Byggherre med certifierat byggprojekteringsföretag

Granskad:

Byggherrar kan använda ett certifierat byggprojekteringsföretag för projekteringen vid nybyggnad av vissa bostadshus. Företagets kontroll ska säkerställa att byggnaden kan antas uppfylla vissa krav. Detta ersätter byggnadsnämndens prövning av dessa krav i samband med bygglov och nämndens bedömning inför startbesked. 

Vad är ett certifierat byggprojekteringsföretag?

Ett certifierat byggprojekteringsföretag är ett företag som har särskild sakkunskap och erfarenhet av att bedöma om utformningskraven om lämplighet samt tillgänglighet och användbarhet liksom de tekniska egenskapskraven är uppfyllda. Företaget ska ha ett kvalitetsledningssystem som beskriver hur företaget har säkerställt att det har en tillräcklig kompetens för att bedöma att kraven är uppfyllda. Företaget ska vara certifierat för ändamålet.

32 b §
  Ett certifierat byggprojekteringsföretag är ett företag som har ett kvalitetsledningssystem samt särskild sakkunskap och erfarenhet i fråga om att bedöma kraven i 8 kap. 1 § 1 och
3 samt 4 § vid nybyggnad av sådana bostadshus som framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 9 § och som kan styrka detta med ett certifikat.

Frågor om certifiering av byggprojekteringsföretag ska prövas av organ som har ackrediterats för ändamålet att certifiera byggprojekteringsföretag enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 och
5 § lagen (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll. Detsamma gäller organ som uppfyller motsvarande krav enligt bestämmelser i ett annat land inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Lag (2022:1084) .

8 §

Det certifierade byggprojekteringsföretaget ska tillämpa ett certifierbart kvalitetsledningssystem.

Du kan läsa om vad som krävs av ett certifierat byggprojekteringsföretag på sidan Certifierade byggprojekteringsföretag. 

Certifierade byggprojekteringsföretag

Det är byggherren som väljer om ett certifierat byggprojekteringsföretag ska anlitas. Anlitar byggherren inte ett sådant företag så hanteras lov- och byggprocessen på vanligt sätt hos byggnadsnämnden.

Två behörighetsklasser för certifierade byggprojekteringsföretag

De certifierade byggprojekteringsföretagen kan vara certifierade i behörighetsklass Normal eller Kvalificerad. Behörighetsklass Normal gäller bara för bedömning av en- och tvåbostadshus med högst två våningar. Behörighetsklass Kvalificerad gällerför samtliga byggnader som omfattas av reglerna. En byggherre som anlitar ett certifierat byggprojekteringsföretag måste försäkra sig om att det har rätt behörighet för projektet.

3 §

Certifiering får lämnas för

  • 1. behörighet Normal för en- och tvåbostadshus med högst två våningar, och
  • 2. behörighet Kvalificerad för de byggnader som anges i 4 och 5 §§.

Vilka byggnader omfattas av reglerna?

Certifierade byggprojekteringsföretag kan endast användas vid nybyggnad av bostadshus. Sådana företag kan dock inte användas för byggnader som har krav på räddningshiss eller andra byggnader som kan innebära en komplicerad insats för räddningstjänsten i händelse av brand. 

5 §

Trots 4 § får bestämmelserna om certifierade byggprojekteringsföretag inte tillämpas på byggnader som har krav på räddningshiss eller andra byggnader som kan innebära en komplicerad insats för räddningstjänsten i händelse av brand.

Krav på räddningshiss finns normalt för byggnader med fler än 10 plan eller för byggnader med en byggnadshöjd på cirka 30 meter eller mer.

5:734 Räddningshiss

I byggnader som har fler än tio våningsplan ska minst en räddningshiss finnas. Hissen får endast förbindas med andra utrymmen genom brandsluss. Hisschaktet till räddningshissen ska utgöra egen brandcell.

Allmänt rådRäddningshissen kan utformas enligt SS-EN 81-72. De brandceller som krävs enligt SS-EN 81-72 bör utformas i motsvarande klass som gäller för brandcellsskiljande delar i övrigt. Minst två räddningshissar bör installeras om våningsplanets area överstiger 900 m2.Hiss som utformas som räddningshiss bör kunna rymma en sjukbår enligt mått i avsnitt 3:144.Regler om hissar och andra lyftanordningar finns i avsnitt 3:144 och i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar, H. (BFS 2013:14).

Exempel på andra byggnader med en komplicerad räddningsinsats är om byggnaden har något av följande:

  • Långa tillträdesvägar till större källargarage. 
  • Lokaler med mycket stort personantal. 
  • Delar som är avsedda för personer som inte kan förväntas utrymma själva eller med hjälp av tillgänglig personal.

Bostadshusen får innehålla en viss andel lokaler. Tanken med detta är att reglerna inte ska motverka att det inreds lokaler i bottenvåningen på ett flervåningshus. Lokalandelen får högst motsvara byggnadsarean och får inte överstiga boarean. Lokalarean måste dock inte vara på bottenvåningen utan kan vara belägen var som helst i huset. Om det i en källare finns lokalkomplement eller garage, så ska dessa inte räknas med i lokalarean.

4 §

Bestämmelserna i 9 kap. 32 b och 32 c §§ och 10 kap. 25 a § plan- och bygglagen (2010:900), om certifierade byggprojekteringsföretag får tillämpas vid nybyggnad av bostadshus. Med bostadshus avses även byggnader som förutom bostäder innehåller lokaler, om lokalarean

  • 1. högst motsvarar byggnadsarean, och
  • 2. inte överstiger boarean.

Från lokalarean får dock undantas lokalkomplement och garage i källare.

Certifierat byggprojekteringsföretag i hela eller delar av processen

Byggherren kan använda ett certifierat byggprojekteringsföretag på några olika sätt i ett projekt. Det certifierade byggprojekteringsföretaget kan anlitas:

  • för hela projekteringsprocessen, vilket innebär att det både utför projekteringsarbetet och säkerställer att det utförda projekteringsarbetet uppfyller samhällets krav.
  • för att göra en bedömning av en projektering som utförts av ett annat företag, exempelvis byggherrens eget företag.
  • både för bygglovet och inför startbeskedet, eller enbart för bygglovet, eller enbart inför startbeskedet. Byggherren kan också välja att byta till ett annat certifierat byggprojekteringsföretag inför startbeskedet.

Certifierade byggprojekteringsföretag – en mer förutsägbar byggprocess, prop. 2021/22:212 (på Sveriges riksdags webbplats).

Vilka krav bedöms av det certifierade byggprojekteringsföretaget?

De krav som det certifierade byggprojekteringsföretaget kontrollerar i stället för byggnadsnämndens granskning för bygglovet är:

  • utformningskravet på bostäders lämplighet för sitt ändamål och
  • utformningskravet på tillgänglighet och användbarhet. 

1 §
  En byggnad ska
   1. vara lämplig för sitt ändamål,
   2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och
   3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Observera att punkt 2 om god form, färg och materialverkan inte ingår.

De krav som det certifierade byggprojekteringsföretaget kontrollerar i stället för byggnadsnämndens bedömning inför startbeskedet är

  • de tekniska egenskapskraven. 

4 §
  För en- och tvåbostadshus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra mindre byggnader (komplementbyggnader)
krävs, trots bestämmelserna i 1 och 2 §§, inte bygglov för att
   1. med mur eller plank anordna skyddade uteplatser inom 3,6 meter från bostadshuset, om muren eller planket inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter,
   2. anordna skärmtak över sådana uteplatser som anges i 1 eller över altaner, balkonger eller entréer, om skärmtaken tillsammans med andra skärmtak som har anordnats på tomten med stöd av undantag från krav på bygglov inte täcker en större area än 15,0 kvadratmeter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter, eller
   3. i omedelbar närhet av bostadshuset uppföra komplementbyggnader som
      a) tillsammans med andra komplementbyggnader som har uppförts på tomten med stöd av undantag från krav på bygglov inte har en större byggnadsarea än 15,0 kvadratmeter,
      b) har en taknockshöjd som inte överstiger 3,0 meter, och
      c) inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter.

En åtgärd som avses i 1-3 får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det.

Första stycket 3 gäller inte om kommunen enligt 6 § första stycket 1 a har bestämt att åtgärderna kräver bygglov. Lag (2007:1303) .

4 a §
  För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs, trots bestämmelserna i 3 §, inte bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

Första stycket gäller inte om kommunen enligt 6 § första stycket 1 a har bestämt att åtgärderna kräver bygglov. Lag (2007:1303) .

4 b §
  För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader, murar och plank som utanför detaljplan inte ingår i samlad bebyggelse krävs, trots bestämmelserna i 1 och 2 §§, inte bygglov för att
   1. göra mindre tillbyggnader, om de inte görs närmare gränsen än 4,5 meter, eller
   2. uppföra komplementbyggnader eller murar eller plank i omedelbar närhet av bostadshuset, om det inte görs närmare gränsen än 4,5 meter.

En åtgärd som avses i 1 eller 2 får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det.

Första stycket gäller inte om kommunen enligt 6 § första stycket 2 har bestämt att åtgärderna kräver bygglov. Lag (2007:1303) .

Om byggherren använder sig av ett certifierat byggprojekteringsföretag ska det kontrollera samtliga krav som får bedömas av företaget i bygglovsprocessen eller inför startbeskedet. Det är inte möjligt att använda företaget för bedömning av bara några av kraven.

Du kan läsa mer om lov- och byggprocessen med certifierade byggprojekteringsföretag på sidan om certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Ett certifierat byggprojekteringsföretag ska ha ett kvalitetsledningssystem

Systemet med certifierade byggprojekteringsföretag bygger på certifiering av företagets kvalitetsledningssystem. Det certifierade byggprojekteringsföretaget ska därför ha ett certifierbart kvalitetsledningssystem. Enligt PBL ska det certifierade byggprojekteringsföretaget tillämpa ett kvalitetsledningssystem som genomgått en granskning för att möjliggöra certifiering under ackreditering. Kvalitetsledningssystem enligt den internationella standarden ISO 9001 är för närvarande det enda system för kvalitetsledning som uppfyller detta.

Du kan läsa mer om vad som krävs av ett certifierat byggprojekteringsföretag på sidan om certifierade byggprojekteringsföretag.

Certifierade byggprojekteringsföretag

Hur påverkas bygglovsprocessen när ett certifierat byggprojekteringsföretag har använts?

Om ett certifierat byggprojekteringsföretag har använts så gör byggnadsnämnden ingen prövning av utformningskravet på lämplighet för sitt ändamål och utformningskravet på tillgänglighet vid beslut om bygglov. Men utformningskravet på god form-, färg- och materialverkan prövas fortfarande av byggnadsnämnden. Även övriga krav som gäller för byggnaden, som till exempel krav på lokalisering, placering och utformning, omgivningspåverkan och tomtkrav prövas av byggnadsnämnden.

Du kan läsa mer om lov- och byggprocessen med certifierade byggprojekteringsföretag på sidan om certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen.

Certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Hur påverkas byggprocessen när ett certifierat byggprojekteringsföretag har använts?

Om ett certifierat byggprojekteringsföretag har använts för projekteringen ska byggnadsnämnden inför startbeskedet inte göra någon bedömning av om de tekniska egenskapskraven kan antas komma att uppfyllas. Byggnadsnämnden kan inte neka ett startbesked med hänvisning till att de bedömer att något av dessa krav inte är uppfyllt.

Om projekteringen avser en åtgärd som inte kräver bygglov ska byggnadsnämnden inte heller göra någon bedömning av om utformningskraven på ändamålsenlighet och tillgänglighet kan antas komma att uppfyllas.

De delar i byggprocessen som rör kontrollansvarig, kontrollplan eller certifierad sakkunnigs roll enligt kontrollplanen påverkas inte av att ett certifierat byggprojekteringsföretag har använts. Byggnadsnämnden har alltså kvar dessa möjligheter att kontrollera och bedöma om en byggnad uppfyller kraven, även om projekteringen har utförts av ett certifierat byggprojekteringsföretag. Nämnden kan också besluta att inte ge ett slutbesked eller ingripa med tillsyn både före och efter att ett beslut om slutbesked har tagits.

Certifierade byggprojekteringsföretag – en mer förutsägbar byggprocess, prop. 2021/22:212 (på Sveriges riksdags webbplats).

34 §
  Byggnadsnämnden ska med ett slutbesked godkänna att en eller flera åtgärder som avses i 3 § ska anses slutförda och, i fråga om byggåtgärder, att byggnadsverket får tas i bruk, om
   1. byggherren har visat att alla krav som gäller för åtgärderna enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda,
   2. byggherren har visat att denne har gett in en klimatdeklaration enligt lagen (2021:787) om klimatdeklaration för byggnader eller gjort sannolikt att det inte finns någon skyldighet att ge in en klimatdeklaration, och
   3. nämnden inte har funnit skäl att ingripa enligt 11 kap. Lag (2021:788) .

1 §
  I denna lag finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande. Bestämmelserna syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.

2 §
  Det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten enligt denna lag.

3 §
  Lagen innehåller bestämmelser om
   1. lagens syfte, innehåll och definitioner (1 kap.),
   2. allmänna och enskilda intressen (2 kap.),
   3. översiktsplan (3 kap.),
   4. reglering med detaljplan och områdesbestämmelser
(4 kap.),
   5. att ta fram detaljplaner och områdesbestämmelser
(5 kap.),
   6. genomförandet av detaljplaner (6 kap.),
   7. regional fysisk planering (7 kap.),
   8. krav på byggnadsverk, byggprodukter, tomter och allmänna platser (8 kap.),
   9. bygglov, rivningslov och marklov m.m. (9 kap.),
   10. genomförandet av bygg-, rivnings- och markåtgärder
(10 kap.),
   11. tillsyn, tillträde, ingripanden och påföljder
(11 kap.),
   12. byggnadsnämnden (12 kap.),
   13. överklagande (13 kap.),
   14. skadeersättning och inlösen (14 kap.),
   15. domstolsprövning m.m. (15 kap.), och
   16. bemyndiganden (16 kap.). Lag (2018:1732) .

4 §
  I denna lag avses med

allmän plats: en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov,

bebygga: att förse ett område med ett eller flera byggnadsverk,
bebyggelse: en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader,

byggherre: den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten,

byggnad: en varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den,
byggnadsnämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter enligt denna lag,

byggnadsverk: en byggnad eller annan anläggning,

byggprodukt: en produkt som är avsedd att stadigvarande ingå i ett byggnadsverk,

exploateringsavtal: avtal om genomförande av en detaljplan och om medfinansieringsersättning mellan en kommun och en byggherre eller en fastighetsägare avseende mark som inte ägs av kommunen, dock inte avtal mellan en kommun och staten om utbyggnad av statlig transportinfrastruktur,

genomförandetiden: den tid för genomförandet av en detaljplan som ska bestämmas enligt 4 kap. 21-25 §§,

kvartersmark: mark som enligt en detaljplan inte ska vara allmän plats eller vattenområde,

markanvisning: ett avtal mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande,
medfinansieringsersättning: ersättning som en byggherre eller en fastighetsägare i samband med genomförande av en detaljplan åtar sig att betala för en del av en kommuns kostnad för bidrag till byggande av en viss väg eller järnväg som staten eller en region ansvarar för,
miljönämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter på miljö- och hälsoskyddsområdet,
nybyggnad: uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats,
ombyggnad: ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas,
omgivningsbuller: buller från flygplatser, industriell verksamhet, spårtrafik och vägar,
planläggning: arbetet med att ta fram en regionplan, en översiktsplan, en detaljplan eller områdesbestämmelser,
sammanhållen bebyggelse: bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark,
tillbyggnad: ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym,

tomt: ett område som inte är en allmän plats men som omfattar mark avsedd för en eller flera byggnader och mark som ligger i direkt anslutning till byggnaderna och behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål,
underhåll: en eller flera åtgärder som vidtas i syfte att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde, och

ändring av en byggnad: en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde. Lag (2019:949) .

5 §
  Om en fastighet har upplåtits med tomträtt, ska det som sägs i denna lag om fastighetsägaren eller fastigheten tillämpas på tomträttshavaren eller tomträtten. En tomträttshavare är dock inte skyldig att bekosta anläggande av gator och andra allmänna platser.

6 §
  Den som innehar egendom med ständig besittningsrätt eller med fideikommissrätt eller på grund av testamentariskt förordnande utan att äganderätten tillkommer någon ska vid tillämpning av denna lag anses som egendomens ägare.

Du kan läsa mer om lov- och byggprocessen med certifierade byggprojekteringsföretag på sidan om certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Vad händer om ett byggprojekteringsföretag missköter sig eller är olämpligt?

Om det är uppenbart att ett certifierat byggprojekteringsföretag har åsidosatt sina uppgifter ska byggherren underrätta byggnadsnämnden om detta.

Om byggnadsnämnden bedömer att ett certifierat byggprojekteringsföretag vid projekteringen har gjort en uppenbar felbedömning av utformningskraven på ändamålsenlighet eller tillgänglighet eller de tekniska egenskapskraven ska nämnden underrätta certifieringsorganet som certifierat företaget. Detsamma gäller om byggnadsnämnden bedömer att företaget är olämpligt för sin uppgift av något annat skäl. Om ett företag är olämpligt får certifieringsorganet återkalla certifieringen. Olämplighet kan exempelvis vara om företaget har gjort en uppenbar felbedömning av kraven som det ska kontrollera. Olämplighet kan även bestå i att företaget inte följer de föreskrifter som ligger till grund för certifieringen eller inte utför sitt uppdrag på ett opartiskt sätt. Det kan även avse andra missförhållanden som är relevanta, som till exempel ekonomiska oegentligheter i verksamhet.

32 d §
  Om det är uppenbart för en byggherre att ett certifierat byggprojekteringsföretag vid projekteringen har åsidosatt sina uppgifter enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 9 §, ska byggherren underrätta byggnadsnämnden om detta. Lag (2022:1084) .

34 a §
  Om byggnadsnämnden bedömer att ett certifierat byggprojekteringsföretag som avses i 9 kap. 32 b § vid projekteringen har gjort en uppenbar felbedömning av kraven i
8 kap. 1 § 1 eller 3 eller 4 §, ska nämnden underrätta den som har certifierat företaget om detta. Detsamma gäller om byggnadsnämnden bedömer att företaget är olämpligt för sin uppgift av något annat skäl. Lag (2022:1084) .

36 §
  Om en kontrollansvarig har visat sig vara olämplig för sin uppgift, får den som har certifierat den kontrollansvarige återkalla certifieringen. Motsvarande gäller i fråga om ett certifierat byggprojekteringsföretag. Lag (2022:1084) .

Boverket (2024). Byggherre med certifierat byggprojekteringsföretag. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/certifierade-byggprojekteringsforetag/byggherre-med-certifierat-byggprojekteringsforetag/ Hämtad 2025-01-23