Planerade insatser

Granskad:

I riktlinjerna för bostadsförsörjningen ska kommunen ta ställning till på vilket sätt man ska verka för att nå sina bostadspolitiska mål och hur man vill använda de verktyg som står till förfogande.

Behov av åtgärder

I förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen behöver ni precisera vilka åtgärder som behövs för att de föreslagna målen ska nås. Det handlar bland annat om vilken typ av bostäder som ni bedömer behöver byggas och för vilka målgrupper. Det kan handla om vilka hustyper, upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar som behöver tillkomma i olika delar av kommunen eller i ett visst bostadsområde. Även om kommunen normalt sett inte sedan kan styra vem som bosätter sig i nybyggda bostäder, så är det bra att försöka ringa in och beskriva vilken den primära målgruppen är för en viss utbyggnad eller annan åtgärd.

Exempel på insatser

Planerad nyproduktion är en viktig del i riktlinjerna för bostadsförsörjningen. Du bör beskriva var och hur många bostäder kommunen vill att det ska byggas under programperioden och till vilken målgrupp. Det är också bra att beskriva vilket behov det aktuella tillskottet av bostäder avser lösa. Om ni väljer att ta fram en separat genomförandestrategi kan en del av den här informationen redovisas där i stället. Se rubrik Genomförandestrategi i menyn.

Det kan vara aktuellt med flera olika typer av åtgärder för att nå de uppställda målen. Redovisningen av planerade insatser kan till exempel omfatta:

  • Planerade nybyggnadsprojekt: antal, hustyp, upplåtelseform, syfte och målgrupp samt ungefärlig tidshorisont för nyproduktionen.
  • Riktlinjer för det kommunala planmonopolet eller för strategisk markpolitik som inte redan ingår i Riktlinjer för markanvisning.
  • Revidering av ägardirektiv till allmännyttan: detta kan inkludera tillträdeskrav, strategier för särskilda grupper och förtur, strategier för förvaltning, renovering och nyproduktion, samarbete med socialtjänst och andra bostadssociala initiativ med mera.
  • Användande av kommunal hyresgaranti.
  • Strategisk lokalförsörjning (kan finnas i en egen plan).
  • Insatser mot hemlöshet, till exempel avtal med fastighetsägare om att tillhandahålla lägenheter för uthyrning via kommunen eller att införa Bostad först. Läs mer om Bostad först i Relaterad information.
  • Insatser för att motverka boendesegregation, till exempel genom kompletteringar av bostadsutbudet i vissa delar av kommunen med nya upplåtelseformer, bostadstyper eller lägenhetsstorlekar.
  • Hur kommunens bostadsutbud på kort eller längre sikt ska kunna kompletteras med boendeformer som saknas, till exempel trygghetsboende, seniorbostäder eller ungdomsbostäder.
  • Initiativ för att främja alternativa boendeformer som kollektivhus, boende med miljöprofil eller olika former av gemenskapsboende – till exempel vid anvisning av kommunal mark för bostadsbyggande.
  • En inventering av tillgängligheten i flerbostadshusbeståndet i vissa delar av kommunen.
  • Andra överenskommelser eller samverkan med externa aktörer.

I länken "Exempel på riktlinjer för bostadsförsörjningen" i Relaterad information har vi samlat exempel på antagna riktlinjer för bostadsförsörjningen. Till varje exempel finns en kort introduktionstext med basfakta om den aktuella kommunen och kort om vad det är vi särskilt vill lyfta fram i respektive exempel. Du kan alltså välja att titta på kommuner som är lika din egen med avseende på folkmängd eller typ av kommun – eller som är intressanta av andra skäl.

Boverket (2023). Planerade insatser. https://www.boverket.se/sv/kommunernas-bostadsforsorjning/att-ta-fram-riktlinjer/riktlinjer-for-bostadsforsorjningen/planerade-insatser/ Hämtad 2025-01-22