Ta reda på förutsättningarna i ditt hus
För att din renovering ska bli bra, behöver du ett bra beslutsunderlag. Du har mycket att vinna på att utreda husets förutsättningar och samla dokumentation om ditt hus. Den blir värdefull även i framtiden. Här får du tips om saker att tänka på.
Film – Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus
Undersök och dokumentera som underlag för din renovering
Varje hus är ett unikt system, där allt hänger ihop. De egenskaper och förutsättningar som ditt hus har, påverkar vilka åtgärder du kan göra – och ibland vad du behöver göra, får göra eller bör göra.
Följande fördelar kan du få, av att utreda och dokumentera husets förutsättningar:
- Välja rätt åtgärder.
- Hitta risker innan de blir problem.
- Spara tid och pengar.
Välja rätt åtgärder
Om du vet mer om huset och dess skick, kan du vara säkrare på vilken nytta du kan få ut, om du gör en viss renoveringsåtgärd. Ett exempel: Om du vet hur bra isoleringen är, har du lättare att avgöra om det vore värt pengarna att byta ut eller tillföra mer isolering.
Se till att få en klar bild över husets förutsättningar, till exempel material, konstruktion och underhållsbehov. Då får du lättare att ta väl övervägda beslut om vilka åtgärder du ska göra i renoveringen – vad som är mest lämpligt i ditt hus.
Hitta risker innan de blir problem
Att undersöka huset kan också hjälpa dig att upptäcka eventuella dolda problem, till exempel strukturella brister eller fuktskador, som skulle kunna leda till extra kostnader och problem i framtiden.
Spara tid och pengar
Du kan ta ekonomiskt klokare beslut, om du vet mycket om ditt hus. Ett exempel: Om du känner till delars skick och livslängd, kan du planera att samtidigt byta ut eller renovera delar som har liknande livslängder. Då kan du samordna arbetet, och därmed spara tid och pengar. Om en viss del har lång livslängd kvar, kan det vara mer ekonomiskt för dig att ha kvar den och underhålla den, i stället för att byta ut den när du byter andra delar.
Vad finns dokumenterat sedan tidigare?
Samla ihop dokumentationen som redan finns om ditt hus, kanske i en mapp eller pärm, antingen fysisk eller digital.
Samla ritningar, protokoll och andra handlingar, från när huset byggdes samt från renoveringar, kontroller och så vidare. Exempel: besiktningsprotokoll, ritningar över husets konstruktion, instruktioner för drift och underhåll av ventilation och andra installationer, protokoll från ventilationskontroller och utredningar, exempelvis geotekniska utredningar.
Om du saknar vissa handlingar, som borde finnas om huset, kan du kanske få dem från byggnadsnämnden i din kommun. De sparar handlingar från till exempel ansökningar om bygglov. Exempel: tekniska beskrivningar, ritningar av konstruktioner och installationer. Finns inte handlingarna på byggnadsnämnden kan de ha flyttats till kommunens centrala arkiv.
Detaljplanen för ditt område finns också hos kommunen. I detaljplanen kan du se om det finns regler som du behöver följa när du renoverar ditt hus. Det kan till exempel finnas regler för husets utseende, som vilka material och färger man får använda. Reglerna syftar till att skydda husets och områdets kulturvärden. Det kan också finnas regler om vilka byggnadstekniker man får använda, till exempel krav på extra bullerdämpning i en bullerutsatt miljö.
Även om det du planerar att göra inte kräver bygglov eller anmälan, har du ansvaret för att reglerna i detaljplanen följs. Du som äger huset räknas som byggherre och därmed ansvarig när huset renoveras.
Om det finns en energideklaration för huset så är den givetvis ett viktigt underlag när du planerar ändringar för att sänka energiförbrukningen. Den beskriver husets energianvändning och värmesystem. Energiexperten som gjorde deklarationen kan ha lämnat förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att energieffektivisera huset. Du kan hämta den på sidan Sök och hämta energideklaration.
Du kan läsa mer om energideklarationer på sidan Energideklaration.
Dokumentera det du själv planerar och undersöker
Samla också dokumentation av det du själv planerar. Exempel: din budget för renoveringen, dokumentation om produkter och material du väljer. Det kan också vara bra att ha en nedskriven ”vision” – en beskrivning av vad du vill uppnå med renoveringen.
Dokumentera löpande det du själv undersöker. Exempel: fotografera hur det ser ut före renoveringen – och sedan under och efter renoveringen.
Beskriv dina överväganden och beslut, som blir viktiga i nästa skede – när du ska välja vad som ska göras under renoveringen, och handla upp eventuella hantverkare.
Dokumentationen inför renoveringsprojektet kan bidra till att du
- lättare kan organisera och planera en effektiv renovering
- får bra anbud, när du handlar upp hantverkare
- kan kommunicera bättre med hantverkarna, och kan vara mer säker på att ni alla är överens om förutsättningarna och vad som ska göras
- uppfyller kraven i byggreglerna och kan ansöka om bygglov eller andra tillstånd som du behöver för renoveringen
- får lättare att sköta underhåll och göra kommande renoveringar, eftersom dokumentationen beskriver vad som har gjorts tidigare och vilka material och tekniker som har använts
- får mer betalt om du säljer huset – huset kan bli mer attraktivt för potentiella köpare, eftersom en bra dokumentation minskar osäkerheten om vad som kan finnas dolt i huset.
Utgå ifrån husets kulturvärden
Innan du börjar planera och genomför olika åtgärder är det viktigt att tänka på husets arkitektoniska, estetiska och kulturhistoriska värden. Vad är det som karaktäriserar det egna huset? Vilka bevarandevärden har det? Hur påverkar renoveringen husets utseende? Vilka effekter får renoveringen på omgivningen?
Utgå från när huset är byggt, vilka material det är byggt av och hur renoveringar och ombyggnader har påverkat huset.
För hållbarhetens skull är det ofta bra att bevarar så mycket som möjligt av de befintliga materialen och delarna, när du renoverar. För att hålla en lång tid bör renoveringen också ha tillräckligt hög kvalitet såväl hantverksmässigt som utseendemässigt.
Att bevara handlar inte bara om att omhänderta de kulturhistoriska värden utan det kan även visa sig ha en attraktion som ger ett bättre pris när huset en gång ska säljas. Var försiktig med byggandens karaktär eftersom tidstypiskt generellt värderas högt.
En ovarsam renovering kan skapa mer problem än nytta. Du kan läsa mer om hur du tar hänsyn till husets arkitektoniska och kulturhistoriska värden på sidan Varsamma ändringar.
Inventera husets komponenter och material
En materialinventering innebär att du kartlägger vilka material och komponenter som är inbyggda i huset, samt deras egenskaper, skick och miljöpåverkan.
Det kan hända att du identifierar farliga material, som har skadliga effekter på hälsa eller miljö, till exempel asbest, PCB eller kvicksilver. Då kan du behöva sanera eller hantera dem på ett visst sätt. Du kan läsa mer på sidan Risker med asbest i byggnader.
Om det finns farliga material i huset så kan det påverka vilka åtgärder du kan genomföra. Om du tror att det finns risk för att det finns farliga material i ditt hus, bör du ta hjälp av en expert. Du kan använda appen från Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF) för att bedöma risken för farliga material.
Farligt avfall som applikation (på SBUF:s webbplats)
När du inventerar så tänk också på att det troligen finnas många material och konstruktioner som är i bra skick, som du kan fortsätta att använda. Om du ändå vill byta ut dem, kan du i stället planera för att samla ihop dem, så att de kan återanvändas. Exempel: Tegelpannor, tegelstenar och fönster kan ofta återanvändas. Du kanske kan sälja dem, om du inte ska använda dem själv.
Genom att återanvända material, i stället för att slänga dem, kan du alltså både minska dina renoveringskostnader och minska miljöpåverkan.
Du kan anlita en expert som har rätt kunskap
Som privatperson kan det vara svårt att göra en grundlig och korrekt undersökning av sitt hus. Det är bra att veta att du kan anlita experter för att göra en professionell besiktning av ditt hus. De kan hitta och åtgärda problem, samt ge råd om hur du kan förbättra ditt hus och förebygga framtida problem. Deras specialinstrument, till exempel värmekameror, kan avslöja problem som inte är synliga för blotta ögat.
I många fall kan ett företag som säljer en viss tjänst ofta hjälpa dig även med undersökningen. Det kan till och med ingå i priset, om du köper produkterna och tjänsterna från dem. Detta innebär att du får en komplett lösning, där företaget tar hand om både undersökningen och genomförandet. Därmed kan du spara både tid och pengar.
Du kan också ställa frågor till energi- och klimatrådgivaren i din kommun.
Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)
Om du vill börja undersöka själv
Varje hus är unikt och har sina särskilda förutsättningar. Om du vill börja undersöka ditt hus själv finns det flera stöd som kan underlätta för dig att förstå och undersöka ditt hus. Här är några exempel på faktorer du kan undersöka och utreda för ditt hus, och länkar där du kan läsa mer.
Klimatskärmen
Hur väl isolerad är vinden, och hur energieffektiva är fönstren? Klimatskärmen består av husets tak, väggar, fönster, dörrar och golv.
Klimatskärm (på Energirenoveras webbplats)
Energitillförsel och värmedistribution
Hur kommer värmen till huset? Hur ser husets värmebehov ut idag? Vilken energianvändning har huset, i energislag och kWh?
Hur värmer du upp ditt hus? (på Energimyndighetens webbplats)
Värmesystem (på Energirenoveras webbplats)
Värmereglering och injustering
Hur styrs och regleras värmen i olika delar av huset? Är värmesystemet rätt injusterat? Är alla delar av huset lika varma?
Effektivisera ditt värmesystem (på Energimyndighetens webbplats)
Ventilationen
Ventileras ditt hus med självdrag, eller har du en aktiv fläktstyrd ventilation? I vilket skick är ventilationen?
Kontrollera din ventilation regelbundet
Ventilationssystem (på Energirenoveras webbplats)
Möjligheten att producera el med solceller
Har huset rätt förutsättningar för att producera egen solel med solceller? Läs om hur du undersöker det, i Solelportalen.
Solelportalen - en vägledning om solceller (på Energimyndighetens webbplats)
Läs mer hos andra
Det finns många ställen du kan läsa på, för att få stöd att förstå och undersöka ditt hus.
Fuktrisker i hus, och hur du undersöker dem, beskrivs hos finska Andningsförbundet (Hengitysliitto). Där hittar du bland annat bilder, checklistor och instruktionsvideor för att undersöka tidstypiska hus från olika årtal. Informationen finns på svenska.
Egnahemshus (på finska Andningsförbundets webbplats)
Energimyndighetens Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.
Gör en husesyn (på Energimyndighetens webbplats)
Krav i byggreglerna om undersökning
Det finns regler om att renoveringar och andra ändringar bör föregås av en undersökning av husets förutsättningar, för att klarlägga
- husets kulturvärden och andra kvaliteter
- om det finns brister som kan åtgärdas vid renoveringen
- om ändringen riskerar att medföra försämringar för det som byggreglerna ställer krav på, till exempel bärande konstruktion, brandsäkerhet eller fuktsäkerhet.
Läs mer i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.