Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED)
Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) är en inriktning av situationellt brottsförebyggande arbete som handlar om hur fysiska miljöer kan utformas för att förebygga brott och för att öka tryggheten i samhället. Metoden syftar till att avskräcka brottslingar och minska risker för utsatthet och rädslan för brott. Den syftar även till att bygga en känsla av gemenskap bland invånarna i ett bostadsområde, vilket kan öka upplevelsen av territoriell kontroll över området.
Principerna i CPTED
CPTED utgår från att en specifik plats eller situation kan påverka benägenheten att begå brott. Tanken är bland annat att arkitektur har en central del i detta, genom exempelvis hur ett bostadsområde är utformat och byggt. Även mindre förändringar på allmänna platser, såsom röjning av buskage och förbättrad belysning, anses kunna påverka brottsligheten.
CPTED som metod bygger på sex principer:
Territorialitet
Om de boende eller verksamma i ett område känner ansvar för en plats och för de aktiviteter som utförs där, minskar incitamenten för potentiella gärningspersoner att begå brott i området.
Tillträdeskontroll
Genom att tillträde till byggnader eller platser begränsas, blir det svårare att begå brott. Exempel på detta är användande av porttelefoner eller koder för tillträde till byggnader.
Övervakning
Övervakning kan handla om att byggnader designas med fönster vända mot exempelvis en parkeringsplats så att bilar och personer som befinner sig där kan ses av dem i bygganden. Övervakningen kan även genomföras av väktare och polis, eller genom användning av övervakningskameror.
Försvårande av brott
Genom användning av exempelvis lås, staket och inbrottslarm vid entréer och ingångar försvåras ett eventuellt brottsgenomförande.
Image
En plats image handlar om vilken bild som området eller platsen kommunicerar. Genom att hålla det rent och ordnat, skickas signaler ut om att platsen tas hand om. Exempel på åtgärder kopplat till image är att ta bort skräp, reparera trasig belysning eller sönderslagna fönster samt att ta bort klotter.
Aktivering av platsen
Aktivering av platsen handlar om att öka den mänskliga närvaron under olika tider på dygnet. Exempelvis kan lekplatser, caféer och andra typer av mötesplatser inrättas på olika platser för att öka aktiviteten och genomströmningen av människor. Busshållplatser och taxistationer kan även de planeras till platser som har behov av mänsklig aktivitet, vilket verkar brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Implementering av CPTED
Fyra steg tillämpas vid implementering av CPTED i nya byggprojekt samt vid ombyggnation av befintliga miljöer.
Kartläggning
Det första steget innebär att samla in information och analysera området för att identifiera problem och risker som påverkar tryggheten.
Detta görs genom att studera brottsstatistik, genomföra platsbesök och involvera lokalsamhället för att förstå hur olika grupper upplever platsen.
Planering
I planeringssteget utvecklas strategier och lösningar baserade på insikterna från kartläggningen. Här tillämpas CPTED principer: naturlig övervakning, åtkomstkontroll, territoriell förstärkning och förvaltning.
Genomförande
Det tredje steget är att implementera de planerade åtgärderna. Detta kan innebära att installera belysning, förbättra gångvägar, skapa öppna ytor eller stärka territoriella gränser med tydlig design. Här är samarbete mellan stadsplanerare, arkitekter, säkerhetsexperter och lokala aktörer avgörande för att lösningarna ska bli effektiva och förankrade.
Uppföljning
Det sista steget handlar om att utvärdera effekterna av genomförda åtgärder. Detta görs genom att mäta förändringar i brottsnivåer, trygghetskänsla och användning av platsen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.