Tolkning av befintlig detaljplaneinformation
När en äldre plan används ska planen tolkas utifrån den lagstiftning och den praxis som gällde vid tidpunkten då planen togs fram. Äldre planer såsom byggnadsplaner, stadsplaner och avstyckningsplaner gäller idag som detaljplaner.
Tolkning ska göras utifrån den lagstiftning som gällde när planen togs fram
Plan- och bygglagstiftningen i Sverige är förhållandevis gammal. Den första egentliga planlagstiftningen var 1874 års byggnadsstadga. Därefter har det successivt skett förändringar i lagstiftningen fram till dagens plan- och bygglag som började gälla 2011.
Äldre planer tillkom under helt andra förhållanden och med andra syften än vad som gäller vid planläggning i dag. När en äldre plan används, vid exempelvis prövning av bygglov, ska planen tolkas utifrån den lagstiftning och den praxis som gällde vid tidpunkten då planen togs fram. Därför är det även vid digitalisering viktigt att gå tillbaka till den lagstiftningen.
Vid förvaltningsbeslut och ett eventuellt överklagande är det detaljplanen i original som gäller och inte den tolkade och digitaliserade detaljplaneinformationen.
Vid tolkning av äldre planbestämmelser finns det god hjälp att få genom Boverkets Planbestämmelsekatalog. I katalogen finns all information från äldre tiders handböcker och allmänna råd samlat på respektive bestämmelse.
Allmänt om planer framtagna före PBL
Planer som har upprättats innan plan- och bygglagen trädde i kraft 1987 benämns byggnadsplaner, stadsplaner och avstyckningsplaner. Idag gäller dessa äldre planer som detaljplaner.
De äldre planerna har planhandlingar som skiljer sig en hel del från de planhandlingar som upprättas enligt dagens lagstiftning. Till exempel innehöll de äldre plankartorna inga eller väldigt få bestämmelser. Bestämmelserna fanns istället i den tillhörande beskrivningen och bestod ofta av sammansatta formuleringar. Vid digitalisering och tolkning är det därför viktigt att även få med de bestämmelser som finns i tillhörande handlingar men som inte redovisas på plankartan.
I de äldre planerna gjordes även gränsdragningar i plankartan på annorlunda sätt, vilket märks tydligast vid gränser för gatumark och naturområden.
Digitalisering av ändrade detaljplaner
När PBL kom 1987 blev det möjligt att genom ett beslut om ändring av ett äldre beslut göra små förändringar i en redan befintlig detaljplan, det vi idag kallar ändring av detaljplan. Ändring av detaljplan har praktiskt genomförts på väldigt många olika sätt. I vissa fall har detta lett till att det finns flera plankartor för samma område, men det kan bara finnas en gällande detaljplan för ett geografiskt område, på samma yta eller inom samma volym, även om detaljplanen har stöd i flera ändringsbeslut. Digitalisera därför bara de delar av planerna som är gällande efter ändringen eller ändringarna. De delar av planerna som är upphävda eller ersatta ska inte digitaliseras.
Digitalisering och tolkning
Vid digitalisering av detaljplaneinformation görs egentligen två typer av tolkningar. Den ena är tolkning av plankartans olika gränslinjer. Den andra är den när kommunen, i den mån det är möjligt, härleder planens bestämmelser och ersätter dem med en eller flera idag gällande bestämmelser, det vill säga att äldre planbestämmelser tolkas om till moderna.
För att veta vilken kvalitet det digitaliserade materialet får är det viktigt att känna till vilken lägesnoggrannhet kartunderlagets fastighetsgränser har innan en tolkning av detaljplanens gränser påbörjas.
För den som ska använda det digitaliserade materialet är det viktigt att det framgår om en bestämmelse är tolkad eller om den angetts i sin originalform. Finns det osäkerheter kring någon tolkning så bör det synliggöras på något sätt. Finns det till exempel äldre bestämmelser som inte kan tolkas så är det lämpligt att dessa följer med i sin ursprungliga formulering.
För att använda den digitaliserade detaljplaneinformationen behöver även planbeskrivningen finnas tillgänglig. Den kan exempelvis kopplas som ett PDF-dokument till planområdet. Detta kan idag göras i flera av de programvaror som används för att göra detaljplaner.
Vissa planer kan vara svårtolkade eller inaktuella och då är det ibland mer lämpligt att ersätta eller upphäva den befintliga planen än att tolka och digitalisera den.
Det tolkade resultatet
Det digitaliserade materialet ersätter inte originalhandlingen vilken ska beaktas vid beslut. Den digitaliserade detaljplaneinformationen är enbart en tolkning av den gällande planen. Det är därför alltid viktigt att informera om att det digitaliserade materialet är en tolkning och att det saknar juridisk status.
Förslag till formulering av information som bör sättas på varje digitaliserad detaljplan:
Det digitaliserade materialet ersätter inte originalhandlingen. Den digitaliserade detaljplaneinformationen är enbart en tolkning av den gällande planen. Vid beslut, som exempelvis bygglov, är det originalhandling som är juridiskt gällande.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.