Regional och mellankommunal samordning

Granskad: 30 augusti 2023

Det regionala perspektivet, att sätta in kommunen i ett större funktionellt sammanhang, är avgörande för att kunna utveckla klimatsmarta strukturer för infrastruktur, vattenförsörjning samt arbets- och bostadsmarknad. Därför är det angeläget att även på en regional nivå styra mot minskad klimatpåverkan och ställa om till ett transportsnålt, fossilfritt och energieffektivt samhälle.

Regional samordning och planering

I Sverige bedrivs det regionala utvecklingsarbetet på olika sätt i olika delar av landet. Gemensamt är ändå att kollektivtrafiksystem, arbetsmarknader, infrastruktur och bostadsmarknader gör det angeläget att arbeta regionalt. Den kommunala översiktsplaneringen ska enligt plan- och bygglagen ta hänsyn till regionala mål, planer och program.

Större städers storlek och täthet ger goda förutsättningar för effektiva samhällsstrukturer med närhet till ett stort utbud av olika funktioner och hållbara transportsystem som gång-, cykel- och kollektivtrafik. Samtidigt ger stora städer upphov till ökad konsumtion och omfattande transporter mellan inner- och ytterområden, inom växande pendlingsregioner, samt till och från omvärlden.

Regional helhetsbild

Kommunen är ofta en för liten enhet för att möta de framtida planeringsutmaningar som följer med urbaniseringstrenden, befolkningsutvecklingen och klimathoten. För att uppnå en långsiktig hållbar utveckling i alla delar av landet krävs ett nytt synsätt. Människors vardagsliv utgår från en funktionell, inte administrativ, indelning av ytan. Detta borde planeringen också göra för att bli relevant och hantera de problem den har till uppgift att lösa.

Precis som infrastrukturen följer bostadsmarknaden och arbetsmarknaden inte några formella regionala eller kommunala gränser. En regional helhetsbild av samhällsplaneringen skulle resultera i en mer kraftfull utveckling för alla kommuner i regionen. De mindre kommunerna har mycket att vinna på att en större aktör, som en region, driver frågorna, inte minst för att skapa sig en större tyngd och ge ett större förhandlingsutrymme mot andra statliga och regionala aktörer.

Funktionella analysregioner och mellankommunal samverkan

Funktionella analysregioner är ett begrepp som används för att beskriva aktuella och framtida samband när det gäller hur befolkning, arbetsmarknad, bostadsmarknad och ekonomi fungerar och kan komma att utvecklas.

Genom ändrade pendlingsmönster har fler kommuner länkats samman så att de funktionella analysregionerna har minskat i antal och ökat i storlek. Störst förändringar har skett i storstadsregionerna där det bor mycket folk, där stora kollektivtrafiksatsningar gjorts och där det därmed finns många mindre kommuner inom rimlig pendlingstid. Trenden är att arbetsmarknadsregionerna växer och pendlingen ökar vilket kommer att ställa större krav på mer klimatsmarta strukturer och hållbar resursanvändning. Inte minst för att möta en kraftigt växande privatbilism.

Boverket (2023). Regional och mellankommunal samordning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/oversiktsplan/allmanna-intressen/hansyn/miljo_klimat/klimatpaverkan/klimatmal-planering/regional/ Hämtad 2024-11-27