Preliminära beräkningar av gränsvärden för energiprestanda i befintliga lokalbyggnader

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att fastställa metoder och definitioner enligt direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). Boverket har nu lämnat en första delredovisning av uppdraget.

Delredovisningen omfattar preliminära beräkningar avseende basscenariot för 2020 och nivåer av renovering till 2030 och 2033 för olika lokalbyggnader, så kallade MEPS enligt artikel 9.1 i EPBD.

Medlemsstaterna ska enligt EPBD ta fram gränsvärden för befintliga lokalbyggnaders energiprestanda som inte får överskridas från 2030 respektive 2033. Gränsvärdena ska fastställas så att de 16 respektive 26 procent sämsta lokalbyggnaderna ska energieffektiviseras till dessa år, i förhållande till hur det såg ut 2020. Preliminära beräkningar av dessa gränsvärden har genomförts för olika lokalkategorier och redovisas i Boverkets rapport till regeringen. I rapporten ges även en beskrivning av lokalbyggnadsbeståndet 2020 utifrån olika parametrar samt motsvarande beskrivning för de delar av beståndet som hamnar över de preliminära gränsvärdena.

Gränsvärdena är inte jämförbara med energiprestandan i en energideklaration 

Det är inte lämpligt att använda de preliminära gränsvärdena för att göra en förhandsbedömning av om enskilda byggnader med nu gällande energideklarationer ligger över eller under gränsvärdena. Detta beror bland annat på att metoden för beräkning av energiprestanda skiljer sig åt mellan energideklarationer upprättade vid olika tidpunkter, och även mellan nu gällande beräkningsmetod och den som använts vid fastställandet av de preliminära gränsvärdena.

Rapporten innehåller dock beskrivningar av de byggnader som preliminärt träffas av MEPS-kraven, i relation till hela lokalbyggnadsbeståndet och till respektive lokalkategori. På så sätt kan läsaren få en generell bild av hur de preliminära gränsvärdena träffar lokalbyggnader med olika förutsättningar, utifrån ett antal olika parametrar.

Det fortsatta arbetet

De preliminära gränsvärdena i rapporten är inte att betrakta som ett förslag från Boverket på vilka gränsvärden som ska gälla vid införlivandet av EPBD. Innan Boverket kan lägga fram ett skarpt förslag på gränsvärden behöver slutliga bedömningar göras på hur relevanta bestämmelser i direktivet ska tolkas och införlivas. Beräkningarna av de preliminära gränsvärdena baseras på preliminära bedömningar som redogörs för i rapporten. Även underlaget och metoden för beräkningen av gränsvärdena kan komma att utvecklas i det vidare arbetet.

Delredovisningen innehåller inte något ställningstagande kring hur MEPS-kraven bör regleras i svensk rätt eller hur uppföljning och tillsyn av dessa krav ska göras. Även detta blir en del i Boverkets fortsatta arbete med implementeringen av EPBD.

Boverket (2024). Preliminära beräkningar av gränsvärden för energiprestanda i befintliga lokalbyggnader. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2024/preliminara-berakningar-av-gransvarden-for-energiprestanda-i-befintliga-lokalbyggnader/ Hämtad 2024-10-16