Småhus i framtidens energisystem

Granskad:

Energisystemet i Sverige är under förändring. Prognoser pekar på att elbehovet i Sverige förväntas fördubblas redan till mitten av 2030-talet, jämfört med år 2020. Behovet av el ökar framför allt inom industri- och transportsektorn, samtidigt som fossila bränslen behöver fasas ut ur energisystemet. En större andel av elproduktionen kommer att vara väderberoende och det svenska energisystemet blir ännu mer integrerat med omvärlden. Småhusägare kan bidra till framtidens energisystem på flera sätt.

Förändringar i energisystemet

Energisystemet i Sverige är under förändring på flera sätt. Den totala efterfrågan på el förväntas öka framöver, främst på grund av ökade behov inom industrin och transportsektorn. I en rapport räknar Energimyndigheten i det högsta scenariot med en ökning från dagens elanvändning på 134 terawattimmar till 349 terawattimmar år 2050. En fördubbling kan komma att ske redan till i mitten av 2030-talet, jämfört med år 2020.

Långsiktiga scenarier (på Energimyndighetens webbplats)

Sveriges elsystem är integrerat med andra länder och med ett ökat elbehov blir vi mer beroende av omvärlden. Några faktorer som påverkar både energimarknaden och priser på insatsvaror till energieffektiviseringar är händelser i omvärlden, såsom Rysslands krig i Ukraina och det säkerhetspolitiska läget, internationella konjunkturer och inflation samt höga räntor.

Elproduktionen blir även mer väderberoende framöver i takt med att fossila bränslen fasas ut ur energisystemet och andelen mindre förutsägbara energikällor ökar. En variabel elproduktion medför större svängningar i priserna.

Sveriges energisystem 2050 – så kan det se ut (rapport på Energimyndighetens webbplats)

Småhus kan bidra i framtidens energisystem

Småhusen har potential att spela en viktig roll i omställningen till framtidens energisystem. Det är många som bor i småhus och därför står de för en betydande andel av Sveriges energianvändning. Småhusägare kan bidra bland annat genom att effektivisera sin energianvändning och producera egen förnybar energi.

Du hittar tips om hur du kan minska din energianvändning utan byggnads- och installationstekniska åtgärder på Energimyndighetens webbplats.

Varje kilowattimme (kWh) räknas (på Energimyndighetens webbplats)

Du kan även hitta information och stöd kring att energieffektivisera ditt småhus på ett hållbart sätt på sidan Energirenovera småhus.

Energirenovera småhus

Ett sätt att öka stabiliteten i elnätet och kostnadseffektiviteten i elproduktionen är att bidra till bättre balans mellan utbud och efterfrågan på el. I ett småhus kan man till exempel använda fler flexibla lösningar för elförbrukning, såsom smarta mätare och styrning av apparater och system för att minska elanvändningen under perioder av hög efterfrågan på el. Läs gärna hur du kan bidra till balans i elsystemet under Relaterad information.

Att lagra energi, i både stora och små system, blir också troligen en nyckelfråga framöver. Vid generering av solel i småhus är batterier den metod som ligger närmast till hands för lagring. Småhusägare med egen förnybar elproduktion genom till exempel solel skulle exempelvis kunna lagra sin producerade el så att den även kan användas under tider med hög efterfrågan på el i systemet eller under tider då inte solen skiner på nätter och vintern.

Boverket (2024). Framtidens energisystem. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/varfor-energirenovera/energisystemet/framtidens-energisystem/ Hämtad 2025-01-22