Kunskapsunderlag om vindkraft

Granskad: 18 december 2024

Här hittar du det kunskapsunderlag om vindkraft som Boverket tagit fram. Publikationerna som du hittar under "Relaterad information" är framtagna för att ge stöd vid planering och prövning av vindkraft.

Under fliken Fördjupning kan du läsa mer om några statligt finansierade forsknings- och kunskapsprogram samt utbildningar om vindkraft. Där hittar du även mer information om vart du kan vända dig om du har frågor om bygglov eller tillstånd för vindkraft eller om du vill se var i landet det byggs vindkraft.

Vindkraftshandboken

Vindkraftshandboken tar upp faktorer att ta hänsyn till vid planering och prövning av vindkraft på land och i kustnära vattenområden. Den vänder sig i första hand till kommuner och olika verksamhetsutövare. Handboken gavs ut 2009 och reglerna för prövning i miljöbalken och plan- och bygglagen har ändrats sedan dess. Den tidigare plan- och bygglagen har dessutom ersatts med en ny som började gälla den 2 maj 2011. De aktuella reglerna hittar du i stället på vindlov.se. Delarna i vindkraftshandboken som handlar om lokaliseringsförutsättningar är dock till största delen fortfarande aktuella.

Utvärdering av stöd till planeringsinsatser för vindkraft

För att stödja främst den kommunala planeringen avsatte regeringen under åren 2007-2010 medel till planeringsinsatser för vindkraft. Boverket ansvarade för att hantera stödet och ge vägledning till kommunerna. Under 2012 genomförde Boverket en utvärdering av hur stödet använts och vilka resultat det genererat.

Vindkraften och landskapet

Idéskriften Vindkraften och landskapet ska inspirera och vara ett praktiskt stöd i arbetet med landskapsanalyser i planerings- och tillståndsprocesserna för vindkraft. Här lyfts landskapsanalysen som ett verktyg både för hushållning med landskapets resurser och för en konstruktiv dialog om vindkraftens påverkan på landskapet.

Vindkraft och medborgardialog

I broschyren presenteras hur sju kommuner, i sitt planeringsarbete för vindkraft, har arbetat med medborgardialog. Deras arbete kan ge tips och inspiration för andra som vill utveckla medborgardialogen i planeringsarbetet, för vindkraftsfrågor, såväl som för andra planeringsfrågor.

Vindkraft till havs

Vindkraft till havs publicerades 2010 och är en studie för att undersöka hur planeringsberedskapen för vindkraft till havs har utvecklats. Utifrån kartläggningen identifieras brister i dagens system. I rapporten lyfts även möjligheter till förbättringar.

Rapporten kan beställas via e-post till Boverkets registratur:

registraturen@boverket.se

Granskad: 18 december 2024

Mer om vindkraft

Har du frågor om bygglov och tillstånd för vindkraftverk?

På vindlov.se du läsa om prövningsprocessen för bygglov och tillstånd för vindkraft och hur man ska göra steg-för-steg för alla typer av vindkraftsprojekt. Här kan företag, privatpersoner och handläggare på kommuner och länsstyrelser se hur prövningsprocessen fungerar och vad man bör tänka på i olika faser i processen. På vindlov.se kan du också läsa vägledande rättsfall från mark- och miljööverdomstolen.

Var i landet byggs det vindkraftverk?

Vindbrukskollen är en webbaserad nationell databas över vindkraftverk i Sverige. Här kan du söka information om vindkraftsetableringar och se olika typer av geografisk information. Vindbrukskollen är ett verktyg för projektörer och myndigheter för att underlätta ansökningsförfarandet och prövningsprocesserna. Databasen ligger på vindlov.se.

Vindval

Vindval startades 2008 och är ett kunskapsprogram för forskning om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö. Programmet drivs av Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Det omfattar ett 30-tal forskningsprojekt och fyra syntesprojekt. Resultaten kan användas av till exempel kommuner som underlag för miljökonsekvensbeskrivningar och i planerings- och tillståndsprocesser inför vindkraftsetableringar. En ny programperiod för vindval har nu inletts och arbetet med att utforma programmet har startat.

Vindforsk

Vindforsk är ett samfinansierat program för grundläggande och tillämpad vindkraftsforskning. Programmets inriktning är i huvudsak vindkraftens tekniska delar. Det är uppdelat i fem verksamhetsområden: vindresurser och etablering, kostnadseffektiv vindkraftsanläggning och projektering, optimal drift och underhåll, vindkraft i kraftsystemet samt omvärldsbevakning och standardisering.

Webbutbildning om vindkraft

Forskning om vindkraft sker även på universitet och högskolor, till exempel vid Uppsala universitet Campus Gotland. Där har man med stöd av Energimyndigheten genom Nätverket för vindbruk tagit fram en webbaserad distansutbildning med syftet att öka kunskap om vindkraft generellt och specifikt om frågeställningar som är aktuella vid prövning av vindkraft. Utbildningen är öppen för alla men riktar sig främst till handläggare på kommuner och länsstyrelser.

Nätverk för vindbruk

Nätverket för vindbruk drivs och samordnas av Energimyndigheten. Nätverket är uppdelat i fyra noder med ansvar för olika ämnesområden: utbildning, planering, näringslivs- och affärsutveckling samt lokala frågor som arbetskraftsförsörjning, arbetsmiljö och lokal nytta i samband med att vindkraften byggs ut. Nätverket anordnar regionala seminarier och fördelar pengar till olika stödprojekt. För att få stöd ska projektet vara regionalt förankrat, ha nationell betydelse för vindkraftens utbyggnad och bidra till att nya kunskaper och erfarenheter sprids.

Boverket (2024). Kunskapsunderlag. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/planeringsfragor/vindkraft/kunskapsunderlag/ Hämtad 2024-12-22