Krav på imkanaler
Spisbränder är en vanlig brandorsak i byggnader. Det finns därför krav att köksventilationen inte ska sprida en brand vidare till resten av byggnaden. Kraven är olika i en vanlig bostad och i ett storkök för yrkesmässig matlagning. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för skydd mot uppkomst av brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot uppkomst av brand.
Kraven på imkanaler utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i fjärde kapitlet Skydd mot uppkomst av brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Krav i bostäder, kontor och liknande
Spisbränder är en av de vanligaste brandorsakerna i byggnader. Det kan exempelvis bero på en glömd stekpanna som står på så länge att det börjar brinna. För att minska risken att en från början liten brand på spisen snabbt sprider sig till övriga delar av byggnaden, med mycket omfattande brandskador som följd, ställs särskilda krav på imkanalen ovanför spisen. Den skyddsnivå som kraven ger är dock inte anpassad för riskerna vid flambering. Vid flambering i hemmiljö är det därför ändå viktigt att hålla avstånd i sidled till fläkt, överskåp och liknande.
22 §
Imkanaler som betjänar matlagningsanordningar i bostäder, kontor och andra utrymmen med hushållspis och som medför en begränsad mängd brännbara avsättningar i kanalen ska vara utformade i lägst brandteknisk klass EI 15.
Trots första stycket får imkanaler vara utformade i lägst brandteknisk klass E 15 och utan skyddsavstånd till fast inredning inom betjänat utrymme.
Trots första stycket får anslutningsdon vara utformade utan brandavskiljande förmåga och med material i lägst brandteknisk klass E.
Syftet med kravet är att skydda mot att en brand som startar på en spis och sedan sprider sig in i imkanalen inte ska spridas vidare från imkanalen. Om det händer kan det innebära att hela byggnaden påverkas av branden med stora skador på byggnaden som följd.
Bostäder, kontor och andra utrymmen med hushållsspis som normalt inte används till yrkesmässig matlagning är inte storkök. Imkanalen ska då vara utformad i lägst brandteknisk klass EI 15.
Undantag från kravet på isolerande förmåga (I-kravet) får göras inom betjänat utrymme genom att kanalen kan utföras i brandteknisk klass E 15. Kanalen kan även utformas utan skyddsavstånd till fast inredning som köksskåp och liknande inom betjänat utrymme. Brandteknisk klass EI 15 krävs fortfarande mot andra brännbara byggnadsdelar, till exempel träreglar så vida inte annat kan visas med analytisk dimensionering. Med betjänat utrymme avses det köksutrymme som imkanalen betjänar.
Vad gäller för imkanal som passerar en brandcellsgräns?
Även om kravet på imkanaler från bostäder och liknande är brandteknisk klass EI 15 så finns också krav på att upprätthålla brandskyddet mellan olika brandceller i byggnaden. I till exempel ett flerbostadshus är kravet normalt EI 60. Det innebär att krav på skydd spridning av brand och brandgaser inom byggnad kan innebära att högre krav ställs på imkanalen beroende på utformningen av ventilationssystemet och var byggnadens brandcellsgränser finns. För ett enbostadshus i en enda brandcell är detta inte aktuellt, utan där är det tillräckligt att imkanalen är utformad i brandteknisk klass EI 15 hela vägen ut till det fria.
Vad gäller för anslutningsdon?
Anslutningsdon behöver inte vara utformade i brandteknisk klass EI 15 så länge de utformas i ett material som uppfyller lägst brandteknisk klass E.
Med anslutningsdon avses normalt den kortare flexibla slang som ofta finns mellan köksfläkten och imkanalen. Brandteknisk klass E avser i detta fall att anslutningsdonet ska vara svårt att antända enligt en särskild brandteknisk klass för så kallad reaktion vid brandpåverkan. Denna klass E har med andra ord ingen koppling till brandmotståndsklassen E 15, utan råkar bara ha samma bokstavsbeteckning.
Vid en brand på spisen och i fläkten kan det relativt enkelt brinna hål på anslutningslangen som inte behöver vara obrännbar. Det är i sig inget problem, då imkanalen ska förhindra brandspridning vidare till övriga delar av byggnaden.
Vad gäller för en kolfilterfläkt?
Även om det sitter en kolfilterfläkt ovanför spisen behövs en frånluftskanal i närheten för att transportera bort ånga och andra föroreningar som kolfiltret inte tar hand om. Beroende på avståndet till spis och kolfilterfläkt finns risk att brandspridning kan ske via den kanalen till resten av byggnaden. En sådan kanal betraktas därför som en imkanal och ska uppfylla kraven som ställs på en sådan. Att utforma kanalen som en imkanal från början innebär också att det är lättare att göra ändringar i framtiden, till exempel om en kanalansluten så kallad alliance-fläkt ska installeras.
Krav i storkök
Spisbränder är en av de vanligaste brandorsakerna i byggnader. Det kan exempelvis bero på fritering där oljan börjar brinna. För att minska risken att en från början liten brand på spisen snabbt sprider sig till övriga delar av byggnaden, med mycket omfattande brandskador som följd, ställs särskilda krav på imkanalen ovanför spisen. I storkök ställs höga krav på att en imkanal kan motstå brand eftersom risken är större för att bränder sprider sig via fett och avsättningar i kanalen. Kravet på imkanalen beror på om stora mängder brännbara avsättningar förväntas eller inte.
Imkanaler i storkök
De grundläggande kraven på imkanaler i storkök gäller oavsett om stora mängder brännbara avsättningar kan förväntas i kanalen eller inte. Exempel på imkanaler där stora mängder avsättningar inte förväntas är i kök där enbart kall tillredning sker och kök avsedda enbart för uppvärmning av mat.
23 §
Imkanaler som betjänar matlagningsanordningar i storkök ska vara utformade i lägst brandteknisk klass EI 60 i byggnadsklass 1 och lägst brandteknisk klass EI 30 i byggnadsklass 2 och 3.
Trots första stycket får del av imkanal vara utformad utan isolerande förmåga (I) i följande fall:
- 1. Inom betjänat utrymme där skyddsavståndet är minst 0,10 meter till brännbara byggnadsdelar, fast inredning och fasta installationer.
- 2. Utomhus där skyddsavståndet är minst 0,5 meter till brännbara byggnadsdelar och fasta installationer.
Syftet med kravet är att begränsa risken för att en brand sprids från en imkanal till övriga delar av byggnaden. Detta gäller även för en kanal som är placerad på utsidan av byggnaden.
Imkanalen ska utföras i motsvarande brandmotståndsklass som normalt gäller för byggnadsklassen, det vill säga EI 60 i byggnadsklass 1 och EI 30 i byggnadsklass 2 och 3.
Undantag från kravet på isolerande förmåga (I-kravet) får göras inom betjänat utrymme genom att kanalen kan utföras i brandteknisk klass E 30 eller E 60 beroende på byggnadsklass. Kanalen ska då vara placerad med ett skyddsavstånd på minst 0,10 meter till brännbara byggnadsdelar, fast inredning och fasta installationer. Med betjänat utrymme avses det köksutrymmet som imkanalen betjänar.
Undantag från kravet på isolerande förmåga (I-kravet) får även göras för kanaler som är placerade utomhus. Kanalen ska då vara placerad med ett skyddsavstånd på minst 0,5 meter till brännbara byggnadsdelar och fasta installationer.
Med skyddsavstånd till brännbara byggnadsdelar avses avståndet från imkanalens utsida, oaktat eventuella skyddande obrännbara material och strålningsskydd. Genom att ta hänsyn till skyddande obrännbara material kan det vara möjligt att ha kortare avstånd till brännbara byggnadsdelar och fasta installationer. I sådana fall krävs analytisk dimensionering för att verifiera utformningen.
Imkanaler med stora mängder brännbara avsättningar i storkök
Utöver de grundläggande kraven som gäller för alla imkanaler i storkök ställs särskilt höga krav på utformningen om kanalen kan förväntas få stora mängder brännbara avsättningar. Exempel på imkanaler där stora mängder brännbara avsättningar kan förväntas är i kök där tillagning av mat sker genom stekning eller grillning i mer än ringa omfattning, samt om det finns fritöser och liknande utrustning.
24 §
Imkanaler som betjänar matlagningsanordningar i storkök och som medför stora mängder brännbara avsättningar i kanalen ska vara utformade med ett säkerställt motstånd mot brand i kanalen.
Trots första stycket får imkanaler vara utformade utan säkerställt motstånd mot brand om kanalen är försedd med ett system som begränsar mängden brännbara avsättningar.
Syftet med kravet är att begränsa risken för brandspridning i kanaler som kan ha stora mängder brännbara avsättningar. Vid brand i imkanalen kan dessa avsättningar leda till mycket höga temperaturer vilket motiverar ett förstärkt skydd.
En sådan kanal ska därför vara utformad med säkerställt motstånd mot brand i kanalen utöver kravet på brandteknisk klass EI 30 eller EI 60 som generellt ställs på imkanaler i storkök. Verifiering av kanaler med säkerställt motstånd mot brand kan ske genom en vedertagen testmetod. En sådan testmetod behöver innefatta brandpåverkan såväl inuti som utanför kanalen.
Om imkanalen är försedd med ett system som begränsar mängden avsättningar i kanalen kan den utföras utan säkerställt motstånd mot brand. Sådana system kan till exempel använda rening med UV-ljus eller ozon. Endast fettfilter är normalt inte tillräckligt, eftersom fett fortfarande kan avsättas i kanalen. Observera att ett system som begränsar mängden avsättningar inte ersätter behovet av brandteknisk klass (EI 30 och EI 60) och inte heller ersätter kravet på att imkanaler ska vara utförda i obrännbart material.
Notera att ett automatiskt släcksystem inte kan ersätta kravet på säkerställt motstånd mot brand om det inte kan visas med analytisk dimensionering. Anledningen är att sådant system främst ger ett skydd mot brand i storköksutrustningen och spiskåpan men det säkerställer inte nödvändigtvis att branden inte sprider sig vidare till imkanalen. I ett storkök som har extra stora risker kan ett punktsläcksystem ändå vara att rekommendera, eftersom det ger ett bra skydd mot brand i köket som kan påverka personalens säkerhet och även förbättra utrymningsmöjligheterna för gästerna i en restaurang.
För att ersätta kravet på att imkanalen ska utföras med säkerställt motstånd mot brand med ett automatiskt släcksystem behöver släcksystemets utsträckning i kanalen beaktas i kombination med i vilken utsträckning kanalen är isolerad mot brand utifrån. Utformningen behöver säkerställa att en brand som påverkar kanalen utifrån antingen skyddas mot att sprida sig in i kanalen, eller att det automatiska släcksystemet hanterar en brand som spridit sig in i kanalen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.