Energihushållningskrav
En byggnad ska ha goda egenskaper avseende energihushållning och värmeisolering. Man måste också hushålla särskilt med elenergi. Kraven för detta specificeras i Boverkets byggregler (BBR). I byggreglerna uttrycks kravet för hur mycket energi en byggnad får använda i primärenergital. Krav på byggnadens värmeisolering ställs genom högst tillåtna genomsnittliga värmegenomgångskoefficient. Det finns också en gräns för hur mycket eleffekt som får installeras för uppvärmning och tappvarmvatten i en byggnad.
Reglerna om energihushållning finns i avsnitt 9 i Boverkets byggregler (BBR). Reglerna är indelade i tre olika krav för att byggnaden ska ha god energihushållning, begränsad elanvändning och tillräcklig värmeisolering. I menyn kan du läsa mer om energikraven var för sig. Det finns också mer information om hur man bedömer en byggnads energianvändning för att räkna ut byggnadens energiprestanda.
Kraven gäller när du ska bygga nytt. Det finns också krav om du ska renovera, bygga om eller bygga till. Läs mer om det under rubriken Energihushållningskrav vid ändring.
Frågor och svar
Nej, det finns inget stöd i plan- och bygglagen för att med detaljplan bestämma att byggnader inom planområdet ska anslutas till fjärrvärme.
Parhus kan betraktas som två stycken småhus vid bedömning av kraven enligt avsnitt 9 BBR.
I avsnitt 1:6 Terminologi BBR anges att "Termer som inte särskilt förklaras i huvudförfattningarna eller i dessa föreskrifter och allmänna råd, har den betydelse som anges i Terminologicentrums publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95.
Definitionen av "parhus" i Plan- och byggtermer 1994 är: " småhus som är sammanbyggda parvis i mellanliggande tomtgräns". Definitionen av parhus medför att man kan betrakta parhus som två stycken småhus.
Det ställs olika krav på byggnadens primärenergital för bostäder respektive lokaler och om byggnaden innehåller både bostäder och lokaler.
Bostäder
För bostäder gäller kraven på byggnadens primärenergital som finns i BBR avsnitt 9:2. Med bostäder avses vad vi normalt förknippar som bostäder och som ska uppfylla kraven i BBR avsnitt 3:2 Bostadsutformning. Nedan redovisas boendeformer som kan vara svåra att avgöra om de ska räknas som bostad eller inte.
Hotell
Hotell räknas inte som bostad utan som lokal.
Särskilda boendeformer för äldre
Särskilda boendeformer för äldre, de enskilda bostadslägenheterna som är till för permanent bruk och de tillhörande gemensamma delarna är en bostad. Korttidsboende som också ingår i begreppet särskilda boendeformer är däremot inte en bostad, utan det är avsett för vård under en kortare period och räknas därmed som lokal.
Gruppboende
Gruppboende enligt lagen om särskild service, LSS, och socialtjänstlagen är en bostad, inkl. de gemensamma delarna.
Seniorbostäder
Seniorbostäder är vanliga bostäder. Det finns ingen särskild definition av seniorbostäder utan de kan vara utformade på många olika sätt. De gemensamma delarna kan vara en del av bostaden om det är delar av rum och utrymmen som har flyttats ut från den enskilda bostadslägenheten enligt. BBR 3:224. Är det utrymmen som är utöver de rum och utrymmen som ska finnas i en bostad enligt BBR 3:22 är det inte självklart om det är en bostad eller en lokal. Frågan är med all sannolikhet inte heller prövad av domstol.
Trygghetsbostäder
Trygghetsbostäder är vanliga bostäder. Det finns ingen särskild definition mer än i en förordning för att få statligt stöd. De kan därför vara utformade på många olika sätt. De gemensamma delarna kan vara en del av bostaden om det är delar av rum och utrymmen som har flyttats ut från den enskilda bostadslägenheten enligt. BBR 3:224. Är det utrymmen som är utöver de rum och utrymmen som ska finnas i en bostad enligt BBR 3:22 är det inte självklart om det är en bostad eller en lokal. Frågan är med all sannolikhet inte heller prövad av domstol.
Lokaler
Med lokaler avses andra byggnader än byggnader som innehåller bostäder. För lokaler gäller kraven på byggnadens primärenergital enligt BBR avsnitt 9:2 Bostäder och lokaler.
Bostäder och lokaler
Innehåller byggnaden både bostäder och lokaler så viktas kraven på genomsnittlig värmegenomgångskoefficient (Um), primärenergital (EPpet) och installerad eleffekt för uppvärmning som finns i BBR avsnitt 9:2 Bostäder och lokaler, i proportion till golvarean Atemp.
Boverkets byggregler är utformade som funktionskrav. Dessa ska dessutom gå att verifiera på ett rimligt sätt. Ytterligare krav är att reglerna ska vara enkla och inte alltför omfattande. Detta gör sammantaget att det inte hittills varit möjligt att beskriva och reglera alla typer av byggnader på ett detaljerat sätt. Det skulle leda till omfattande texter och ändå inte täcka in alla tänkbara fall. BBR är en rimlig avvägning av detaljeringsnivån.
Enligt 1:21 BBR får byggnadsnämnden i enskilda fall medge mindre avvikelser från föreskrifterna i BBR om det finns särskilda skäl och byggnadsprojektet ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande och det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt.
Vissa badanläggningar kan vara extra speciella och kan vara svåra att naturligt placera in i begreppet lokal. Exempelvis där badandet är förlagt både inomhus och utomhus samtidigt på så sätt att man håller någon del öppen för passage in och ut. Alternativt där fönsterandelen görs särskilt stor för att medge mer naturligt ljus och skapa bättre visuell kontakt med utomhusmiljön eller där taket eller delar av taket kan öppnas för att skapa ett mer naturnära badande. I sådana fall kan även undantag enligt BBR avsnitt 9:11 övervägas. Det gäller främst strecksatsen "-växthus eller motsvarande byggnader som inte skulle kunna användas för sitt ändamål om dessa krav behövde uppfyllas.". Vid projektering av denna, relativt sett ovanliga, byggnadstyp bör därför byggherre och kontrollansvarig etablera kontakt med byggnadsnämnden redan i ett tidigt skede av projekteringsarbetet för att diskutera bl.a. vilka krav som gäller enligt BBR. Verksamheten i ett badhus är även speciell på så sätt att både varmvattenbehovet och inomhustemperaturbehovet normalt är högre än i lokaler i allmänhet. Här gäller det att hålla isär vilken energianvändning som är kopplad till verksamheten och vilken energianvändning som är kopplad till byggnadens behov. Tidig kontakt med byggnadsnämnden är därför viktig.
Energikravet för småhus, flerbostadshus och lokaler anges med ett värde uttryckt i primärenergital som gäller för hela landet. Uppvärmningsbehovet korrigeras med en faktor som finns angiven för varje kommun när man beräknar byggnadens primärenergital. Anledningen är de klimatförutsättningar som finns i vårt avlånga land.
Något generellt undantag från kraven på energihushållning för förrådsbyggnader med hög takhöjd finns inte. Av 9:11 BBR Tillämpningsområde, framgår när reglerna gäller och de undantag som finns. T.ex. framgår det att undantag gäller för "byggnader där inget utrymme avses värmas till mer än 10 grader C och där behovet av energi för komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsenergi är lågt". Denna förutsättning kan vara aktuell för en del förrådsbyggnader.
För en uppvärmd byggnad med hög takhöjd kan det vara svårt att uppnå ett lågt primärenergital eftersom den uppvärmda luftvolymen är stor i förhållande till Atemp. Av 9:11 BBR framgår att man får göra undantag från energihushållningskraven för "... byggnader som inte skulle kunna användas för sitt ändamål om dessa krav behövde uppfyllas." Denna förutsättning kan också vara aktuell för en del förrådsbyggnader.
Det är också viktigt att skilja på om förrådet ska vara uppvärmt eller inte, eftersom energihushållningsreglerna endast blir tillämpliga om byggnaden ska värmas till mer än 10 grader.
Det är viktigt att samråda med byggnadsnämnden kring frågan om något av undantagen kan tillämpas i det enskilda fallet.
Kraven på energihushållning enligt BBR gäller för varje enskild byggnad som uppförs. Detta gäller oberoende av hur byggnaden är indelad i fastigheter.
Enligt BBR kan man tillåta högre primärenergital och högre installerad eleffekt än energikraven i tabell 9:2a BBR för lokaler avsedda för tillfällig verksamhet. Som utgångspunkt avses verksamhet som ska pågå under högst två år. Det är viktigt att skilja detta undantag i BBR från reglerna om tidsbegränsat bygglov. Det finns också särskilda regler i BBR för lokaler och bostäder under 50 kvadratmeter som skulle kunna bli aktuella för byggmoduler och arbetsbodar. Vänd dig till kommunen om du undrar vad som gäller i ditt fall.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.