Lokala åtgärdsprogram i Stockholms stad

Granskad: 4 december 2023

Stockholms stads arbete med lokala åtgärdsprogram har förutom sitt bidrag till att följa miljökvalitetsnormer även lett till ett mer effektivt och förutsägbart arbete med vattenfrågorna i staden. Tillsammans med de andra styrande dokumenten kopplade till vatten har staden tagit ett helhetsgrepp om vattenfrågorna.

Lång tradition av vattenarbete

Stockholms stad har lång erfarenhet av arbete kopplat till vattenfrågor. De första vattenprogrammen togs fram under 70-talet och redan 1994 beslutade staden om en policy som anvisade att ”dagvatten i första hand ska hanteras genom infiltration och fördröjning vid källan innan samlad avledning”. År 2002 antogs den första dagvattenstrategin. Sedan dess har arbetet fortsatt och utvecklats. Idag har staden ett stort fokus på miljökvalitetsnormerna i sina styrande dokument kopplat till vatten. För att miljökvalitetsnormerna ska kunna följas är det viktigt att staden arbetar med frågan både i befintliga miljöer och vid stadsutveckling.

Flygbild över Stockholms stad från vattnet. Vattnet är aldrig långt bort i Stockholm. Foto: Henrik Trygg

Styrande och vägledande dokument

Stockholms stad har flera styrande och vägledande dokument som kopplar till miljökvalitetsnormer för vatten. Bland annat finns en handlingsplan för god vattenstatus som har som syfte att ange hur stadens vattenarbete ska utvecklas med ett tydligt fokus på operativa åtgärder. Det finns även en dagvattenstrategi och en åtgärdsnivå. Åtgärdsnivån utgör målvärdet i stadens riktlinjer för dagvattenhantering. En annan viktig pusselbit i stadens arbete med miljökvalitetsnormerna för vatten är de lokala åtgärdsprogrammen. Väldigt förenklat kan man säga att de lokala åtgärdsprogrammen visar hur befintliga problem ska åtgärdas, medan riktlinjerna kopplat till dagvatten, där bland annat åtgärdsnivån ingår, säkerställer att ny exploatering inte ska leda till försämrad vattenkvalitet.

Stockholms stads handlingsplan för god vattenstatus antogs av kommunfullmäktige 2015-03-09.

Handlingsplanens syfte är att ange hur stadens vattenarbete ska utvecklas så att ett tydligt fokus på operativa åtgärder nås samt att ange hur stadens vattenarbete ska anpassas till vattenförvaltningsarbetet. Handlingsplanen ersätter Stockholms Vattenprogram 2006–2015.

Handlingsplanen visar vägen mot god vattenstatus genom att:

  • föreslå målbild
  • belysa ansvarsfördelningen i vattenfrågor inom organisationen och hur den behöver utvecklas
  • föreslå en gemensam planeringsprocess som leder till operativa åtgärder
  • ange hur lokala åtgärdsprogram ska tas fram
  • översiktligt belysa de ekonomiska behoven och föreslå hur arbetet ska finansieras
  • beskriva hur stadens vattenarbete ska anpassas till vattenförvaltningen.

Planen ska följas upp på en övergripande nivå med två indikatorer:

  1. andelen vattenförekomster som når miljökvalitetsmålen
  2. andelen lokala åtgärdsprogram som har tagits fram.

Här kan du ta del av Stockholms handlingsplan för god vattenstatus.

Handlingsplan för god vattenstatus (på Stockholms stads webbplats)

Stockholms stads dagvattenstrategi - Stockholms väg till en hållbar dagvattenhantering antogs av kommunfullmäktige 2015-03-09.

Dagvattenstrategin syftar till att utveckla stadens dagvattenhantering mot en mer hållbar inriktning. Fokus ligger på vattenkvalitet men den lyfter även fram principer för att nyttiggöra dagvatten i större utsträckning samt hantera de utmaningar som uppstår genom klimatförändringar i en allt tätare stad. Strategin syftar även till att skapa samsyn kring dagvattenhanteringen inom staden.

Strategin gäller vid all om- och nybyggnad samt vid åtgärder i den be