Samordning med olika planer

Granskad: 15 december 2023

I översiktsplaneringen gör kommunen en samlad avvägning mellan elnätsutbyggnad och andra allmänna intressen med stöd av olika planeringsunderlag. Kommunen behöver samordna översiktsplaneringen med olika planer om utveckling av elnätet för att skapa goda förutsättningar att tillgodose behovet av el inom kommunens gränser, men även utanför dessa.

Stöd för att göra avvägningar

Kommunen har ansvar för att planlägga hur mark- och vattenområden ska användas. Genom avvägning mellan allmänna intressen i översiktsplanen kan kommunen identifiera lämplig lokalisering för olika användningar av mark- och vattenområden. I avvägningen behöver kommunen ta stöd av planeringsunderlag. En del av dessa underlag tas fram av elnätsföretag samt region, länsstyrelse och andra myndigheter. Andra underlag tar kommunen själv fram.

De olika planerna, som redovisas nedan, utarbetas under olika tidsintervall och är inte alltid i fas med översiktsplaneringen. Kommunen behöver löpande medverka i samordningen mellan kommunens intressen och olika planer för utveckling av elnäten inom kommunen och i grannkommuner, även när kommunen inte är under en framtagandeprocess för en översiktsplan.

Investeringsplan, systemutvecklingsplan och nätutvecklingsplan för transmissionsnätet

Planerad utveckling av transmissionsnätet ska redovisas i en investeringsplan med en planeringshorisont på tio år. Vartannat år ska en sådan investeringsplan tas fram av Svenska kraftnät som ansvarar för förvaltning och utbyggnad av transmissionsnätet.

18 §
  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om skyldighet för ett transmissionsnätsföretag att ta fram en investeringsplan och ge in den till nätmyndigheten. Lag (2022:596) .

Svenska kraftnät har tagit fram en investeringsplan som en del i en systemutvecklingsplan. Systemutvecklingsplanen redovisar Svenska kraftnäts bild av kraftsystemets framtida utveckling och de förändringar som måste hanteras.

För att möta efterfrågan om en mer proaktiv och transparent planering av transmissionsnätet har Svenska kraftnät har också tagit fram en nätutvecklingsplan med tioårig planeringshorisont. Planen redovisar både pågående investeringsprojekt och aktuella behovsutredningar för transmissionsnätet.

För kommuner som har elnätsanläggningar från transmissionsnätet inom eller i nära anslutning till sin kommun behövs samordning mellan översiktsplanen och nätutvecklingsplan samt investeringsplan/systemutvecklingsplan för transmissionsnätet.

Nätutvecklingsplan (på Svenska kraftnäts webbplats)

Systemutvecklingsplan (på Svenska kraftnäts webbplats)

Nätutvecklingsplaner för regionnät och lokalnät

Från och med 2024 ska elnätsföretag som äger regionnät och lokalnät ta fram offentliga nätutvecklingsplaner vartannat år. Nätutvecklingsplanerna ska beskriva elnätets utveckling på kort och lång sikt, med tyngdpunkt på infrastruktur som krävs för att ansluta ny elproduktion och ny elförbrukning. Även elnätsföretagets användning av bland annat energilagring och efterfrågeflexibilitet för utjämnad elförbrukning, som alternativ till att bygga mer ledningar, ska framgå.  

16 §
  Ett distributionsnätsföretag ska vartannat år
   1. ta fram en plan för hur nätverksamheten ska utvecklas
(nätutvecklingsplan),
   2. offentliggöra planen, och
   3. ge in planen till nätmyndigheten. Lag (2022:596) .

Energimarknadsinspektionen har föreskrifter om nätutvecklingsplaner.

Föreskrifter och allmänna råd om nätutvecklingsplaner, EIFFS 2024:1 (på Energimarknadsinspektionens webbplats)

Nätföretaget ska samråda med berörda systemanvändare såsom regioner och kommuner. Genom att vara proaktiva i samrådsprocessen för nätutvecklingsplaner kan kommunen skapa goda förutsättningar för att deras framtida behov av elförsörjning ska kunna tillgodoses på ett bra sätt. Om det inte redan finns på plats behöver samarbete etableras mellan kommunen och de elnätsföretag som är verksamma i området.

Översiktsplanen behöver samordnas med nätutvecklingsplaner för både lokalnät och regionnät. Samordningen mellan nätutvecklingsplan och översiktsplanen sker först genom dialog som ger utbyte om förutsättningar, behov och önskemål ur kommunens respektive elnätsföretagets perspektiv. Det ger en grund för att sedan försöka hitta goda gemensamma lösningar.

Havsplaner

Sveriges tre havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet omfattar en nautisk mil från kusten ut till ekonomisk gräns. Det innebär att havsplanerna överlappar kommunala översiktsplaner i territorialhavet. Havsplanerna anger lämplig användning av havet med tretton olika användningar som till exempel elöverföring och energiutvinning.

Planerna är vägledande för kommunens översiktsplanering. De blir därmed ett viktigt planeringsunderlag för kommunens planering till havs som till exempel anläggande av sjökablar, men också att det finns tillräcklig mottagarkapacitet på land för elproduktion i havet. När det gäller mottagarkapacitet kan även inlandskommuner kan vara berörda.

Havsplaner (på Havs- och vattenmyndighetens webbplats)

Kommunal energiplan

Alla kommuner ska ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. Planeringen ska främja hushållningen med energi samt verka för en säker och tillräcklig energitillförsel.

3 §
  I varje kommun skall det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. I en sådan plan skall finnas en analys av vilken inverkan den i planen upptagna verksamheten har på miljön, hälsan och hushållningen med mark och vatten och andra resurser.

Planen beslutas av kommunfullmäktige. Lag (1998:836) .

Om kommunen arbetar aktivt med energiplanen kan den vara ett användbart underlag för översiktsplanen och minska utredningsbehovet. Energiplanen bör kopplas till översiktsplanen så att energisektorns mark- och vattenbehov kan tillgodoses.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram vägledning för kommunala energiplaner där bland annat kopplingen till översiktsplanering beskrivs.

Vägledning för kommunala energiplaner (på Länsstyrelsen Västra Götalands webbplats)

Regional klimat- och energistrategi

Länsstyrelserna har i uppdrag att leda och samordna det regionala energi- och klimatarbetet. Ett viktigt verktyg för detta är de regionala energi- och klimatstrategier som länsstyrelserna har tagit fram i nära samarbete med regionala och lokala aktörer. Länsstyrelserna leder också arbetet med att genomföra strategierna inom respektive län. 

Regionala energi- och klimatstrategier (på LEKS webbplats)

Kommunerna har en betydelsefull roll i utveckling och genomförande av de regionala energi- och klimatstrategierna. De regionala strategierna kan också bidra med underlag och information om elförsörjningsfrågor som ger stöd i den kommunala planeringen.

Boverket (2023). Samordning av planer. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/oversiktsplan/allmanna-intressen/struktur/elnat/planera-elnat/samordning/ Hämtad 2024-11-22