Roller och ansvar

Granskad:

Flera aktörer delar på ansvaret för riskhantering i planläggning och byggande. I första hand är det kommunens ansvar att i planläggning och lovprövning, bedöma om marken är lämplig för ändamålet. Dock har länsstyrelsen ansvar för att granska alla planer och att handlägga prövning och beslut i överklagade lovärenden. Länsstyrelsen ska också bistå med planeringsunderlag samt ge vägledning till kommunen angående bland annat allmänna intressen. Regionen och statliga myndigheter har också del i att uppnå ett robust samhälle. Även enskilda har ett ansvar och skyldighet att vidta förebyggande åtgärder för att exempelvis skydda sin egendom.

Samhällsbyggnadsprocessen är större än PBL-processen

Samhällsbyggnadsprocessen är ett samlingsbegrepp för utveckling och utformning av den fysiska miljön utifrån såväl visioner som värdegrundsarbete, medborgardialog och utvecklingsplanering. Det innebär att samhällsbyggnadsprocessen omfattar mer än enbart de planprocesser och den lovprövning som plan- och bygglagen (2010:900), PBL, behandlar.

Vägledningen innehåller även information om byggprocessen och förvaltningsskedet eftersom dessa skeden är viktiga för riskhantering, framför allt vad gäller genomförande, drift, skötsel och underhåll av åtgärder för att hantera risker. Plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ställer dessutom vissa krav under förvaltningsskedet, bland annat på obligatorisk ventilationskontroll och att byggnader och tomter ska hållas i vårdat skick och underhållas.

Många aktörer inblandade

Samhällsbyggnadsprocessens olika skeden bildar ofta en kedja, eftersom de bedömningar och överväganden som görs i ett skede påverkar och skapar förutsättningar för nästa skede, inte minst genom de lagstadgade planinstrumenten.

Regionen ansvarar för den översta nivån, regionplan. Kommunen ansvarar för processerna för översiktsplan, detaljplan, områdesbestämmelser och beslut enligt PBL. Därefter tar byggherren över ansvaret för att ibland lämna över till ett fristående bostadsföretag eller annan förvaltare när bygget eller anläggningsarbetet är klart.

Samhällsbyggnadsprocessen omfattar många aktörer förutom de kommunala tjänstepersoner som arbetar med planprocesser och lovprövning. Övriga aktörer kan bland andra vara olika kommunala förvaltningar, byggherrar, byggföretag, plan-, lov- och tillsynsmyndigheter, länsstyrelsens samhällsplanerare och brottsförebyggande samordnare, risksamordnare, klimatsamordnare, konsulter med olika specialisering, intresseorganisationer, ideella föreningar, polisen och självfallet de som förvaltar, använder, bor och bedriver verksamheter i den byggda miljön. Hur de olika aktörerna samverkar i varje skede blir avgörande för vilka kvaliteter den byggda miljön får.

Läs mer om de olika aktörerna via länkarna i menyn.

Boverket (2024). Roller och ansvar. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/om-riskhantering/roller-ansvar/ Hämtad 2025-01-23