Omvandling av lokaler till bostäder
Inom projektet ”Idéverkstad: Omvandling” undersöktes om och hur framför allt kontor och kommersiella byggnader kan byggas om till bostäder. Bebyggelse från andra halvan av 1900-talet – det så kallade yngre kulturarvet – stod särskilt i fokus. Det här är projektets slutrapport som lyfter såväl hinder som möjligheter, lärande exempel i Sverige och internationellt samt förslag till fortsatt arbete.
Bygg- och fastighetsbranschen står för en betydande del av samhällets energi- och materialförbrukning och därmed dess miljö- och klimatpåverkan. Om vi drar nytta av det som redan är byggt så tar vi ett viktigt steg för att minska klimatutsläppen och uttagen av naturresurser. Det är samtidigt en möjlighet att bättre ta tillvara den befintliga bebyggelsens sociala, kulturella och estetiska värden.
Målet med projektet var att myndigheter, organisationer och andra aktörer ska få en samsyn gällande vilka hinder och möjligheter som finns idag och vilka förändringar som skulle krävas för att omvandling genom ombyggnad ska kunna vara ett lika självklart alternativ som nybyggnad.
Utgångspunkten för diskussionerna i projektet var klimat, hållbarhet, stadsbyggnad, arkitektur, fastighetsekonomi och kulturmiljö. I dialog med regeringsuppdraget Cirkulär ekonomi i byggsektorn ringades fyra fokusområden in:
- Ekonomi och marknad – vad krävs för att omvandling från lokaler till bostäder ska vara lönsamt? Kan icke-monetära värden göras beräkningsbara och synliga i kalkylen?
- Kompetens och process – Hur ser en byggprocess som underlättar omvandling ut? Inom vilka områden saknas kompetens? Vilka kompetenser behöver utvecklas?
- Projekt- och platsspecifika förutsättningar – Hur kan vi ta vara på miljömässiga, sociala och kulturella värden i det befintliga byggnadsbeståndet och samtidigt skapa fler bra bostäder? Hur kan byggnader omvandlas på ett varsamt sätt så att värden och kvaliteter tas till vara?
- Lagar och regler – Vilka utmaningar och möjligheter finns i regelverket när det kommer till omvandling och ombyggnad?
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.