Projektera för fuktsäkerhet

Granskad: 5 augusti 2024

Fuktsäkerhetsprojektering ställer krav på kompetens inom byggnadsfysik.

I projekteringen får byggnaden sin tekniska utformning. Du väljer installationer och dimensionerar dem. Arbetet resulterar i bygghandlingarna, som omfattar tekniska beskrivningar samt byggnads- och installationsritningar.

Fuktsäkerhetsprojekteringen ingår som en del i projekteringsarbetet. De tekniska lösningarna ska utformas och kontrolleras med hänsyn till de fuktbelastningar som byggnaden kommer att utsättas för.

I fuktsäkerhetsprojekteringen ska du också skriva anvisningarna för hur fuktsäkerhetsarbetet ska skötas under byggtiden och beskriva det förebyggande underhållsbehovet för att undvika fuktskador efter inflyttningen.

Byggfukt

Uttorkningstiden för byggfukten har stor betydelse för byggtiden. Ju längre tid det kommer att ta för byggfukten att torka, desto längre tid kommer det att ta för byggnaden att bli färdig. Bedöm uttorkningstiderna tidigt i projekteringen, så att byggtiden anpassas till torktider och torkinsatser.

Väderskydd

Byggnader, byggprodukter och byggmaterial bör skyd­das mot fukt och smuts under byggtiden.

Väderskydd ger ökad fuktsäkerhet och bättre arbetsmiljö. De kan ge en besparing totalt, trots kostnaden. Väderskydd ingår normalt inte i offerten från entreprenören. Det är därför viktigt att avtala om väderskydd, redan vid upphandlingen av entreprenaden.

Boverket (2024). Projektera för fuktsäkerhet. https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/om-fukt-i-byggnader/fuktsakerhetsarbete/projektera-for-fuktsakerhet/ Hämtad 2025-01-20