Klimatdeklarera så här

Granskad: 25 september 2024

Planera för klimatdeklarationen i god tid så att allt är klart inför slutbeskedet. Du behöver veta vad som ska ingå i en klimatdeklaration och var du kan hitta rätt underlag så att du kan göra en beräkning av klimatpåverkan för din byggnad. Tänk på att beräkningsunderlaget måste sparas i fem år av byggherren.

Schematisk illustration som visar en klimatdeklarations väg från förstudie till förvaltning.

När ska en klimatdeklaration lämnas in?

Du som byggherre ska lämna in klimatdeklarationen till Boverket innan kommunen kan ge dig ett slutbesked. Arbetet med att ta fram underlaget påbörjas dock långt tidigare, då får du störst nytta av den. Det underlättar även att få fram alla uppgifter som behövs inför registreringen av klimatdeklarationen.

dator med gröna bockar, lyftkran och byggarbetare.

Planera klimatdeklarationen i god tid

Byggherren ansvarar för att en klimatdeklaration görs och lämnas in till Boverket, men flera aktörer i byggprocessen berörs av regler om klimatdeklaration. Det är bra om du som byggherre tydliggör vem som ansvarar för att ta fram nödvändigt underlag i de olika stegen i arbetet med en klimatdeklaration.

Illustration som visar livscykeln för en byggnad. A Byggskede, B Användningsskede och C Slutskede.

Klimatdeklarationens omfattning

Byggnadens livscykel består av byggskedet, användningsskedet och slutskedet. Klimatdeklarationen är avgränsad till att innehålla uppgifter om utsläpp av växthusgaser från byggskedet.

Hus i genomskärning som visar på de olika byggelementen som ingår i en klimatdeklaration.

Byggdelar som ingår

De delar av byggnaden som ska ingå i klimatdeklarationen är byggnadens klimatskärm, samtliga bärande konstruktionsdelar samt innerväggar. Läs mer om de ingående byggdelarna.

12 olika fönster. Ett fönster är markerat för specifik klimatdata (EPD), medan alla är markerade som generiska klimatdata.

Underlag till beräkning av klimatpåverkan

De vanligaste indata till beräkningen behöver hämtas från olika underlag, som BIM-modeller och kostnadskalkyler. Här hittar du mer detaljer om underlag till beräkning av klimatpåverkan för de olika modulerna i byggskedet.

Dator med formler på skärmen

Beräkna byggnadens klimatpåverkan

Byggherren ansvarar för att klimatdeklarationen är gjord på rätt sätt. Klimatpåverkan beräknas som utsläpp av växthusgaser i enheten kilogram koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea (BTA). Här hittar du hur du beräknar täckningsgrad och gör en uppräkning till 100 procent.

Spara underlag

Byggherren måste spara underlaget som bekräftar uppgifterna i den inlämnade klimatdeklarationen i minst fem år från det att den lämnats in. Boverket kan begära att få ta del av detta underlag för att kunna granska den deklarerade klimatpåverkan. Här hittar du vilket underlag som är lämpligt att spara.

Granskad: 25 september 2024

Frågor och svar

Det finns ingen nivå för täckningsgrad i reglerna om klimatdeklaration för byggnader men ju fler byggprodukter som kan kopplas till klimatpåverkan, desto bättre speglar beräkningen den uppförda byggnaden. Det är viktigast att ha med resurser som förekommer i stora mängder eller har stor klimatpåverkan. Boverket kommer att utöva tillsyn över klimatdeklarationernas korrekthet och kvalité. Vid en tillsyn måste byggherren kunna beskriva hur beräkningen av täckningsgraden har gjorts.

Klimatdeklarationen ska innehålla uppgifter om klimatpåverkan från alla energikrävande processer på byggarbetsplatsen baserade på uppmätta värden. 

Om det är en felleverans och materialet kan användas i andra byggprojekt bör klimatpåverkan redovisas på det byggprojekt där materialet använts.

Nej, schabloner för mängd av byggdelar får inte användas utan det ska baseras på faktiska uppgifter för byggnaden som ska uppföras. 

En klimatdeklaration registreras hos Boverket sent i byggprojektet inför slutbesked
då byggherren har alla uppgifter som behövs och som stämmer överens med den
uppförda byggnaden i möjligaste mån. Det är troligt att uppdateringar i klimatberäkningen behöver göras under projektets gång.

Energiförbrukningen för byggboden får då fördelas på de två byggnaderna. Tänk på
att klimatdata för energi och bränslen från Boverkets klimatdatabas ska användas för beräkningen.

Ja, det är helt riktigt. Förutsättningarna för att minska en byggnads klimatpåverkan finns främst under planering och projektering av en byggnad när olika utformningar, lösningar och metoder övervägs. Att arbeta med klimatberäkningar och förbereda arbetet med klimatdeklarationen i ett tidigt skede är därför lämpligt. Det underlättar också att senare få fram de uppgifter som behövs. Klimatdeklarationen ska gälla för den färdiga byggnaden i möjligaste mån.

Då aktörer i byggsektorn använder olika klassningssystem för byggdelar och vissa är belagda med licenskostnader så har Boverket valt att inte utgå från dessa.

Ja, det stämmer att det inte är en del av en bärande konstruktionsdel eller innervägg. I Boverkets bedömning om vilka byggprodukter som ska ingå så har vi i detta fall utgått ifrån icke-bärande innerväggar. Allt i innerväggen till och med byggskivan ingår. Motsvarande resonemang har använts för innertak och undergolv. Att ha samma avgränsning i rumsindelningen är mer logiskt och lättare att förstå.

Ja, de är en del av undertak och ingår därmed. Invändiga ytskikt ska däremot inte tas med.

Gröna tak ska ingå i en klimatdeklaration. Det finns klimatdata i Boverkets klimatdatabas som kan användas för klimatberäkning av de byggprodukter som jordmassor och växter ska placeras i. Boverket kommer att utveckla klimatdatabasen med klimatdata för gröna tak. 

En klimatdeklaration ska lämnas per byggnad, om det finns ett garage ska även det ingå i klimatdeklarationen. Om garaget är sammanbyggt med flera byggnader får byggherren själv fördela klimatpåverkan per byggnad för garaget.

Klimatpåverkan från transport av tomma returer mellan leverantör och byggarbetsplats ingår i en klimatdeklaration. Exempel på beräkningar av transport finns i handboken om klimatdeklarationer.

Det är möjligt att beräkna klimatpåverkan baserat på generiska klimatdata eller på projektspecifika transportuppgifter. Att använda projektspecifika transportuppgifter ger en mer precis redovisning av klimatpåverkan men är mer komplex. Boverket vill ge möjligheten för de byggherrar som vill kunna redovisa mer precisa uppgifter om klimatpåverkan. I takt med att kunskap och arbetssätt utvecklas i byggbranschen är det sannolikt att användningen av projektspecifika transportuppgifter kommer öka.

Uppgift om tonkilometer finns i Boverkets klimatdatabas i produktdatabladen under rubriken "bakgrund till A4 transport". Vi har för närvarande inte det som ett ”separat” datafält i klimatdatabasen vilket vi överväger att föra in till nästa uppdatering av klimatdatabasen. Vi överväger också att tillhandahålla energianvändning per tonkm för fler transportslag än lastbil.

Klimatdata från en EPD för modul A4 transport får inte användas i en klimatdeklaration. Det finns två sätt att redovisa klimatpåverkan från modul A4 transport i en klimatdeklaration, antingen med projektspecifika transportuppgifter eller generiska klimatdata från Boverkets klimatdatabas. Om projektspecifika transportuppgifter används måste klimatdata för energi och bränsle från Boverkets klimatdatabas användas. 

I fallet som beskrivs kan ett rimligt antagande om hur klimatpåverkan ska fördelas från transporten av byggprodukt göras.

Ja, det stämmer. När klimatpåverkan från modul A1-A3 respektive A4 ska registreras i e-tjänsten för registrering av en klimatdeklaration så ska klimatpåverkan från byggspillet räknas bort från inköpt mängd och i stället redovisas under A5 byggspill.

I A5 byggspill ingår klimatpåverkan från tillverkning och transport av de byggprodukter som blir till spill. I A4 transport ska inte klimatpåverkan från spill från byggprodukter redovisas. Syftet är att synliggöra klimatpåverkan som uppstår till följd av byggspill för att främja att åtgärder vidtas för att minska utsläppen. 

Upphandlingsmyndigheten har förslag på hur klimatkrav kan utformas vid upphandling i sin kriterietjänst. I tjänsten finns ett förslag på hur ett krav kan formuleras avseende regler om klimatdeklaration för byggnader. Information finns på Upphandlingsmyndighetens webbplats, se Hållbarhetskrav för lagstadgad klimatdeklaration.

Hållbarhetskrav för lagstadgad klimatdeklaration (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Om flera byggnader uppförs inom samma byggprojekt kan en lämplig fördelning av energianvändningen göras mellan byggnaderna.

Fråga Boverket

Tack för din fråga.

Ange din e-postadress om du vill ha svar från oss.

Policy för behandling av personuppgifter
Boverket (2024). Gör så här. https://www.boverket.se/sv/klimatdeklaration/gor-sa-har/ Hämtad 2024-11-22