Byggskedet ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv

Granskad: 18 december 2024

Efter att kommunen beviljat bygglov och gett startbesked kan produktionen, det vill säga själva byggarbetet börja. Byggarbetet omfattar vanligen ett flertal bygg- och anläggningsprojekt liksom markarbete. Under byggskedet behövs uppföljning av hur riktlinjerna från projekteringen följs. När bygget är färdigt behövs en uppföljning av hur genomförandet påverkat brottsförebyggande och trygghetsskapande aspekter och åtgärder.

Byggarbetsplatser i sig behöver också betraktas ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv. Många brott sker vid och på byggarbetsplatser, och byggområden kan även upplevas som otrygga.

Vad kan göras i detta skede

Intentionerna från samhällsbyggnadsprocessens tidigare skeden gällande trygghet och brottsförebyggande åtgärder i den färdigbyggda miljön kan säkerställas genom att byggaktören följer upp att det som köps in överensstämmer med avsikten i bygghandlingarna, samt att montering sker på rätt sätt.

Det är också viktigt att kringliggande byggnader och kvarter kan fungera, vara behagliga att vistas i och upplevas som trygga även under byggtiden. Ändamålsenlig belysning och tillfälliga aktiviteter kan öka närvaron kring byggplatsen även under de tider som bygget står stilla, och göra det möjligt för människor att börja bygga en relation till platsen allteftersom den växer fram.

Brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder inom byggarbetsplatsen kan beskrivas i handlingsplaner anpassade för förutsättningarna i byggskedet. Samverkan och samarbete med bland annat kommun, förvaltare och andra parter är också viktigt. Polisen kan hjälpa till att se över ar-betsrutinerna för att minska brottsligheten på byggplatsen under byggtiden.

Arbetet kan underlättas genom att en ansvarig, som har varit med i de tidigare skedena av projektplaneringen, får i uppdrag att kommunicera mål och riktlinjer som rör brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder till alla aktörer som medverkar i bygget. En bra och tydlig miljö- och kvalitetsplan kan underlätta det arbetet. Den utsedda personen behöver också löpande kunna bedöma om de åtgärder som beslutats under projekteringen är tillräckliga, eller om ytterligare brottsförebyggande eller trygghetsskapande åtgärder behöver vidtas. Det kan handla om att öka belysning eller justera stängsling.

De intentioner som avsetts för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i projekteringsskedena behöver följas upp kontinuerligt. Om ytterligare åtgärder behövs bör exempelvis en handlingsplan med tydlig ansvarsfördelning för detta tas fram. Det kan även finnas behov av att göra mindre förändringar i utförandet som kan ställa krav på justering av den framtida skötseln.

Fallgropar

I den bästa av världar följer bygget den givna projekteringen och alla uppsatta mål kan nås utan problem. Verkligheten är ofta mer komplicerad. Byggprojekt har många inblandade aktörer och arbetsmomenten behöver ofta utföras i en viss ordning. Till exempel förekommer att det blir tillfälliga stopp i produktionskedjan på grund av att någon aktör blivit försenad eller att byggmaterial inte finns på plats. Då kan det bli bråttom och stressigt när bygget startar upp igen. Vid tidsbrist är det lätt att börja ändra på tidigare beslut om åtgärder eller att åtgärder prioriteras bort.

En utbyggnad i etapper kan behöva extra eftertanke gällande tryggheten innan området är fullt utbyggt, och särskilda åtgärder kan behöva vidtas. Det kan exempelvis handla om extra belysning eller sociala åtgärder i form av organiserade aktiviteter som kan hjälpa till att befolka platsen under utbyggnadstiden. Att aktivera platser som tenderar att vara underutnyttjade eller underbefolkade är en viktig del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i skedet.

Forskningsinstitutet RISE har tagit fram ett verktyg som stödjer entreprenörer att arbeta med sociala hållbarhetsaspekter i byggskedet. Verktyget består av ett informationsmaterial och ett processtöd som riktar sig till beställare och entreprenörer. Informationsmaterialet fokuserar på hur byggskedet påverkar människor i omgivningen. Processtödet kan användas i syfte att förstå hur ett område används. Detta för att proaktivt kunna identifiera relevanta aspekter att beakta under byggskedet samt ta fram en plan med relevanta åtgärder. 

Verktyg för social hållbarhet i byggskedet (på RISE webbplats) 

Boverket (2024). Byggskedet ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/stadsutveckling/brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-atgarder/samhallsbyggnadsprocessen/byggprocess/byggskedet-ur-ett-brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-perspektiv/ Hämtad 2025-01-18