiåtgärder för värmesystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd 
Injustering värmesystem Injustering äldre än 10 år, alternativt nyinstallerad Värmecentral
Installera avgasare värmesystem Fjärrvärme, Bergvärmepump
Installation av Frånluftsvärmepump: COP 3,0 Fjärrvärme + F-ventilation
Byte till Bergvärmepump: COP 4,0 Fjärrvärme
Installation av innegivare Fjärrvärme, Bergvärmepump
Installation eller byte av termostater Fjärrvärme, Bergvärmepump. Byte om termostater äldre än 10 år
Energiåtgärder tappvarmvattensystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd 
Byte till snålspolande kranar  
Energiåtgärder ventilationssystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd 
Behovsanpassa drifttiderna för lokaler Mekanisk ventilation
Byte till direktdrivna fläktmotorer Mekanisk ventilation, Remdrivna fläktmotorer
Byte till FTX F-ventilation, FT-ventilation, Självdrag
Konvertering av självdragsventilation alternativt mekanisk frånluftsventilation till enklare FTX-system Självdrag eller F-ventilation
Energiåtgärder belysning Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Byte till LED-belysning Lågenergi/lysrör
Installera belysningsstyrning LED-belysning
Energiåtgärder övrigt Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Energioptimering Värmesystem, Tappvarmvatten, Ventilation, Belysning  
Byte till ny tvätt-/torkutrustning Energiklass <C
Installera solceller Hög elanvändning för värme och/eller fastighetsel

Goda exempel på energirenoverade 1950-talshus

Det finns många goda exempel på renoveringar som har lett till mer energieffektiva hus. Inom Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus Bebo (Beställargrupp Bostäder) finns till exempel utförda energirenoveringar dokumenterade. 

Galeasen 2, John Mattson Fastigheter AB - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

AB Bollnäs Bostäder - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

I relaterad information finns ytterligare länk till där ni kan hitta inspiration och lära er av andras erfarenheter.

Typisk byggnad från 1960-talet: Lamellhus med tre våningar

Illustration på vitt hus med gröna balkonger, lamellhus i tre våningar. Exempel på ett typiskt lamellhus i tre våningar från 1960-talet. Illustration: Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen

Beskrivning

Under perioden 1960 till 1975 producerades cirka 300 000 lägenheter i trevånings lamellhus. Hustypen utgjorde basen i flerbostads-produktionen under miljonprogrammets genomförande. De var enkla att planera och bygga ur ett stadsplaneperspektiv och ideala att reproducera. Husen byggdes med grundläggning på platta direkt på mark.

Husen är vanligen byggda med stomme av platsgjuten betong med bärning i mellanväggar, trapphus och gavlar. Yttervägg i långsidor utgörs av lätta utfackningsväggar och fasaden är ofta i puts eller tegel. Tak är platt motfallstak med invändig takavvattning. Vindsbjälklag med isolering av mineralull. Första bostadsplan en halvtrappa upp. Husen saknar hiss.

Grundläggande konstruktion och installationer i 1960-tals Lamellhus

Konstruktions- och installationsbeskrivningen är generell och avser en byggnad ur aktuell kategori, i originalutförande. Varje byggnad är unik och både ursprungskonstruktion och genomförda renoveringar eller ändringar sedan byggnaden uppfördes innebär att förutsättningarna för den enskilda byggnaden kan variera. Angivna uppgifter gällande konstruktionens egenskaper såsom till exempel u-värden är ungefärliga.

Konstruktion Konstruktionstyp
Stomme och bjälklag Bärande tvärgående mellanväggar och gavlar av platsgjuten betong. Bjälklag av armerad betong. 
Tak Platt motfallstak med invändig avvattning
Vindsisolering Mineralullsmattor 12–15 cm
Fönster

Kopplade tvåglasfönster i trä med mötesbågar. Ventilation i sidobåge. U-värde: ca 2,8–3,0

Entrédörrar

Trädörrar med 2-glas ruta. U-värde ca 2,8–3,0                                     

Ytterväggar Lätta tunna utfackningsväggar innanför fasadmaterial med mineralullsisolering, platsfolierad gips invändigt. 
Väggisolering Mineralull 5–10 cm
Fasad Uteluftsventilerat fasadmaterial ofta tegel, betong eller vit sandkalksten, ibland putsat, vid balkonger ofta eternitskiva.
Balkonger Betongplatta med utstickande armering som gjutits in i innanförliggande bärande mellanväggarna. Yttervägg vid balkong ofta i eternit.
Grund Grundplatta av 15 cm armerad betong gjuten direkt på avjämnande lättklinkers. 
Installationer Installationstyp
Uppvärmning Fjärrvärme
Varmvatten Varmvattencirkulation (VVC)
Ventilation Mekanisk frånluftsventilation (F-ventilation)
Belysning Lågenergi/lysrör
Tvättutrustning

Tvättmaskiner

Torkmaskiner av frånluftstyp

Energiprestanda och energiklass Uppskattat värde
Energianvändning, kWh per m2 Atemp, år (normalårs-korrigerad) 127*
Energiklass E

*Information om energiprestanda är hämtad från Energimyndighetens statistikdatabas.

Flerbostadshus: Energianvändning kWh/m2 för värme och varmvatten, fördelat på uppvärmningssätt, byggår, ägare och län (på Energimyndighetens webbplats)

Genom att använda årtal 1941–1960, samtliga byggnadsägare för riket och enbart fjärrvärme, erhålls en temperaturkorrigerad energiprestanda på 135 kWh/m², år, Fastighetsel är antagen schablon 18 kWh/m², år (huvuddelen av byggnaderna i åldersintervallet har mekanisk ventilation). Energiuppgifterna är viktade enligt BBR29. Värdet för fjärrvärme har dividerats med geografisk justeringsfaktor 1,0.

Exempel på energiåtgärder i 1960-talshus 

I 1960-talshus med ovanstående konstruktion och installationer finns ett antal energiåtgärder som kan vara lämpliga utifrån tekniska och ekonomiska aspekter för att få en effektivare energianvändning. I tabellen redovisas några av de åtgärder som har bedömts lämpliga även om det naturligtvis finns andra energiåtgärder som är möjliga i denna typ av flerbostadshus. Se även goda exempel på energirenoverade 1960-talshus nedan.

Angivna uppgifter gällande energiåtgärdernas egenskaper såsom till exempel u-värden, isoleringsstorlekar, ålder, energiklass och verkningsgrad (COP) är ungefärliga.

Mer information om vanliga energiåtgärder och vad som är bra att tänka på när man planerar och utför dem finns på sidan Exempel på energieffektiviseringsåtgärder. Där finns även länkar till fördjupande information om många av åtgärderna.

Exempel energiåtgärder

Energiåtgärder klimatskalet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd  
Tilläggsisolering av vind: 200 till 500 mm 100 mm
Tilläggsisolering av fasad: 50 till 100 mm  
Byte tätningslister fönster och balkongdörrar Äldre än 10 år
Byte till energiglas inre glasruta: U-värde 2,0 U-värde: 3,0
Byte till Isolerkasett fönster: U-värde 1,5 U-värde: 3,0
Byte till nya fönster: U-värde 1,0 U-värde: 3,0
Byte till nya entréportar: U-värde 1,0 U-värde: 3,0
Energiåtgärder för värmesystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Injustering värmesystem Injustering äldre än 10 år, alternativt nyinstallerad Värmecentral
Installera avgasare värmesystem Fjärrvärme, Bergvärmepump
Installation av Frånluftsvärmepump: COP 3,0 Fjärrvärme + F-ventilation
Byte till Bergvärmepump: COP 4,0 Fjärrvärme
Installation av innegivare Fjärrvärme, Bergvärmepump
Installation eller byte av termostater Fjärrvärme, Bergvärmepump. Byte om termostater äldre än 10 år
Energiåtgärder tappvarmvattensystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Byte till snålspolande kranar  
Energiåtgärder ventilationssystemet Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Behovsanpassa drifttiderna för lokaler Mekanisk ventilation
Byte direktdrivna fläktmotorer Mekanisk ventilation med remdrivna fläktmotorer
Byte till FTX F-ventilation, FT-ventilation Självdrag
Konvertering av självdragsventilation alternativt mekanisk frånluftsventilation till enklare FTX-system Självdrag eller F-ventilation
Energiåtgärder belysning Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Byte till LED-belysning Lågenergi/lysrör
Installera belysningsstyrning LED-belysning
Energiåtgärder övrigt Husets förutsättning/status vid genomförande av åtgärd
Energioptimering Värmesystem, Tappvarmvatten, Ventilation, Belysning  
Byte till ny tvätt-/torkutrustning: Energiklass A Energiklass <C
Installera solceller Hög elanvändning för värme och/eller fastighetsel

Goda exempel på energirenoverade 1960-talshus

Det finns många goda exempel på renoveringar som har lett till mer energieffektiva hus. Inom Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus Bebo (Beställargrupp Bostäder) finns till exempel utförda energirenoveringar dokumenterade. 

Knivstabostäder AB - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

Brf Storuven - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

Lagersberg Etapp 1 - Utvärderad renovering (på BeBo:s webbplats) 

I relaterad information finns ytterligare länkar till där ni kan hitta inspiration och lära er av andras erfarenheter.

Boverket (2024). Åtgärder i typiska byggnader. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/klarlagg-forutsattningarna/atgarder-i-typiska-byggnader/ Hämtad 2025-01-20