Brandsluss

Granskad: 16 december 2024

En brandsluss är ett utrymme som syftar till att skapa ett förstärkt skydd mot spridning av brand och brandgaser inom en byggnad. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

I andra kapitlet i byggreglerna om brandskydd finns regler om dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar. Reglerna syftar till att förenkla och underlätta läsbarheten av reglerna i övriga kapitel genom att gruppera och samla regler för dimensionerande förutsättningar, tekniska system och övriga anordningar.

Reglerna i andra kapitlet är ett komplement till reglerna i övriga kapitel i byggreglerna om brandskydd. De ska därför bara tillämpas tillsammans med regler från övriga kapitel. Reglerna i andra kapitlet kan därmed sägas vara en förlängning av de preciserade kraven i tredje till åttonde kapitlet.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

När behövs en brandsluss?

En brandsluss är en sorts utrymme som skapar ett utökat skydd mot spridning av brand och brandgaser mellan utrymmen i en byggnad där det finns ett särskilt stort behov av skydd mot brand- och brandgasspridning.

Krav på brandsluss finns i de regler som beskrivs på nedanstående sidor.

Brandsäkra trapphus

Krav på räddningshiss

Brandsluss mot utrymmen med särskild brandrisk

Utformning av brandsluss

En brandsluss är ett litet utrymme utan någon egentlig annan användning och som enbart har som syfte att förbinda andra utrymmen med varandra och medge passage mellan dem. Avsikten är inte att till exempel ett förråd eller liknande utrymme samtidigt också ska vara en brandsluss. Brandslussens utrymme är i praktiken ofta samtidigt en del av en utrymningspassage eller tillträdesväg.

22 §

Brandslussar ska vara utformade som egen brandcell i ett plan och vara tillräckligt stora för att kunna passeras med endast en dörr i taget öppen.

Dörrar mot de utrymmen som en brandsluss syftar att skydda mot spridning av brand eller brandgaser till eller från ska vara utformade enligt följande:

  • 1. I lägst samma brandtekniska klass som den brandavskiljande konstruktion de sitter i.
  • 2. Med brandgastäthet S200.
  • 3. Försedda med dörrstängare.

Trots andra stycket 2 får en av dörrarna vara utformad med brandgastäthet Sa3.

En brandsluss ska vara utformad som en egen brandcell i ett plan. I syfte att förhindra brand- och brandgasspridning i samband med passage genom brandslussen ska den vara så stor att den kan passeras utan att båda dörrarna behöver vara öppna samtidigt.

Brandavskiljande konstruktion mot brandsluss

Brandavskiljande konstruktioner mellan en brandsluss och andra utrymmen ska vara utformade i den brandtekniska klass som följer av kraven i femte kapitlet i byggreglerna om brandskydd.

Skydd mot brandspridning inom byggnad

Dörrar till brandsluss

För att säkerställa brandslussens funktion ställs särskilda krav på dörrar till brandslussen. Dörrar till brandsluss ska vara utformade i samma brandtekniska klass som den brandavskiljande konstruktionen som de är placerade i och vara försedda med dörrstängare.

Utgångspunkten är att dörrarna ska vara utformade med brandgastäthetsklass S200, vilket innebär ett skydd mot spridning av både varma och kalla brandgaser. En av dörrarna får dock vara utformade i brandgastäthetsklass Sa3. Anledning till det är att en brandsluss där båda dörrarna har brandgastäthet S200 i praktiken kan bli så tät att dörrarna inte stänger ordentligt med hjälp av dörrstängarna. Observera att undantaget inte får tillämpas på en dörr som ska ha brandgastäthet S200 för att uppfylla en annan föreskrift, exempelvis dörr mot trapphus som utgör utrymningspassage. I ett sådant fall behöver dörren mot trapphuset ha brandgastäthetsklass S200 och dörren mot det andra utrymmet har brandgastäthetsklass Sa3.

Kraven gäller enbart dörrar mot de utrymmen som brandslussen är avsedd att ge ett utökat skydd mot spridning av brand och brandgaser mellan. För en brandsluss som syftar till att ge ett utökat skydd mot brand- och brandgasspridning från ett garage till en utrymningspassage, ställs exempelvis särskilda krav enbart på dörren mot garaget och på dörren mot utrymningspassagen. Om ytterligare dörrar ansluter till brandslussen från något annat utrymme, som i sig inte motiverar en brandsluss mot utrymningspassagen, ställs inga ytterligare krav utöver de som generellt gäller för en dörr i brandcellsgräns.

Ytskikt i brandsluss

Krav på ytskikt i brandslussar finns i femte kapitlet i byggreglerna om brandskydd och beror på vilken byggnadsklass byggnaden har. Läs vidare på sidan om krav på ytskikt.

Krav på ytskikt

Exempel på utformning av brandsluss

I figuren nedan finns ett exempel på utformning av en brandsluss som förbinder ett garage med ett trapphus som utgör utrymningspassage och tillträdsväg. Brandslussen utgör i detta fall också utrymningspassage och tillträdesväg. Exemplet avser en byggnad i byggnadsklass 1 och dimensionerade brandbelastning i omkringliggande utrymmen är mindre än 800 MJ/m2. Brandslussen är utformad som en egen brandcell i ett plan och är tillräckligt stor för att kunna passeras utan att båda dörrarna behöver vara öppna samtidigt. Eftersom inget krav på brandsluss ställs mellan förrådet och trapphuset eller mellan förrådet och garaget behöver de särskilda kraven för dörrar till brandsluss inte tillämpas för förrådsdörren. Det innebär att undantag enligt 5 kap. 44 § kan tillämpas och förrådsdörren får därför utföras i brandklass EI 30 i stället för EI 60.

En planlösning där brandsluss finns mellan ett garage och ett trapphus. Till brandslussen ansluter också ett förråd. En planlösning där brandsluss finns mellan ett garage och ett trapphus. Till brandslussen ansluter också ett förråd. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge AB
Boverket (2024). Brandsluss. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/dimensionerande-forutsattningar/brandsluss/ Hämtad 2024-12-18