Gestaltning vid bygglov inom detaljplan

Granskad: 12 februari 2024

Vid bygglov inom detaljplan omhändertas gestaltningsfrågor framför allt genom en prövning mot planbestämmelser, vissa allmänna intressen och lagens krav på byggnadsverk och tomter. Flertalet av de allmänna intressen som rör gestaltning avgörs slutligt i detaljplanen och prövas inte på nytt i bygglovet. Vissa intressen prövas dock i bygglov i de delar som inte reglerats i detaljplanen.

Gestaltning i bygglovet styrs av PBL och detaljplanen

När en detaljplan antas slås juridiskt bindande och övergripande ramar fast för gestaltningen inom planområdet. Dessa ramar kan vara olika detaljerade men innefattar alltid någon form av gestaltning på strukturell nivå där flertalet allmänna intressen har beaktats och slutligen avgjorts. Vid prövning av bygglov inom detaljplan aktualiseras gestaltningsfrågor genom att åtgärden prövas mot de planbestämmelser som är aktuella för åtgärden. Prövningen görs även mot vissa bestämda allmänna intressen i plan- och bygglagen, PBL, samt mot PBL:s krav på byggnadsverk och tomter.

Om en viss fråga reglerats i detaljplanen med stöd i ett allmänt intresse ska den frågan inte prövas på nytt i bygglovet. Exempelvis innebär en planbestämmelse om att byggnader ska placeras med ett visst avstånd från gata att den frågan är avgjord i detaljplanen. Bygglovet prövas då mot placeringsbestämmelsen. Bygglovet ska också prövas mot de allmänna intressen och krav i PBL som är aktuella, exempelvis placering i förhållande till stadsbilden, utöver avståndet till gatan, eller frågor om olägenhet för grannar.

Även om det i en detaljplan saknas bestämmelser med direkt gestaltande verkan prövas flera frågor som rör gestaltning i varje enskilt bygglov inom planen. Om till exempel en placeringsbestämmelse saknas i detaljplanen ska alltså hela prövningen av lämplig placering göras i bygglovet. Det krävs alltså inte planbestämmelser som rör gestaltning för att gestaltningsfrågor ska kunna uppmärksammas vid prövningen av enskilda byggnadsverk.

Bygglov prövas mot vissa allmänna intressen

Av PBL framgår vilka allmänna intressen som ska prövas vid bygglov inom detaljplan. Det handlar om allmänna intressen rörande utformning och placering av byggnadsverk i förhållande till omgivningen och om skydd av kulturvärden samt om varsamhet vid ändring av byggnadsverk. Det handlar även om en prövning av om byggnadsverkets utformning och placering innebär en betydande olägenhet för omgivningen. Prövningen av dessa allmänna intressen innefattar ofta gestaltningsfrågor och det kan finnas flera olika sätt att tillgodose intressena.

30 §
  Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om
   1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser
      a) överensstämmer med detaljplanen, eller
      b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2
§ första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen
(1970:988),
   2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,
   3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och
   4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ samt 8 kap. 1
§, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket,
13, 17 och 18 §§.

Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 § första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1.

Sådana åtgärder som genomförts utan bygglov med stöd av 4-4 c
§§ eller motsvarande äldre bestämmelser ska inte beaktas vid bedömningen av om ett byggnadsverk eller en åtgärd överensstämmer med detaljplanen. Lag (2018:636) .

30 a §
  Om den fastighet eller det byggnadsverk som åtgärden avser på grund av antagande av en detaljplan enligt denna lag eller äldre bestämmelser avviker från planen, får byggnadsnämnden i ett beslut om bygglov förklara att avvikelsen ska anses vara en sådan avvikelse som avses i 30 §
första stycket 1 b. En sådan förklaring får avse endast en liten avvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte. Lag (2014:900) .