Internationellt arbete
Harmoniseras de nordiska byggreglerna? Stöder Boverket det svenska EU-samarbetet? Främjar vi export av smarta stadslösningar och hållbart byggande?
Boverkets internationella samarbete
Boverket arbetar aktivt med nordiskt, europeiskt och internationellt samarbete. Under 2024 satsar vi på att utbilda fler medarbetare i EU-relaterade frågor och att utveckla kontakterna med Bryssel.
Vårt nordiska samarbete
De nordiska bygg- och bostadsministrarna verkar för en mer gemensam nordisk byggmarknad genom harmonisering av regler. De främjar även samarbete om ramar för ökat cirkulärt och klimatvänligt byggande, utsläppsfria byggarbetsplatser och digitalisering av byggprocessen. En styrgrupp med två representanter för varje nordiskt land vägleder samarbetet. I denna ingår Boverkets generaldirektör. Boverket följer arbetet i en nordisk referensgrupp och deltar i de nordiska arbetsgrupper som samarbetar kring livscykelanalyser och klimatdeklarationer samt ventilation. Under 2024 förbereds den nya programperioden 2025-2030. Ett förslag till innehåll kommer att redovisas vid ett informellt ministermöte i Sverige under hösten och därefter tas beslut om finansieringsram inom Nordiska ministerrådet.
På bostadssidan arrangerar Boverket under hösten 2024 ett nordiskt bostadsmöte i norra Sverige. Mötet kommer att fokusera på hur orter som tidigare haft en måttlig bostadsutveckling men nu får nya industrietableringar (gruvor, batterifabriker) kan arbeta med bostadsutveckling för att möta en befolkningsökning. Utvecklingen av de nordiska ländernas bostadsmarknader generellt kommer också att tas upp på mötet. Hur möter de olika länderna en försvårad nyproduktion av bostäder p.g.a. inflation med ökade material- och byggkostnader samt osäkerhet kring hur bostadslåneräntorna kommer att utvecklas?
De nordiska länderna byter också information inom fysisk planering. Hur kan kommunerna stadsplanera för både robusthet och flexibilitet i en tid som kräver förhöjd beredskap för kriser? Vilka insatser görs på nationell nivå för att stötta kommunerna? Dessa frågor kommer att stå i fokus när de nordiska planmyndigheterna möts i Sverige till hösten.
Under februari 2024 tog Boverket, Statens fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Västerbottens län emot en delegation från Grönland. De svenska myndigheterna kunde på så vis fördela ansvaret för ett veckolångt program för delegationen med besök i Malmö, Lund och Stockholm. Vi är glada över att kunna bidra till det goda samarbetet också kring utvecklingen i Arktis.
Boverket och EU
Enligt Boverkets instruktion ska vi stödja det svenska EU-samarbetet. Detta sker i nära dialog med Regeringskansliet. Två viktiga byggrelaterade EU-samarbeten rör pågående revidering av Energiprestandadirektivet för byggnader och pågående revidering av Byggproduktförordningen (CPR) och därtill relaterat regelverk (CPR Acquis). Inom båda dessa områden deltar Boverket med sakkunnig expertis som stöd till Regeringskansliets personal i såväl förhandlingar som hur direktiv ska implementeras. Under 2024 satsar Boverket på att fler medarbetare ska komma in i EU-samarbetet och överblicka alla de förordningar, direktiv och initiativ som har en inverkan på Boverkets ansvarsområden. Myndigheten genomför också i samarbete med Landsbygds- och infrastrukturdepartementet och Sveriges ständiga representation i Bryssel aktiviteter för att utveckla kontakterna i Bryssel för att få tillgång till tidig information så att Sverige kan vara med och påverka tidigt i processerna.
Övrigt internationellt
I februari 2024 deltog Boverket i ett amerikansk workshop om industriellt byggande och byggregler. Arrangör var U.S. Department of Housing and Urban Development i samarbete med National Institute of Building Sciences och MODX-World. Workshopen var en uppföljning av 2023 års delegationsbesök i Sverige där en större delegation från främst USA besökte olika träbyggnadsprojekt och träelementtillverkare i Sverige.
I maj 2024 kommer en delegation från Storbritannien, National Housing Management Forum, till Stockholm för att studera utveckling av bostadsområden från skilda perioder. Energifrågor och sociala perspektiv står i fokus. Delegationen består av representanter från bostadsföretag och bolag som sköter den praktiska förvaltningen, samt kommuner. Boverket deltar i programmet och tar tillfället i akt att samtala om trygghetsskapande i bostadsområden samt knyta nya kontakter nu sedan Storbritannien lämnat EU.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.