Dialog med elnätsföretag vid detaljplanering

Granskad:

Vid detaljplanering behöver berörda elnätsföretag få information om planläggningen för att kunna bedöma vilket el- och effektbehov som kan förväntas för det som ska planläggas. Kommunen behöver också information om ledningar och stationer inom och i anslutning till planområdet. Det är viktigt att dialogen mellan kommunen och elnätsföretagen startar tidigt i planprocessen.

Dialog med elnätsföretag

Vid detaljplanering behöver berörda elnätsföretag i tidigt skede få information om planläggningen. Detta för att kunna bedöma vilket el- och effektbehov som kan förväntas för det som ska planläggas. Elnätsföretagen kan bidra med information om förutsättningar, begränsningar och möjligheter för elförsörjning. Elnätsföretagen kan också ge synpunkter på lokalisering av vissa objekt eller utbyggnadsområden med hänsyn till möjligheterna att ordna elförsörjning inom det tidsperspektiv som kommunen tänker sig planens genomförande. Enligt ellagen ska en anslutning ske inom rimlig tid, dock max 2 år om det inte finns särskilda skäl.

5 §
  Ett nätföretag som ska ansluta en anläggning enligt 1 § ska genomföra anslutningen inom skälig tid från det att företaget har tagit emot en begäran om anslutning. Tiden får vara längre än två år endast om det är nödvändigt med hänsyn till anslutningens omfattning och tekniska utformning eller det finns andra särskilda skäl. Lag (2022:596) .

Dialog ska föras med elnätsägare som har anläggningar som berörs av planen, det kan alltså handla om elnätsägare för både lokal- och regionnät. Innehavaren av områdeskoncessionen ska alltid vara med i dialogen även när det inte finns befintliga anläggningar. Om det förekommer kraftledningar som ingår i transmissionsnätet på ett avstånd om 500 m runt planområdet behöver även Svenska kraftnät involveras. Det är viktigt att starta dialogen med elnätsföretagen så tidigt som möjligt i planprocessen.

Vid tidig dialog med elnätsföretag är det lämpligt att ta upp följande punkter:

  • Tidplan som anger när den planerade byggnationen påbörjas och när anslutning till nätet förväntas ske.
  • Planområdets lokalisering, gärna som GIS-underlag.
  • Syftet med planen, vilken typ av användningar som omfattas, volymer.
  • Förväntat effektbehov för planerad utbyggnad.
  • Vilket underlag kan elnätföretagen bidra med vad gäller lokalisering av befintliga elnätsanläggningar i planområdet
  • Befintliga elnätsanläggningars omgivningspåverkan och lämpliga skyddsavstånd.
  • Förekomst av ledningar eller andra elnätsanläggningar i planområdets omgivning, som kan behöva beaktas vid planläggningen.
  • Eventuell planerad utveckling av ledningar eller elnätsanläggningar i planområdet eller i dess omgivningar.
  • Vilket underlag som kan vara känsligt för spridning.

När ovanstående punkter har klarlagts kan kommunen gå vidare med detaljplanearbetet. Som underlag för att bedöma effektbehov för planerad utbyggnad kan följande punkter ge stöd i den fortsatta dialogen:

  • Antal planerade bostäder inom området, typ av bostäder (lägenhet, radhus, villa), alternativt planerad bostadsyta.
  • Planerad yta för annan verksamhet, till exempel kontor, handel, industri etc.
  • Behov för särskilt elintensiv industri.
  • Planerade skolor, förskolor (antal barn per enhet alternativt lokalyta).
  • Planerad yta för annan samhällsservice.
  • Väntas byggnaderna inom området värmas upp med el, exempelvis eldrivna värmepumpar, eller annat alternativ som fjärrvärme.
  • Planerad yta för publik fordonsladdning inom planområdet.
  • Planerad elkraftproduktion, och i så fall vilken typ och vilken installerad effekt.
  • Planerad energilagring, i så fall vilken lagringskapacitet.

Informationen från kommunen ger underlag för elnätsföretaget att skapa en bild av de framtida behoven för elnätet i planområdet och bedöma eventuella behov av förstärkningar av elnät utanför planområdet. Inför kommunens fortsatta planarbete kan elnätsföretaget sedan föreslå:

  • Framtida stationers antal och placering, lämpliga skyddsavstånd samt byggrätter för nätstation på plankartan.
  • Eventuella områden för markkablar och luftledningar.

Det är viktigt att kommun för dialog med elnätsföretagen om vilken information som kan vara känslig för spridning.

Region Stockholm har tagit fram en checklista och kunskapsunderlag till stöd för dialog med elnätsföretag, både vid översiktsplanering och detaljplanering. Materialet finns publicerat på regionens webbsida om energiförsörjning.

Energiförsörjning (på Region Stockholms webbplats)

Information om ledningar och stationer

I dialogen mellan kommunen och elnätsföretagen kan kommunen också få information om befintliga ledningar och stationer inom och i anslutning till planområdet. I detaljplanearbetet behöver kommunen bedöma påverkansrisker från elnätsanläggningar. Såväl elsäkerhet och hälsorisker som för magnetfält och buller som alstras från elledningar och stationer i omgivningen behöver beaktas. Kommunen behöver därför information om ledningar och stationer inom planområdet men även på visst avstånd från planområdet.

Information om var transmissionsnätets anläggningar finns nås via Planeringskatalogen eller Geodataportalen.

Planeringskatalogen (på Länsstyrelsernas webbplats)

Transmissionsnät för el på Geodataportalen (på Lantmäteriets webbplats)

För information om regionnät finns kartunderlag i Lantmäteriets produkter som visar lokalisering för kraftledningar och tillhörande stationer. Observera att alla elnätsanläggningar inte finns redovisade, samt att uppdateringen av geodata för ledningsnät sker med flera års intervall. Därför behövs avstämning med berörda elnätsföretag kring eventuellt kompletteringsbehov och vilket underlag de kan bidra med.

Vilka elnätsföretag berörs?

Energimarknadsinspektionen har en interaktiv karttjänst där du kan få information om vilket lokalnätsföretag som har områdeskoncession och äger lokalnätet i det aktuella planområdet.

Nätkoncessioner för område (karttjänst på Energimarknadsinspektionens webbplats)

Lokalnätsföretaget kan ge information om vilket överliggande regionnätsföretag som berörs. Regionnätsföretaget kan i sin tur ge information om ifall det överliggande transmissionsnätsföretaget behöver kontaktas. Det kan förekomma flera lokalnätsföretag och även flera regionnätsföretag i en och samma kommun.

För transmissionsnätet är det Svenska kraftnät som är nätägare. Svenska kraftnät vill bli kontaktade vid planering inom 500 meter från anläggningar i transmissionsnätet.

Vid samhällsplanering (på Svenska kraftnäts webbplats)

Kompletterande information om elnätsföretag

För att få information om lokalisering av elledningar och elnätsföretag i anslutning till det aktuella området kan den kostnadsfria webbtjänsten Ledningskollen användas. Vid detaljplanering är det ofta lämpligt att använda sig av antingen ett projekteringsärende eller ett samhällsplaneringsärende. Ledningskollens användarstöd kan ge råd om vad som passar bäst i det specifika ärendet.

Så fungerar ledningskollen för en kommun (på Ledningskollen.se)

Även fastighetsregistret kan användas för information om vilka fastigheter som belastas av ledningsrätt eller servitut, samt vilket nätföretag som är nätägare.

Fastighetsregistret (på Lantmäteriets webbplats)

Boverket (2023). Dialog med elnätsföretag. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/detaljplan/lamplighetsbedomning/elnat/dialog-med-elnatsforetag/ Hämtad 2025-01-22