Översvämning sjöar och vattendrag

Granskad: 3 maj 2023

Det finns flera typer av översvämningskarteringar som är användbara för analys av översvämningsrisk vid sjöar och vattendrag. För områden där betydande översvämningsrisk har identifierats finns redan framtagna riskkartor och riskhanteringsplaner.

Underlag från nationella myndigheter

En sammanställning av karteringar och annan geodata från nationella myndigheter som är användbara för analys av klimatrelaterade risker vid översvämning, ras, skred och erosion finns på sidan Sammanställning av statliga planeringsunderlag.

Sammanställning av statliga planeringsunderlag

Bra att veta inför riskanalys – översvämning vid sjöar och vattendrag

Följande information är bra att känna till om nationella underlag och hur de kan användas vid analys av översvämningsrisk vid sjöar och vattendrag.

I Sverige finns ett stort antal dammanläggningar. För vissa dammanläggningar finns utredning av konsekvenser vid ett dammhaveri. Om kommunen planerar exploatering av ett område utmed ett vattendrag eller en sjö där det finns dammanläggningar uppströms behöver översvämningsrisken vid dammhaveri beaktas.

Om dammhaveri skulle inträffa leder det till översvämningar som kan bli mer omfattande än den maximala översvämningsyta som brukar redovisas i statliga översvämningskarteringar vid beräknat högsta flöde, BHF. Om det finns en konsekvensutredning framtagen för aktuell dammanläggning kan kommunen ta stöd av den för att avgöra hur exploateringsområdet kan påverkas av dammhaveri. 

Länsstyrelsen kan ge stöd för att avgöra om det finns dammar uppströms som behöver beaktas, ge information om tillgängliga konsekvensutredningar, samt om det behövs ytterligare underlag för bedömning av översvämningsrisk vid dammhaveri. Du kan läsa mer om översvämningsrisk vid dammhaveri på sidan om länsstyrelsens roll.

Länsstyrelsens roll

Översvämningskarterade sjöar och vattendrag

Sverigekarta med markering av  översvämningskarterade vattensystem  med sammanhängande sjöar och vattendrag. Kartan visar översvämningskarterade vattensystem tillgängliga i Översvämningsportalen, april 2022. Du hittar länk i Relaterad information. Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Översvämningskarteringar finns framtagna för många av landets större vattensystem med sjöar och vattendrag. Karteringarna är generellt avgränsade till vattendragets huvudfåra, och biflöden brukar inte ingå. Särskilda karteringar har dessutom tagits fram för sjöarna Vänern, Vättern och Hjälmaren. Information om var du hittar de olika karteringarna finns på sidan med sammanställning av statliga planeringsunderlag.

Sammanställning av statliga planeringsunderlag

Detaljerade karteringar och riskhanteringsplaner för områden med betydande översvämningsrisk

För områden som har identifierats ha betydande översvämningsrisk enligt översvämningsförordningen finns redan framtagna riskkartor och riskhanteringsplaner. Riskhanteringsplanerna beskriver hur översvämningsrisker från vattendrag, sjöar och hav samt skyfall ska hanteras. Riskhanteringsplanerna innehåller mål och åtgärder för att minska konsekvenser av översvämningar. Lämpliga delar i riskhanteringsplanerna b&ou