Kommunexempel på arbetssätt för att förbättra vattenmiljön

Granskad: 4 december 2023

Här beskriver Boverket några kommuner som har utvecklat nya arbetssätt för att förbättra vattenmiljön och skapa goda förutsättningar för att miljökvalitetsnormer (MKN) ska kunna följas. Arbetet som ofta involverar flera förvaltningar har gett goda resultat och tydliga samordningsvinster.

Nya arbetssätt som kan underlätta och förbättra

Flera kommuner har utvecklat nya arbetssätt för att förbättra vattenmiljön i grundvatten, sjöar, vattendrag och kustvatten. Översiktsplaneringen har en viktig funktion i arbetet för koordinering av vilka åtgärder och vilken hänsyn som behövs utifrån ett avrinningsområdesperspektiv. Sammantaget ger detta en god grund för att visa hur kommunen anser att miljökvalitetsnormerna för vatten ska följas i den fysiska planeringen.

Vy från ett vattenområde i Stockholm.

Stockholms stad

I Stockholms stads översiktsplan lyfts lokala åtgärdsprogram för kommunens vattenförekomster fram som ett komplement till planen. Förutom sitt bidrag till att följa miljökvalitetsnormer har de lokala åtgärdsprogrammen även lett till ett mer effektivt och förutsägbart arbete med vattenfrågorna i staden. Tillsammans med de andra styrande dokumenten kopplade till vatten har staden tagit ett helhetsgrepp om vattenfrågorna.

Bild på en vägbro över vatten.

Sundsvalls kommun

Sundsvall arbetar med en digital översiktsplan med utgångspunkt i Boverkets ÖP-modell 2.1, där vägledningen för mark- och vattenanvändning blir konkret och platsbunden. Kommunen arbetar med tydliga riktlinjer kopplat till vattenfrågorna på tre olika nivåer: generella riktlinjer som gäller i hela kommunen, riktlinjer kopplade till en viss markanvändningstyp och riktlinjer kopplade till en specifik plats.

Flygbild över Västerås från Mälaren.

Västerås kommun

I Västerås stad har åtgärder för att bidra till att följa miljökvalitetsnormerna även lett till andra nyttor. Vattenparken i Johannisberg bidrar till renare vatten samtidigt som invånarna har fått nya rekreationsmöjligheter. Faunapassagen vid Turbinbron stärker den biologiska mångfalden samtidigt som en fin samlingsplats i staden fått ett lyft. Som bonus har även översvämningsriskerna begränsats. Det har varit en styrka i arbetet att åtgärderna fanns utpekade i översiktsplanen.

Boverket (2023). Kommunexempel MKN. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/oversiktsplan/allmanna-intressen/miljokvalitetsno