Klarlägg tekniska förutsättningar

Granskad: 4 oktober 2024

Renoveringar ställer höga krav på de underlag som ligger till grund för åtgärdsbeslut. Det är viktigt att ni har, eller skaffar er, en korrekt bild av förutsättningarna för att kunna avgöra vilka energieffektiviseringsåtgärder som är relevanta för just er byggnad. Samla den dokumentation som redan finns om byggnaden. Det kan även finnas behov att komplettera informationen med ytterligare undersökningar.

Sammanställ befintlig information om byggnaden 

En lyckad energirenovering bygger på att ni har god kunskap om byggnadens skick före renoveringen och om de alternativ som står till buds. Det behövs mycket fakta innan ni bestämmer vilka åtgärder som ska ingå i renoveringen. Dessa fakta kan finnas i befintlig dokumentation.

Börja med att titta igenom all befintlig dokumentation som finns om er byggnad. I energideklaration och OVK-protokoll finns förslag på åtgärder som skulle kunna förbättra byggnadens energiprestanda.

Kontrollera byggnadens underhållsplan och planera in energirenoveringen i den. Kanske passar det bra att energirenovera samtidigt som ni gör någon annan planerad åtgärd? 

Annan information som kan vara bra att ha om byggnaden är byggnadsritningar, resultat från regelbundna statusbesiktningar och årliga uppföljningar (gärna med energiinriktning), resultat från olika undersökningar som gjorts av byggnaden, driftinstruktioner för de tekniska installationerna samt statistik över energianvändning och felanmälningar samt upplevd inomhusmiljö (enkäter, nöjd-kund-index, data från styr- och övervakningssystem) med mera. 

Samla dokumentation om byggnaden

Ta hjälp av driftpersonal

De personer som arbetar med den löpande driften och förvaltningen av byggnaden vet normalt mycket om både husets praktiska drift och eventuella problem med installationernas funktion, brister i klimatskärmen och inomhusmiljön. De brukar också få reda på av de boende när något är fel. Prata därför även med driftpersonalen när ni sammanställer information om byggnaden.

Läs mer om driftpersonal och roller och ansvar inom förvaltning på sidan Organisera förvaltningsarbetet.

Organisera förvaltningsarbetet

Kompletterande undersökningar för bättre beslutsunderlag

Beroende på vilken dokumentation ni redan har, och vilka undersökningar som redan har gjorts, kan ni kan behöva komplettera med olika mätningar och undersökningar för att ni ska få en bättre överblick över byggnadens förutsättningar för energirenovering och reda ut eventuella oklarheter. Syftet är att ni ska få ett tillräckligt bra beslutsunderlag för vilka åtgärder ni vill göra.

Inför en energirenovering behöver man göra en inventering av byggnadens status ur energisynpunkt samt vilka möjligheter och förutsättningar det finns för att kunna förbättra byggnadens energieffektivitet. Det är till exempel viktigt att få information om var värme försvinner ut ur byggnaden. Här är det viktigt att skaffa sig kunskap genom att till exempel anlita någon som har kompetens om energifrågor i byggnader.  

Beroende på vad som har gjorts tidigare samt projektets inriktning och omfattning kan till exempel följande undersökningar vara relevanta:

  • Statusbesiktning med energiinriktning, eventuellt i kombination med energikartläggning.
  • Leta efter tecken på eftersatt underhåll för att upptäcka fel, brister och skador i byggnaden.
  • Radonmätning, med bedömning av vad som är källan till radonvärdet.
  • Undersökning av byggnadens täthet – genom termografering eller täthetsprovning.
  • Besiktning av byggnaden med fokus på fukt.
  • Besiktning av byggnaden med fokus på ventilation.
  • Undersökning av byggnadens inomhusmiljö.
  • Inventering av byggnadens kulturvärden.
  • Miljöinventering av farliga material (måste alltid göras inför en renovering).
  • Inventering av vad som skulle kunna återbrukas vid en renovering.
  • Övergripande undersökning av byggnadens klimat- och miljöpåverkan.

Undersökningar av den här typen kan vara ganska dyra eftersom det krävs expertkunskap och ibland även avancerade mätinstrument eller verktyg, till exempel värmekameror. Det är därför klokt att stanna upp och tänka efter vilken information just ni kan behöva. Snåla dock inte på utredningar i onödan - i bygg- och ombyggnadsprojekt gäller generellt att ju tidigare man upptäcker problem eller möjligheter desto billigare blir det att åtgärda eller utnyttja dessa.

Mer information om hur man genom regelbundna statusbesiktningar kan hålla koll på sin byggnad finns på sidan Kontrollera byggnadens status. 

Kontrollera byggnadens status

Du kan läsa mer om vad som specifikt kan vara bra att undersöka innan man genomför vissa vanliga energieffektiviserande åtgärder på sidan Exempel på energieffektiviseringsåtgärder.

Exempel på energieffektiviseringsåtgärder

Det är ni som byggherre som ansvarar för att det finns tillräckligt med information om byggnadens förutsättningar och tillräckliga kunskaper i projektet innan renoveringen sätter igång. På sidan Roller i byggidéskedetr kan ni läsa om byggherrens roll och ansvar i energirenoveringsprojekt.

Roller i byggidéskedet

Vanliga förutsättningar i typiska byggnader

Varje byggnad är unik, och det är därför viktigt att ni undersöker och utgår från förutsättningarna i just er byggnad. Byggnader som uppförts under vissa tidsperioder i Sverige och är av samma byggnadstyp har dock ofta liknande förutsättningar i form av konstruktioner och installationer.

På följande sida har Boverket sammanställt några typiska byggnader från olika tidsperioder. Dessa kan vara en utgångspunkt när ni ska undersöka er byggnad och välja vilka åtgärder som kan vara relevanta i ert fall.  

Åtgärder i typiska byggnader

Ta hjälp för att klarlägga förutsättningarna

Det är bra att veta att det finns möjlighet att ta hjälp för att klarlägga byggnadens förutsättningar på ett lämpligt sätt inför ert energirenoveringsprojekt. Nedan följer några exempel på var ni kan vända er.

 
Ta hjälp av experter

Det är bra att veta att du kan anlita experter för att göra en professionell besiktning. Olika typer av experter kan anlitas för olika typer av undersökningar. De kan hitta och åtgärda problem, samt ge råd om hur ni kan förbättra och energieffektivisera byggnaden utan att riskera framtida problem. Deras specialinstrument, till exempel värmekameror, kan avslöja problem som inte är synliga för blotta ögat. 

Underlätta för experterna

Om de konsulter ni anlitar får tillgång till den information som finns om byggnaden eller byggnaderna så underlättar det konsultens arbete. Det kan handla om sådan dokumentation som nämnts ovan, till exempel energideklaration, OVK, ritningar och er underhållsplan.

Även om ni behöver hjälp av experter bör ni också själva gå runt i byggnaden och försöka hitta och notera sådant som behöver undersökas närmare eller åtgärdas. Som byggherre och beställare behöver ni följa med och sätta er in i arbetet. Dokumentera det ni ser och ställ gärna frågor till experterna.  

Ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare

Hos kommunens energi- och klimatrådgivare kan ni få råd om vilken typ av undersökningar ni kan behöva gå vidare med – det är gratis. Ni kan också rådfråga byggnadens tekniska förvaltare (om ni har anlitat en sådan).

Kontakta rådgivare (på energiochklimatradgivningen.se)

Behövs all information?

Faktainsamlingen kan verka omfattande, men när energiexperter och andra experter kopplas in kommer de förr eller senare att ställa dessa frågor – eller borde ställa dessa frågor. Nyttan med insamlingen måste förstås vägas mot kostnaderna för att ta fram informationen, men erfarna experter brukar tidigt kunna bedöma vilka undersökningar och mätningar som är nödvändiga.

Boverket (2024). Tekniska förutsättningar. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/klarlagg-forutsattningarna/tekniska-forutsattningar/ Hämtad 2024-10-16