Fler kommuner saknar trygghetsbostäder

Granskad: 16 maj 2024

Det finns trygghetsbostäder i 60 procent av landets kommuner, och drygt 50 procent av dessa bedömer att de har för få 2024. Mer än hälften av de kommuner som hittills inte har inrättat trygghetsbostäder anser att sådana behövs.

Vad är en trygghetsbostad?

Trygghetsbostäder är en boendeform som har tillkommit för att ge äldre som önskar det tillgång till större gemenskap och mer trygghet. Det är en så kallad mellanboendeform som överbryggar glappet mellan vanligt boende och särskilda boenden med heldygnsomsorg (SÄBO). För att flytta in i en trygghetsbostad krävs inget biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen. Trygghetsbostäder finns som hyresrätt, bostadsrätt och kooperativ hyresrätt och du hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

Det finns en stor variation av trygghetsbostäder runt om i landet men trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal är gemensam nämnare för många. Till skillnad från ett särskilt boende ingår inte mat, service, omvårdnad eller sjukvård.

Trygghetsbostäder (på Seniorvals webbplats)

Stort behov av fler trygghetsbostäder i kommunerna

I 2024 års enkät uppger 176 kommuner att de har trygghetsbostäder. Antalet kommuner med trygghetsbostäder har legat runt 160–170 de senaste åtta åren, beroende på hur många kommuner som besvarat frågan.

  • Av de 176 kommunerna uppger 41 procent att det är balans på bostadsmarknaden för boendeformen och 52 procent säger att de har ett underskott på trygghetsbostäder. Det är ett försämrat läge jämfört med förra året då 43 procent uppgav att de hade underskott.
  • 101 kommuner uppger att de saknar trygghetsbostäder, men drygt 50 procent av dessa uppger att det finns ett behov av trygghetsbostäder i kommunen.
  • Cirka 55 procent av de kommuner som uppger balans i utbudet av trygghetsbostäder återfinns i kommungruppen ”övriga kommuner med färre än 25 000 invånare”.

Kommunerna har svårt att bedöma behovet på några års sikt

När det gäller behovet framöver, på två års sikt, uppger 17 procent av de 275 kommuner som besvarat frågan att behovet av trygghetsbostäder är täckt. 50 procent av kommunerna uppger att det är svårt att bedöma behovet på två års sikt.

På fem års sikt är det ännu svårare och där uppger 65 procent av de 277 svarande kommunerna att de inte kan göra den bedömningen medan 17 procent av kommunerna bedömer att behovet av trygghetsbostäder är täckt om fem år.

Flera kommuner uppger i sina kommentarer att man känner till de trygghetsbostäder som är i kommunal regi, men många trygghetsbostäder är i privat regi och där känner kommunen inte till antalet bostäder. Det gör det också svårt att beräkna prognoser av behovet framåt. Flera kommuner uppger i kommentarerna att de inte skiljer på statistiken över trygghetsbostäder och seniorbostäder.

”Svårt att göra de bedömningarna då vi inte ansvarar för kön till trygghetsboendet och inte heller gör några prognoser avseende trygghetsboende för äldre.”

”Vi delar inte på vår räkning av seniorboende och trygghetsboende.”

Betydligt färre trygghetsboenden än tidigare förväntas tillkomma

Totalt 50 kommuner bedömer att det kommer att påbörjas sammanlagt knappt 1 500 trygghetsbostäder under åren 2024–2025, vilket är något färre än vad som förväntades i förra årets enkät. 34 procent av lägenheterna beräknas påbörjas under 2024 och resterande 66 procent under år 2025.

Den senaste tioårsperioden har förväntningarna för perioder på två år legat omkring 2 600–3 100 bostäder men de senaste två åren har förväntningarna legat betydligt lägre.

Kommunernas förväntningar på antalet påbörjade bostäder har historiskt varit högre än vad som faktiskt har påbörjats. Under de senaste åren har det varit än svårare för kommunerna att göra bedömningar av byggandet. Utfallet har under perioden 2017–2023 i genomsnitt varit 63 procent av förväntningarna, där inbromsningen av byggandet 2023 drog ner genomsnittet. Utfallet kan skilja sig betydligt mellan kommungrupperna, där bedömningarna för Storgöteborg under de senaste fem åren har varit betydligt mer träffsäkra än för övriga kommungrupper.

Av flera kommentarer att döma så pågår det diskussioner och utredningar i flera kommuner om att skapa trygghetsbostäder. Det är också många som skriver att byggandet redan är på gång. Här följer några ytterligare kommentarer från kommunerna:

”Kommunen har ett stort behov av trygghetsbostäder för att bryta ofrivillig ensamhet. Genom anpassade trygghetsbostäder kan kommunen förlänga kvarboendeskapet och öka integriteten för den äldre medborgaren, samtidigt som flyttkedjor skapas på bostadsmarknaden.

”Vård & Omsorg beskriver behov av alternativa boendeformer för äldre i översiktsplanen, samt i yttrande för detaljplaner och i årlig upprättad lokalbehovsplan. Ensamhet hos äldre är ett stort problem och lösningar för att motverka ensamhet genom olika bostadsalternativ behöver främjas.”

”Trygghetsbostäder ligger i dag på kommunledningskontoret. Socialkontoret funderar på att ta över ansvar för att driva frågan lite mer aktivt då socialkontoret är alltmer övertygade om hur viktiga dessa är. Det finns funderingar på att socialkontoret/kommunen skulle upprätta egna. Vi är dock långt från något beslut.”

”Kommunen arbetar aktivt tillsammans med Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg för att gemensamt säkerställa och främja tillräckligt utbud av varierande former av bostäder för äldre, där trygghetsboenden och seniorboenden på den privata marknaden är viktiga former. I dialog med fristående exploatörer informerar vi om behovet av olika slags kompletterande boendeformer som riktar sig gentemot äldre.”

Hyresnivån gör att många avstår en erbjuden trygghets- eller seniorbostad

Av kommunernas kommentarer att döma så behövs det generellt ett större och varierat utbud av bostäder för äldre personer, som kan möta de olika behov som finns. Många kommentarer gäller vikten av att de äldre också måste ha möjlighet att efterfråga bostäderna.  

”Samma gäller för trygghetsbostäder som för seniorbostäder. Hyran blir för hög vid nyproduktion. Det saknas ekonomi såväl hos kommunen som målgruppen för att inrätta trygghetsbostäder.”

Störst tillskott i de övriga kommungrupperna

Totalt sett finns det förväntningar på knappt 1 500 trygghetsbostäder för perioden 2024–2025. Det planerade tillskottet av trygghetsbostäder räknat per 1 000 invånare är liksom förra året störst i de båda ”övriga” kommungrupperna. Där handlar det om ett tillskott på mellan 0,25–0,40 bostäder per 1 000 invånare. Totalt förväntas där drygt 1 000 trygghetsbostäder för perioden 2024–2025.

Det minsta tillskottet väntas i Storgöteborg där det endast planeras 30 stycken trygghetsboenden under den närmaste tvåårsperioden, vilket motsvarar 0,03 bostäder räknat per 1 000 invånare.

Stöd till bostäder för äldre

Det finns ekonomiska stöd att söka för att öka antalet hyresbostäder för äldre och för att öka äldres möjligheter till gemenskap och trygghet. Läs mer om stöden via länken i "Relaterad information".

Boverket (2024). Trygghetsbostäder. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/olika-grupper/aldre/trygghetsbostader/ Hämtad 2024-11-22