Drift- och energioptimeringsåtgärder

Granskad: 4 oktober 2024

Många byggnader använder mer energi än vad de borde göra. Det kan bero på att de energi- och installationstekniska systemen inte ställts in som de ska. Driftoptimering är en jämförelsevis billig åtgärd eftersom den inte kräver investering i ny och dyr teknik.

Driftoptimering kräver ingen investering i ny teknik

I praktiken handlar driftoptimering om att få rätt ventilation i varje lägenhet, rätt vattenflöden och rätt temperaturer i värmesystemet så att man får en effektiv energianvändning. Exempel från uppföljning av byggnader där inställningar rättats till och systemen optimerats har visat att energianvändningen minskat med mellan 5 och 35 procent, så här kan det finnas det energi – och pengar – att spara.

Tänk dock på att även mindre ändringar också kan få negativa konsekvenser för inomhusmiljö och fuktbalans. Varje åtgärd bör därför kombineras med en enklare analys.

Utbilda personal och boende

Det finns en risk att varaktigheten på energieffektiviseringen blir kort om inte driftpersonalen utbildas i hur systemen fungerar och hur ändringar påverkar energianvändning och innemiljö. Även de boende kan behöva få information om hur till exempel värmeregleringen i lägenheterna fungerar.

Plan för drift och energioptimering

Det rekommenderas, särskilt om ni har flera fastigheter, att ni har en särskild plan för arbetet med drift och energioptimering, till exempel i form av ett Excel-ark där det framgår vilken övervakning av energi (temperaturer och flöden) som sker på distans, när ronderingar och översyner ska göras, vem som ska göra dem och vad de ska omfatta.

Hjälp att upprätta en drift- och energioptimeringsplan

Hämta gärna inspiration från Bebos mall för underhålls- och energiplan och lägg in åtgärderna i den

Underhålls- och energiplan (på BeBo:s webbplats)

Reglering och styrning exempel på drift- och energioptimeringsåtgärder

Värme- och tappvarmvattensystem, ventilation samt belysning kan energioptimeras för att få så låg energi- och effektanvändning som möjligt. Det görs som en del av driften och det finns ett antal olika funktioner som kan reglera systemen så att man får så få energiförluster som möjligt.

  • Inför uppvärmningssäsongen bör man se över så att termostater och radiatorventiler fungerar som de ska. En termostat som finns monterad på radiatorn känner av rumstemperaturen med en känselkropp som belastar en ”pigg” i ventilen och öppnar eller stänger vattenflödet beroende på rumstemperaturen. När det blir för varmt inomhus, till exempel för att solen lyser in, känner termostaten av det och minskar värmetillförseln från värmesystemet.

    Termostaterna kan man göra en enkel kontroll av genom att vrida på dem. Om det går trögt så är känselkroppen i termostaten troligtvis hel. Om radiatorn inte stänger av sig när man vrider på termostaten så kan radiatorventilen ha fastnat.

  • En inomhusgivare är en sensor som mäter till exempel temperaturen på en viss plats i ett rum och skickar informationen till reglercentralen för att reglera temperaturen enligt förinställda inställningar. Genom lägenhetsspecifika temperaturgivare kan man snabbt upptäcka och åtgärda om temperaturen blir för hög, en jämnare inomhustemperatur kan uppnås och energianvändningen minskar.

    Temperaturgivare kan installeras i samtliga lägenheter i en byggnad eller i lägenheter som är speciellt utsatta för temperaturvariationer som till exempel hörn- eller vindslägenheter.

  • Reglercentralen i både fjärrvärme- och eluppvärmda flerbostadshus kan idag fjärrstyras och övervakas på distans via internetuppkoppling. Även ventilationen kan följas och styras på distans. På så vis behöver den som ansvarar för energioptimeringen inte åka ut till byggnaden, vilket blir billigare för er. Systemen regleras och övervakas via ett datoriserat gränssnitt och det finns även ett varningssystem för avvikande temperaturer och flöden eller felaktiga funktioner på komponenter som exempelvis ventiler, cirkulationspumpar och givare.

  • Värmesystemet kan energioptimeras genom att man inför tidsstyrning. Då kan man till exempel styra inställningen av värmesystemet för lokaler där verksamhet utförs endast vissa tider på dygnet eller vissa dagar i veckan.

    Reglering av värmen kan också ske genom att man sänker värmen vid till exempel högt behov av tappvarmvatten under ett antal timmar på morgonen för att minska det totala värmeeffektbehovet.

  • Prognosstyrning av värmesystem innebär att mängden värme som behöver tillföras en byggnad beräknas utifrån lokala väderprognoser. Temperaturvariationer utomhus kan prognosticeras med hjälp av väderdata och styra värmesystemets drifttemperaturer i förväg. Prognosstyrning fungerar bäst för en byggnad som har hög värmetröghet och lagrad värmeenergi i stomme och byggnadsdelar.

  • Vid behovsstyrd ventilation varierar luftflödet över tid och anpassas efter till exempel temperatur och luftkvalitet. Behovsstyrd ventilation gör att man kan spara energi både i form av el till fläktar och av el eller fjärrvärme till uppvärmning.

  • Belysning i allmänna utrymmen i flerbostadshus som används delar av dygnet kan utrustas med behovsstyrning i form av närvarostyrning. Belysningen aktiveras av närvarosensorer och är därefter tänd under en bestämd tid. Behovsstyrd belysning är lämplig att använda i utrymmen som till exempel trapphus, källarutrymmen och tvättstugor.

Värmesystem – exempel på drift- och energioptimeringsåtgärder

Omkring 90 procent av flerbostadshusen i Sverige värms med fjärrvärme. För resterande del är någon form av eluppvärmning den vanligaste formen, till exempel olika typer av värmepumpar, elpanna eller direktel.

Vid uppvärmning med fjärrvärme är värmeanläggningen placerad i en undercentral som innehåller en mängd olika komponenter, till exempel reglercentral, värmeväxlare, cirkulationspumpar och ventiler. Ofta leds dessutom värmen vidare till anslutna byggnader via kulvertar inom fastigheten.

Vid uppvärmning med värmepump innehåller anläggningen komponenter som till exempel reglercentral, värmepumpsmodul med kompressor, cirkulationspumpar och ventiler.

Exempel på energibesparande driftåtgärder för en värmeanläggning är till exempel:

  • Värmekurvans inställning i styrcentralen reglerar, tillsammans med utomhusgivare som känner av utomhustemperaturen, framledningstemperaturen till radiatorkretsen och till eventuell golvvärmekrets. Genom att justera värmekurvan kan man påverka framledningstemperaturen på vattnet i radiator- eller golvvärmekretsen och därmed inomhustemperaturen i respektive lägenhet.

  • Automatiskt pumpstopp innebär att cirkulationspumpen som gör att vattnet cirkulerar i radiator- eller golvvärmekretsen stängs av när den får indikation på att det är tillräckligt varmt i byggnaden. Det gör att pumpen inte går i onödan och att värme inte används när det inte finns något värmebehov. Kontrollera att funktionen är aktiverad.

  • I vattenburna system kan syrgas komma in i systemet, vilket snabbt kan bidra till en försämrad produktion av värme. Syre i vattnet ökar också risken för korrosion, smuts och bakterier i cirkulationsvätskan. Det innebär i sin tur en större risk att få igensättning i till exempel växlare, filter och radiatorer, gör det svårare att hålla jämna temperaturer och att optimera energianvändningen. Det finns olika metoder att rengöra komponenterna men gemensamt är att avlagringar och beläggningar löses upp och fångas upp med ett magnetitfilter.

    För att förebygga problemet med smutsiga komponenter kan man till exempel installera en avgasare som tar bort gaser i värmesystemet och därmed minskar uppkomsten av avlagringar. Det förlänger livslängden för både värmeväxlare, rör, ventiler och armaturer i systemet, samt ger cirkulationsvätskan bättre energibärande egenskaper.

Tappvarmvattensystem – exempel på drift- och energioptimeringsåtgärder

Tappvarmvattensystem i flerbostadshus är oftast utrustade med varmvattencirkulation (VVC). I ett tappvarmvattensystem som saknar varmvattencirkulation måste man först tömma hela den avkylda volymen vatten som finns i röret innan man kan få tillräckligt varmt vatten i kranen.

I ett tappvarmvattensystem med varmvattencirkulation cirkulerar ständigt vattnet genom växlaren där det får ett värmetillskott så att det håller tillräcklig hög temperatur (>50°C) för att man inte ska riskera tillväxt av legionellabakterier. Temperaturen på det cirkulerande varmvattnet ska vara maximalt 60°C så att man inte riskerar att skållas. En för hög temperatur påverkar även energianvändningen i systemet.

Flödet i tappvarmvattensystemet behöver vara tillräckligt högt för att inte avsvalningen till tappställen som ligger längre bort från värmecentralen ska bli för stor.

Läs mer om regler för tappvarmvatten på sidan Vatten och avlopp.

Vatten och avlopp

  • Kalk och korrosion i systemet gör att det bildas beläggningar på värmeväxlaren. Beläggningen försämrar värmeavgivningen i värmeväxlaren med värmeförluster som följd. Värmeväxlare och filter behöver därför rengöras regelbundet.

Ventilationssystem – exempel på drift- och energioptimeringsåtgärder

I byggnader med mekanisk ventilation, ventilation med fläktsystem för frånluft eller både till- och frånluft, behöver anläggningen underhållas regelbundet för att man ska få en optimal drift med låg energianvändning och lång teknisk livslängd.

  • Ett flerbostadshus behöver ha kontinuerlig luftomsättning för att byggnaden ska hålla länge och de boende få en hälsosam inomhusmiljö. 

    Då frånluftventilationen transporterar ut uppvärmd inomhusluft är det viktigt ur energisynpunkt att frånluftsflödet inte blir onödigt stort.  

    Den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) ska säkerställa att luftomsättningen inte är för låg men notera att den inte kontrollerar om luftomsättningen är för hög.

     Ventilation

    OVK - obligatorisk ventilationskontroll

     

  • Det är viktigt att tilluftstemperaturerna inte är för höga. Dels för att inte öka energianvändningen och få för varmt inomhus, och dels  för att få rätt omblandning av luften i rummet så att luftkvaliteten blir bra. En tumregel är 2–3° under rumstemperatur. En för hög tilluftstemperatur kan även göra att radiatortermostater slår av och då ökar även risken för kallras från fönster. Samtidigt är det också viktigt att tilluften inte är för kall, så att det blir för kallt i lägenheterna.  

  • För att få kontinuerliga driftdata kan man se till att det görs regelbundna kontroller och loggning av till- och frånluftstemperaturer. Kontroll av tilluftstemperaturen säkerställer rätt temperatur och därmed god luftomsättning. 

  • Ventilationssystemet kan energieffektiviseras genom man optimerar drifttiderna. 
    För bostadsutrymmena i ett flerbostadshus ska fläktarna i ventilationssystemet ha kontinuerlig drift för att luftomsättningen ska bli tillräcklig. För verksamhetslokaler kan däremot behovsanpassade drifttider minska både elanvändning för fläktar och fjärrvärme för uppvärmning, under tider då verksamhet ej bedrivs i lokalerna. 

  • I system med från- och tilluftsventilation (FT- eller FTX-system) ska filter normalt bytas två gånger per år. Detta för att skydda ventilationsaggregatet från smuts och partiklar, bibehålla luftflödet och säkerställa ren tilluft. 

  • I ett FTX-system (ventilationssystem med värmeåtervinning) bör kanaler och aggregat rengöras cirka vart tredje år. FTX-systemet är beroende av fria luftvägar, både genom filter och rör, för att värmeåtervinningen ska fungera optimalt. Även värmeväxlaren tappar sin effektivitet om den inte rengörs regelbundet. 

  • För att säkerställa ventilationssystemets funktion över tid, med fortsatt leverans av rätt luftflöde med rätt energianvändning, bör man rengöra ventilationskanalerna regelbundet.

Belysning – exempel på drift - och energioptimeringsåtgärder

Belysningssystemet i ett flerbostadshus omfattar armaturer, ljuskällor och styrning. För energieffektiv belysning och lång teknisk livslängd på systemets komponenter är det viktigt med regelbundet driftunderhåll.

Ett exempel på driftåtgärder som minskar energianvändningen är att vid löpande utbyte av trasiga ljuskällor använda ersättningsprodukter med så låg energianvändning som möjligt.

Om man rengör armaturerna regelbundet kan man klara sig med ljuskällor som kräver lägre energianvändning.

För att minska energianvändningen för belysningen kan man också behovsanpassa drifttiderna och minska tiden som ljuset är på i utrymmen där så är möjligt. Det är även möjligt att styra belysningens ljusstyrka, så att ljusstyrkan varierar beroende på behov.

Vägledningar och information från andra aktörer

Inom forskningsprogrammet E2B2 har man tagit fram en vägledning som beskriver grunderna för uppföljning och driftoptimering i syfte att minska energianvändningen och få ett bättre inneklimat. Vägledningen innehåller bland annat:

  • Tecken på att energi- och driftoptimering behöver genomföras med exempel på vilken typ av fel som behöver åtgärdas för att få en optimal drift.
  • Beskrivning av olika komponenter i värmesystemet och inställningar som behöver kontrolleras, samt underhåll som krävs, för en energieffektiv drift av värmesystemet och bra kvalitet på inomhusmiljön.
  • Vägledning om digital fastighetsautomation, alltså automatisering av övervakning och styrning av värme och ventilation i byggnaden.

Vägledningen heter "Vägledning för energi- och driftoptimering i brf och mindre fastighetsägare" och finns på E2B2:s webbplats.

Vägledning för energi- och driftoptimering i brf och mindre fastighetsägare installationstekniska system i flerbostadshus (vägledning på E2B2:s webbplats)

Energi- och klimatrådgivningens nationella webbplats finns kortfattad information riktad till bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare om bland annat energioptimering, mätning och styrning för en effektivare energianvändning och driftoptimering och behovsstyrning av ventilation.

Energioptimering (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Mäta och styra (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Ventilation (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energimyndigheten har mer information om drift- och energioptimeringsåtgärder.

Driftåtgärder (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Drift och energioptimering. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energiforvalta/energiatgarder-i-drift/ Hämtad 2024-10-16