Skydd mot uppkomst av brand

Granskad: 16 december 2024

Kraven på skydd mot uppkomst av brand syftar till att begränsa risken för uppkomst av brand samt vidare utvecklingen och spridningen av brand och brandgaser inom byggnader. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i plan- och bygglagen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Kraven på säkerhet i händelse av brand preciseras i byggreglerna

Det grundläggande kravet på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på säkerhet i händelse av brand utvecklas och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF. I byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciseras sedan hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet säkerhet i händelse av brand.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Kraven i fjärde kapitlet i byggreglerna om brandskydd utvecklar kraven i 3 kap. 8 § 2 PBF. Där anges att en byggnad ska vara projekterad och utförd på ett sätt som innebär att utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas. 

Målet med reglerna om skydd mot uppkomst av brand i fjärde kapitlet är att:

  • i tillräcklig utsträckning skydda mot brand- och brandgasspridning som kan orsaka personskador på till exempel utrymmande och räddningspersonal
  • i tillräcklig utsträckning skapa möjlighet för räddningstjänsten att hantera en brand så att oproportionerliga konsekvenser inte uppstår
  • skapa ett grundläggande skydd för tredje person mot andra skador av en brand än personskador.

Begreppet skydd mot uppkomst av brand förekommer inte i PBL eller PBF utan ingår i kravet att utveckling och spridning av brand och rök inom ett byggnadsverk ska begränsas (3 kap. 8 § 2 PBF). För att underlätta tillämpningen av byggreglerna redovisas dock kraven som handlar om skydd mot uppkomst av brand i ett eget kapitel i författningen. 

I huvudsak regleras i detta kapitel brandskydd som rör eldstäder, skorstenar, rök- och avgaskanaler. Men det finns i kapitlet även krav på andra installationer av vikt för att minska risken för brandspridning inom byggnaden, så som imkanaler.

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Funktionskrav och preciserade krav

Föreskrifterna i författningens fjärde kapitel Skydd mot uppkomst av brand innehåller dels funktionskrav, dels preciserade krav. Du kan läsa mer om strukturen i författningen och förhållandet mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Funktionskraven utgår till stor del från de olika grundläggande funktioner som krävs i en byggnad för att skapa ett tillfredställande skydd mot uppkomst av brand. Byggnaden behöver bland annat vara utformad så att det finns ett skydd mot antändning orsakad av fasta installationer, skydd mot uppkomst av brand i anslutning till förbränningsanordningar och skydd mot uppkomst av brand eller explosion vid förekomsten av brännbara gaser eller brännbart damm. Vägledning till funktionskraven i fjärde kapitlet finns längre ned på den här sidan.

De preciserade kraven anger den säkerhetsnivå som ska gälla för specifika delar eller i specifika situationer. Läs vidare längre ned på denna sida i avsnittet De preciserade kraven.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Skydd mot antändning

1 §

Byggnader ska vara utformade så att temperaturen på byggnadsdelar och fast inredning orsakad av fasta installationer inte blir så hög att ingående material kan antända.

Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:

  • 1. Förväntad temperatur på fasta installationer.
  • 2. Materialegenskaper för byggnadsdelar och fast inredning.
  • 3. Skyddsavstånd till byggnadsdelar och fast inredning.
  • 4. Effekten av långvarig drift.

Syftet med kravet är att byggnadsdelar och inredning inte ska antändas på grund av hög temperatur från fasta installationer så som eldstäder och spisar.

Funktionskravet kan uppfyllas genom att begränsa risken för antändning av byggnadsmaterial som antingen utsätts för hög värme en kortare period eller som via långtidspåverkan i närhet av varma installationer kan få försämrade egenskaper och därefter antändas.

Den förväntade temperatur på fasta installationer avser den temperatur som kan förväntas uppstå när en fast installation används under normala förhållanden. Funktionskravet avser inte att reglera skydd mot uppkomst av brand från fasta installationer under exceptionella förhållanden som sotbrand.

Hänsyn ska även tas till effekten av långvarig drift. Med det avses användning under en längre tidsperiod, till exempel kontinuerlig drift av en värmepanna under en uppvärmningssäsong. Kravet kan uppfyllas genom att använda byggprodukter som inte förändras vid långvarig uppvärmning. Exempelvis kan gipsskivor kalcinera och därför inte användas i vissa tillämpningar trots att de i huvudsak består av obrännbart material.

Fasta installationer med hög sannolikhet för uppkomst av brand

2 §

Fasta installationer med hög sannolikhet för uppkomst av brand ska vara utformade så att brandrisken begränsas.

Syftet med kravet är att undvika antändning eller begränsa vidare brandspridning i byggnaden från fasta installationer som är vanliga brandstiftare.

Installationer som kan innebära en hög sannolikhet för uppkomst av brand kan till exempel vara matlagningsanordningar (spisar) eller andra värmealstrande installationer så som värmefläktar. Där det finns särskilt hög risk för uppkomst av brand ska åtgärder vidtas för att begränsa brandrisken.

Risken kan bestå av att installationen i sig kan utgöra en fara på grund av förbränning eller förekomst av hög värme. Risken kan även uppkomma genom att ovarsamhet medför en ökad brandrisk, exempelvis glömd spis.

Andra installationer som kan behöva utformas för att minska riskerna vid uppkomst av brand är exempelvis solcellsanläggningar och liknande ström- eller värmealstrande anläggningar.

Förbränningsanordningar

3 §

Förbränningsanordningar och tillhörande kanaler för avledning av förbränningsgaser ska vara utformade så att sannolikheten för uppkomst av brand begränsas.

Utformningen ska ta särskild hänsyn till följande:

  • 1. Risken för läckage av förbränningsgaser.
  • 2. Förekommande belastningar och termisk påverkan.
  • 3. Behovet av och tillgång till förbränningsluft.
  • 4. Risken för antändning av byggnadsdelar, fast inredning eller bränsleförråd.
  • 5. Behovet av rensning och inspektion.

Syftet med kravet är att säkerställa att förbränningsanordningar utförs så att de tillsammans med tillhörande kanaler inte medför risk för brand eller läckage av förbränningsgaser. 

Genom att eldstäder, skorstenar, rök- och avgaskanaler och tillgången till tilluft dimensioneras för att fungera som en väl fungerande helhet kan effektiv förbränning ske och risken för brännbara avsättningar som kan leda till sotbrand minskar. 

Utformningen behöver ta hänsyn till risken för läckage av förbränningsgaser. Utformningen av både anläggningen och byggnaden behöver även ta hänsyn till rörelser som kan uppstå genom de belastningar som förekommer och rörelser som uppstår genom temperaturskillnader. Vidare behöver hänsyn tas till att varma installationer placeras på lämpliga skyddsavstånd från brännbara material och att det vid behov finns antändningsskydd som exempelvis eldstadsplan.

Utifrån behovet av rensning och inspektion behöver även åtgärder vidtas för att det ska vara möjligt underhålla anläggningen.

Begränsa sannolikheten för explosion

4 §

Fasta installationer i utrymmen med förhöjd sannolikhet för förekomst av brännbara gaser eller lättantändligt damm ska vara utformade så att sannolikheten för explosion och brand begränsas.

Syftet med kravet är att förhindra uppkomst av brand genom antändning av brännbara gaser eller damm där sådana kan förväntas förekomma. Detta kan ske genom att inte placera eldstäder eller andra riskkällor i garage och liknande riskutrymmen.

Robusthet

5 §

Byggnader ska vara utformade med betryggande robusthet så att hela eller stora delar av skyddet mot uppkomst av brand inte slås ut av enskilda händelser eller påfrestningar.

Aktivering och styrning av brandtekniska installationer ska ske med hög tillförlitlighet och tillräcklig snabbhet.

Syftet med kravet är att säkerställa att brandskyddet utformas på ett robust sätt så att inte en enskild händelse kan slå ut stora delar av byggnadens brandskydd samt att avsedda brandtekniska system initieras i rätt skede av brandförloppet.

Åtgärder för skydd mot uppkomst av brand är i många fall inte beroende av ström på samma sätt som andra skyddssystem i en byggnad. Vissa åtgärder är dock ändå beroende av ström för att säkerställa funktionen och då behöver robustheten beaktas. Till exempel kan det vara aktuellt att beakta robustheten i automatisk matning av bränsle till eldstäder eller särskilda fläktar som används för att säkerställa lämpliga dragförhållanden i en rökkanal.

Verifiering av funktionskraven

6 §

Kraven i 1–5 §§ ska uppfyllas genom något av följande alternativ:

  • 1. Utformning enligt de preciserade krav som framgår av 7–25 §§ om de är tillämpliga.
  • 2. Utformning verifierad genom analytisk dimensionering.

Första stycket 1 får endast tillämpas för verksamhetsklass 1–5 och byggnadsklass 1–3.

Att funktionskraven i åttonde kapitlet är uppfyllda kan verifieras på två sätt. Antingen genom att tillämpa de preciserade kraven i den mån de är tillämpliga, eller genom en funktionsbaserad utformning som verifieras med analytisk dimensionering. Du kan läsa mer om relationen mellan funktionskrav och preciserade krav på sidan Säkerhet i händelse av brand. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Säkerhet i händelse av brand

Analytisk dimensionering

De preciserade kraven

Nedan finns länkar till vägledningar om de preciserade kraven som hör till funktionskraven om skydd mot uppkomst av brand.

Tillförlitlighet i tekniska system

Tekniska system som är av betydelse för skyddet mot uppkomst av brand ska ha tillräcklig robusthet. Det kan bland annat innebära att system som är beroende av strömförsörjning behöver utformas med skydd mot strömavbrott på grund av brand och att viktiga styrfunktioner fortsätter att fungera så länge det är väsentligt för brandskyddet. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Tillförlitlighet för skydd mot uppkomst av brand.

Tillförlitlighet för skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot antändning av byggnadsdelar

Byggnader ska utformas så att byggnadsdelar inte riskera att antändas av fasta installationer så som eldstäder. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Skydd mot antändning av byggnadsdelar.

Skydd mot antändning av byggnadsdelar

Krav på eldstäder och rök- och avgaskanaler

Eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler ska fungera tillsammans som en helhet för att vara energieffektiva och minska riskerna för bränder. En del krav gäller därför för anläggningen som helhet medan andra enbart gäller eldstäder eller rökkanaler. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på eldstäder och rök- och avgaskanaler.

Krav på eldstäder och rök- och avgaskanaler

Krav på imkanaler

Eldstäder med tillhörande rök- och avgaskanaler ska fungera tillsammans som en helhet för att vara energieffektiva och minska riskerna för bränder. En del krav gäller därför för anläggningen som helhet medan andra enbart gäller eldstäder eller rökkanaler. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på imkanaler.

Krav på imkanaler

Krav på spisvakt

En spisvakt kan förhindra att bränder uppstår genom att stänga av spisen om den detekterat att spisen är överhettad. Spisvakt krävs i verksamheter där det finns särskild risk för att en glömd spis kan starta bränder. Vägledning till det preciserade kravet finns på sidan Krav på spisvakt.

Krav på spisvakt

Boverket (2024). Uppkomst av brand. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/uppkomst-brand/ Hämtad 2025-01-18