Nytt regeringsuppdrag till Boverket om gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan
Boverket ska lämna författningsförslag till regeringen om en utökad klimatdeklaration för nya byggnader som träder i kraft senast januari 2028 och gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan som träder i kraft senast januari 2030.
I december 2024 fick Boverket ett nytt regeringsuppdrag att ta fram underlag till den nationella byggnadsrenoveringsplanen enligt direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD). I uppdraget ingår även att lämna författningsförslag om genomförande av artiklarna om krav på att beräkna och redovisa växthusgasutsläpp under byggnadens hela livscykel (livscykel-GWP) för nya byggnader. Även gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan ska lämnas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2026. Boverket ska också ta fram förslag till färdplan om införandet av gränsvärden för kumulativ livscykel-GWP för nya byggnader i enlighet med EPBD. Den delen av uppdraget ska redovisas senast 1 oktober 2026.
EU-krav om livscykel-GWP och gränsvärden
Kraven i EPBD innebär att livscykel-GWP ska redovisas för alla nya byggnader som är större än 1 000 kvadratmeter, från och med den 1 januari 2028. Från och med 1 januari 2030 gäller kravet för alla nya byggnader med vissa undantag. Senast 2030 ska medlemsstaterna även ha infört gränsvärden för byggnaders högsta tillåtna klimatpåverkan.
Närmare krav på beräkning av livscykel-GWP kommer från EU
EU-kommissionen kommer senast i december 2025 förtydliga i en delegerad akt vilka krav som ska ställas på beräkningen av byggnadens klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv (livscykel-GWP). Det kommer påverka hur Sveriges regler om klimatdeklaration för byggnader behöver ändras för att uppfylla EU-kraven i EPBD.
Boverkets förslag om införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan
Boverket har tidigare lämnat regelförslag om att införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan från den 1 juli 2025 och en utökad klimatdeklaration från den 1 januari 2027 (Boverkets rapport 2023:20). Dessa tidpunkter är i nuläget inte aktuella, utan nu är inriktningen att i enlighet med regeringsuppdraget anpassa regler om klimatdeklarationer till tidplanen i EPBD om livscykel-GWP och gränsvärden.
Boverkets arbete med EPBD
EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD, som handlar om energi- och utsläppskrav för byggnader, ska vara en del av svensk lagstiftning. Här kan du följa hur Boverket kommer att arbeta med direktivet inom våra verksamhetsområden.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.