PBL under byggskedet
Byggherren ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan. Kraven som avses finns bland annat i PBL. I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. När arbetena i byggnaden snart är färdiga ska byggherren anmäla detta till byggnadsnämnden så att ett slutsamråd hålls, innan slutbesked utfärdas.
Arbetsplatsbesök från byggnadsnämnden
Byggnadsnämnden gör i de flesta fall minst ett arbetsplatsbesök för att de ska få insyn i det pågående byggarbetet. Byggnadsnämnden bedömer då om kontrollplanen och bygglovet följs enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL,plan- och bygglagen (PBL) och att det inte finns några andra uppenbara avvikelser mot gällande regelverk.
Vilka arbetsplatsbesök som bör göras och när de bör göras ska framgå av kontrollplanen som gås igenom vid det tekniska samrådet, innan byggstart. Arbetsplatsbesöken ska protokollföras av byggnadsnämnden.
Läs mer om Byggnadsnämndens arbetsplatsbesök på PBL kunskapsbanken
Byggnadsnämndens arbetsplatsbesök
Ändringar som påverkar bygglov eller kontrollplan
Om byggherren gör förändringar eller avsteg från bygglovshandlingen kan det behövas ett nytt bygglov om ändringen är omfattande. Då krävs det en ny handläggning och prövning av hela åtgärden. Vid ändringar behöver ni kontakta byggnadsnämnden för att ta reda på om arbetet kan fortsätta med det befintliga bygglovet eller om det behövs ett nytt bygglov.
Kompletterande villkor i kontrollplanen
Om byggherren gör förändringar som påverkar kontrollplanen kan det behövas kompletterande villkor i kontrollplanen. Det kan vara ändringar som byte av konstruktioner eller byte av tekniska system. Detta innebär att kontrollplanen justeras med de nya kontrollpunkterna. Ett nytt tekniskt samråd kan behövas för att gå igenom förändringarna.
Begära slutsamråd och slutbesked
När arbetena i byggnaden snart är färdiga måste byggherren anmäla detta till byggnadsnämnden så att byggnadsnämnden kan kalla till slutsamråd. I startbeskedet framgår det vilka handlingar som byggherren ska ta fram inför slutsamråd och slutbesked.
Slutsamråd
Byggherren får normalt sett inte ta byggnaden i bruk innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked. I byggprojekt som kräver tekniskt samråd, krävs också ett slutsamråd innan byggnadsnämnden kan utfärda slutbeskedet. Slutsamrådet ska normalt hållas på den plats där byggåtgärderna har genomförts.
Byggnadsnämnden skickar kallelse till byggherren, kontrollansvarig och övriga som byggnadsnämnden anser bör vara med.
Vid slutsamrådet ska man gå igenom:
- hur kontrollplanen har uppfyllts,
- hur andra villkor och kompletterande villkor i startbeskedet har följts,
- om avvikelser har gjorts från de krav som gäller för åtgärderna, till exempel bygglovet eller tekniska föreskrifter och egenskapskrav,
- den kontrollansvariges och byggnadsnämndens dokumentation över besök på byggarbetsplatsen,
- den kontrollansvariges utlåtande,
- intyg, protokoll och annan dokumentation över arbetets utförande,
- behov av andra åtgärder,
- förutsättningarna för ett slutbesked.
Läs mer om slutsamråd på PBL kunskapsbanken
Slutbesked
Det krävs slutbesked för alla åtgärder som omfattas av ett startbesked. För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda. Läs mer om slutbesked på PBL kunskapsbanken
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.