Effektbehov i småhus

Granskad: 9 augusti 2024

Elvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i svenska småhus Den står därmed för en stor del av energikostnaden för husägare. Därutöver ska hus ha särskilt goda egenskaper för hushållning med el, enligt plan- och byggförordningen (2011:338). Det finns alltså goda skäl att spara elenergi, men lika viktigt för din ekonomi och för samhället kan det vara att använda el vid rätt tid så att effekttopparna kapas.

Energi- eller effektbehov

Checlista med bockar. Illustration: Infab

Att minska energianvändningen är viktigt för samhället. När du renoverar ditt hus behöver du ta hänsyn till både husets energibehov och effektbehov för att det ska bli en hållbar lösning. På så sätt kan vi tillsammans sänka kostnader, skona miljön och minska riskerna för störningar i samhället.  

Att spara energi är dock inte allt. Att använda energin på ett smartare sätt kan vara minst lika viktigt. För att förstå varför både sparsamhet och smarthet behövs bör vi reda ut skillnaden mellan energianvändning och effektbehov.

Energianvändningen i ditt hus är den totala mängd energi huset behöver över tid, till exempel under en månad. Konkret kan det till exempel betyda att en bättre isolerad vind kommer att minska energianvändning över tid vilket i sin tur leder till lägre löpande kostnader.

Med effektbehovet är det lite annorlunda. Effektbehovet står för hur mycket energi du som mest kan behöva i ett och samma ögonblick.

Effektbehovet får lite olika betydelse för uppvärmningssystemet i huset beroende på vilken energiform som är aktuell. Ska du installera ett nytt värmesystem behöver du ta hjälp för att ta reda på vilket effektbehov huset har. Då effektbehovet ökar kraftigt de kallaste dagarna på året så kan det vara ekonomiskt att inte dimensionera för den absoluta effekttoppen utan dimensionera sitt system för ett lägre behov och kanske stå ut med att en eller två dagar om året leva med lite kallare inomhus. Denna dimensionering görs normalt av installatören/leverantören. Det kan vara klokt att ta kontakt med energi- och klimatrådgivningen i din kommun, eller be din energileverantör alternativt energitjänstföretag om hjälp. Utifrån deras beräkningar kan du sedan välja ett värmesystem som passar.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

El är den vanligaste energiformen i småhus

I svenska småhus är el den vanligaste energiformen. Samtidigt är el den energiform där priset varierar mest över tid, både under ett dygn och över året. Här är det eleffektbehovet i landet som styr priset (eller snarare i ditt elprisområde). Elen brukar vara som dyrast kalla dagar under timmarna när vi vaknar och industrin sätter i gång på morgonen, samt timmarna när många kommer hem från jobbet.

Därför är det en god idé att se över både hur och när du använder el i ditt hus. Belastningen på det svenska elsystemet kan bli lite lättare att hantera om fler, både privatpersoner och företag, styr sin elanvändning från timmar med stor förbrukning till tider på dygnet med låg förbrukning i samhället i övrigt. Det skulle även bidra till att kapa de värsta pristopparna. Som husägare kan du göra det genom att aktivt flytta din elanvändning till tider när elen är billigare. För att göra det enkelt för dig finns det numera flera olika appar som ger dig den informationen. Läs gärna mer om att flytta din elanvändning hos Energimarknadsinspektionen.

Flytta och minska din elanvändning (på Energimarknadsinspektionens webbplats)

Ett annat sätt att använda el smartare, är att köra hushållsapparater när elen är som billigast, vilket oftast är sena kvällar och nätter. Du bör dock köra dem när du är vaken och kan övervaka dem, eftersom det finns risker om något går sönder. Du kan läsa mer om att använda hushållsapparater nattetid på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Köra disk- och tvättmaskin nattetid (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Om vi i framtiden får ett elsystem där en större del av elproduktionen påverkas av hur mycket det blåser eller om solen skiner blir det desto viktigare att vi använder den el vi har tillgång till på ett smartare sätt. Läs mer om framtidens energisystem på sidan Småhus i framtidens energisystem.

Småhus i framtidens energisystem

Det finns även regler för hur stor effekt du får installera. Reglerna varierar över landet och beroende på husets storlek.

Krav på installerad eleffekt

Mindre huvudsäkring – billigare elabonnemang

Hur mycket el du kan använda samtidigt, styrs av vilken huvudsäkring ditt hus har. Du kan genom att energieffektivisera bestämma effektbehovet och därmed välja vilken säkring du ska ha. Ju större säkring, desto högre är din fasta kostnad för elabonnemanget.

Välj därför gärna effektiviseringsåtgärder som minskar husets maximala effektbehov. Om du kan minska ditt effektbehov så minskar kostnaden, samtidigt som energisystemet lättare kan klara hög belastning.

Du kan också installera en belastningsvakt, som automatiskt kopplar bort en apparat under en kort stund, om husets totala effektbehov är på väg att bli för högt. Till exempel kan det vara en elpanna eller en elbilsladdare. Om du har en belastningsvakt kan du kanske välja en lägre säkring, utan att behöva riskera ett strömavbrott.

Boverket (2024). Energi- och effektbehov. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/3.viktiga_hansyn/energi/ Hämtad 2024-12-22