Många kommuner behöver fler seniorbostäder

Granskad: 16 maj 2024

Det finns seniorbostäder i 202 av landets kommuner. Av dessa bedömer cirka 45 procent att det skulle behövas fler. I Storstockholm och i gruppen högskolekommuner finns det seniorbostäder i nästan alla kommuner.

Detta är en seniorbostad

Seniorbostäder är helt vanliga bostäder inom det ordinarie bostadsbeståndet som är avsedda för personer över en viss ålder. Tanken är att bostäderna ska vara utformade efter äldres behov av tillgänglighet, trygghet och med större möjlighet till gemenskap. Seniorbostäder finns som hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet och kooperativ hyresrätt och du hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

Seniorbostäder kan skilja sig mycket åt i sin utformning och i vad de har att erbjuda. Ibland är det enda utmärkande att alla som bor i huset är över en viss ålder, medan andra boenden erbjuder service och aktiviteter. Vissa boenden tillhandahåller servicetjänster medan det i andra är de boende själva som arrangerar aktiviteter och samverkar för en trygg och bekväm tillvaro.

Seniorbostäder (på Seniorvals webbplats)

Seniorbostäder har många likheter med trygghetsbostäder, men i en trygghetsbostad är det krav på att gemensamhetsutrymmen och aktiviteter ska finnas vilket det inte är i seniorbostaden. Åldersgränsen skiljer sig också åt.

Jämför boendeformer (på Seniorvals webbplats)

Många kommuner har för få seniorbostäder

Av de 202 kommunerna som uppger att de har seniorbostäder svarar 95 att det är balans i kommunen. 86 av de 202 kommunerna uppger dock att de har ett underskott på seniorbostäder. Fyra kommuner säger att det finns ett överskott på boendeformen. Totalt elva kommuner har inte besvarat frågan.

Av de 70 kommuner som svarat att de saknar seniorbostäder uppger 29 att det finns ett behov av denna boendeform, medan 19 kommuner svarar att det inte finns något behov.

Av kommunernas kommentarer att döma så behövs det generellt ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns. Många kommentarer gäller vikten av att de äldre också måste ha möjlighet att efterfråga bostäderna. Flera kommuner uppger i kommentarer att seniorboende har omvandlats till ordinarie bostäder eftersom de var för dyra för målgruppen. Nedan följer några kommentarer från kommunerna angående seniorbostäder.

”Många efterfrågar boendeformen, men hyresnivån gör att många ändå avstår om de blir erbjudna en lägenhet.”

”Då många av de äldre idag bor i otillgängliga bostäder finns ett ökat behov av seniorbostäder med en variation i utformning, geografisk spridning men framför allt till en lägre kostnad då många i dag inte kan efterfråga de seniorbostäder som byggs.”

”Seniorboenden har byggts i kommunen. Dock stod de lägenheter som ställdes i ordning tomma under sex månader. Så boendeformen ändrades.”

Det finns seniorbostäder i samtliga högskolekommuner

I Storstockholm och I högskolekommunerna finns det seniorbostäder i alla kommuner, och även i Stockholm med bara några undantag.

Lägst andel seniorbostäder har kommungruppen ”övriga kommuner med färre än 25 000 invånare”, där 59 procent av kommunerna uppger att de har seniorbostäder.

Det byggs fortfarande relativt få nya seniorbostäder

Totalt 41 av landets kommuner bedömer att det kommer att påbörjas cirka 1 460 seniorbostäder under de närmaste två åren. Det är cirka 400 färre än vad som förväntades för perioden 2023–2024. Förväntningarna är låga och i nivå med vad som förväntades under perioden med pandemin 2021–2022. Under pandemin var det svårt att dra igång byggprojekt och det fanns en osäkerhet om efterfrågan. Nu är det svårt att få ihop kalkyler även om den underliggande efterfrågan har stabiliserat sig.

Antal seniorbostäder som förväntas påbörjas närmaste tvåårsperiod och hur många kommuner bostäderna förväntas byggas i. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2015–2024. Illustration: Boverket

Kommunernas förväntningar på antalet påbörjade bostäder har historiskt varit högre än vad som faktiskt har påbörjats. Under de senaste åren har det varit än svårare för kommunerna att göra bedömningar av byggandet. Utfallet har under perioden 2017–2023 i genomsnitt varit 63 procent av förväntningarna, där inbromsningen av byggandet 2023 drog ner genomsnittet. Utfallet kan skilja sig betydligt mellan kommungrupperna, där bedömningarna för Storgöteborg under de senaste fem åren har varit betydligt mer träffsäkra än för övriga kommungrupper.

Störst tillskott i Storstockholm och Stormalmö

I förhållande till antalet invånare i kommungrupperna är det förväntade tillskottet på seniorbostäder den närmaste tvåårsperioden störst i grupperna ”Storstockholm” och ”Stormalmö”. Där förväntas ett tillskott på 0,19 bostäder per tusen invånare.

Det lägsta tillskottet seniorbostäder per invånare förväntas i ”Storgöteborg”, med 0,07 bostäder per 1 000 invånare.

Förväntat tillskott av seniorbostäder påbörjande år 2023–2024. Antal bostäder. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2024 Boverket. Illustration: Boverket

Stöd till bostäder för äldre

Det finns ekonomiska stöd att söka för att öka antalet hyresbostäder för äldre och för att öka äldres möjligheter till gemenskap och trygghet. Läs mer om stöden via länken i "Relaterad information".

Boverket (2024). Seniorbostäder. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/olika-grupper/aldre/seniorbostader/ Hämtad 2025-01-20