Remiss till länsstyrelsen och regionen

Granskad: 14 juni 2023

Enligt bostadsförsörjningslagen (BFL) ska kommunen ge länsstyrelsen, regionen och eventuella andra berörda regionala organ tillfälle att yttra sig över planeringen för bostadsförsörjningen, men formerna för detta framgår inte av lagen. Liksom när det gäller samråd med berörda grannkommuner så avgör ni alltså själva – tillsammans med länsstyrelsen och regionen – i vilket skede och på vilket sätt det är lämpligt att de regionala aktörerna ska ges tillfälle att yttra sig.

Länsstyrelsen och regionen har möjlighet att yttra sig utifrån övrig planering i länet och med hänsyn till förhållandena i stort, och kan därmed hjälpa till att bredda perspektivet. De kan också identifiera och påpeka om det behövs någon samordning med andra kommuner eller med andra insatser på regional nivå. Ur ett regionalt tillväxtperspektiv behövs det ibland en samordning av planeringen för bostadsbyggandet i regionen, då ofta kopplat till trafikfrågor och infrastruktursatsningar.

Länsstyrelsen har enligt BFL en särskild uppgift att uppmärksamma kommunerna i länet på behovet av samordning mellan enskilda kommuner och även att verka för att en sådan samordning kommer till stånd. Länsstyrelsen har även en allmänt rådgivande funktion och kan bidra med planeringsunderlag och goda exempel. Det är därför lämpligt att kontakta länsstyrelsen även inledningsvis, inför arbetet med riktlinjerna för bostadsförsörjningen.

Mottagning och etablering av nyanlända är ett exempel på en bostadssocial fråga där det kan behövas mellankommunal planering och samverkan. Det gäller särskilt i storstadsregionerna.

Det kan också finnas anledning till ömsesidigt utbyte mellan kommunen och regionen, med inspel från bostadsförsörjningsplaneringen till den regionala utvecklingsplaneringen.

Boverket (2023). Remiss till länsstyrelsen och regionen. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/att-ta-fram-riktlinjer/remiss-till-lansstyrelsen-och-regionen/ Hämtad 2024-11-22