Genomföra och leda mötet

Granskad:

När det är dags att genomföra mötet är det viktigt att skapa bra förutsättningar för engagemang. Med ett förankrat och genomarbetat körschema i grunden samt de olika handledningarna kan dialogledaren leda mötet. De övriga i arbetsgruppen medverkar och stödjer under mötets gång. I handledningarna finns förslag på dialogfrågor och övningar som kan engagera och stödja deltagarna att ta ställning till de frågor som hanteras.

Tips och inspiration

Nedan följer lite inspiration till hur man som arrangör kan tänka i varje steg av genomförandet. Tipsen grundar sig på de erfarenheter som vi i Boverkets arbetsgrupp fått när vi genomfört samverkansmöten. I vårt mötesupplägg har vi använt alla presentationer och tipsen är därför utformade efter detta. Varje arrangör anpassar naturligtvis mötet utefter sin målbild för dagen. Nederst på sidan har vi samlat dokument med presentationer och handledarmaterial.

Starta mötet

Ett trevligt välkomnande till mötet är en god start. Vi i arbetsgruppen brukar hälsa deltagarna välkomna varefter de anländer och hjälpa till att hitta namnlapp. Under startminglet uppmuntrar vi även deltagarna att gå runt och hälsa på alla. Med en liten knuff på vägen är det alltid lättare att ta nya kontakter.

I dokumentlistan "Presentationer" finns  välkomstbilder som kan ligga på under startminglet, se nedan.

Vid starten på mötet, hälsa välkommen till dagen, berätta om upplägg och syftet med dagen.

Presentera vilka som medverkar och arrangerar mötet.

Ett tips för att checka av vilka deltagarna är utan att alla ska presentera sig individuellt är att be dem resa sig upp i olika grupperingar. Vilka är här från kommun x, y, z. Vilka är här från länsstyrelsen, byggbranschen osv…

Introduktion

För att snabbt få en bild av vad som fokus för dagen ligger har vi valt att börja med att visa introduktionsfilmen Bostadsbyggande – en komplex helhet.

Filmen avslutas med uppmaning om att vikten att lyssna på varandra och kompromissa samt att utveckla sammanhangskompetens!

Här efter kan dialogledaren göra en kort reflektion över det relationella perspektivet och vad som händer mellan människor när vi ska arbeta tillsammans för att sedan gå över till filmen En god dialog.

Här görs pauser i filmen där deltagarna får reflektera kring frågorna som ställs.

Om ni har en erfaren dialogledare är ett alternativ att genomföra passet ”En god dialog” utan film med stöd av presentationen ”En god dialog” som du hittar i dokumentlistan "Presentationer",se nedan.

Dialogövning efter filmen ”En god dialog”

Ett tips på övning för att få igång samtalet för alla: Deltagare från kommun, länsstyrelser, övriga myndigheter ställer sig på en rad i rummet (där utrymme finns).

Därefter ber vi deltagarna från byggbranschen att ställa sig på en rad mittemot. Bikupor alternativt trios bildas med den som står mittemot och de har en inledande dialog om ”Varför är du här? På vilket sätt vill du bidra under dagen? ”

Därefter lyssnar vi av några röster innan alla sätter sig tillbaka på sin plats och fortsätter med programmet.

Dialogövning till övriga presentationer

En presentation visas i taget. Därefter kompletterar arbetsgruppen med erfarenheter och tankar. Deltagarna får sedan föra en dialog runt borden utifrån de frågor som  valts ut. För att goda idéer ska spridas så är det bra om grupperna, i mån av tid, kortfattat får redovisa sina slutsatser för varandra. Se till att alla grupper någon gång får komma till tals.

Länsstyrelsens, kommunens och byggherrens roller

I dokumentlistan "Handledarmaterial" kan du ta del av en PDF med handledarmaterial – Länsstyrelsens, byggherrens och kommunernas roller, se nedan.

I dokumentlistan "Presentationer" kan du ta del av powerpointpresentationen som visas i filmen, se nedan.

PBL och bostadsbyggande

I dokumentlistan "Handledarmaterial" kan du ta del av en PDF med handledarmaterial – PBL och bostadsbyggande, se nedan.

I dokumentlistan "Presentationer" kan du ta del av powerpointpresentationen som visas i filmen, se nedan.

Byggherreperspektivet  Från ax till limpa

I dokumentlistan "Handledarmaterial" kan du ta del av en PDF med handledarmaterial – Byggherreperspektivet  Från ax till limpa, se nedan.

I dokumentlistan "Presentationer" kan du ta del av powerpointpresentationen som visas i filmen, se nedan.

Genomförandeavtal – avtal mellan kommunen och byggherren

I dokumentlistan "Handledarmaterial" kan du ta del av en PDF med handledarmaterial – Genomförandeavtal – avtal mellan kommunen och byggherren, se nedan.

I dokumentlistan "Presentationer" kan du ta del av powerpointpresentationen som visas i filmen, se nedan.

Lokalt perspektiv

Här är tanken att de närvarande kommunerna kort får berätta om vilka frågor man har på agendan. Nuläget och framtid?  Vad är man är stolt över? Även reflektera över vad som kan bli bättre, utmaningar man står inför osv. Presentationerna är inspel som i nästa pass kan vidareutvecklas via dialog. 

Samlade erfarenheter och röster från Kalmar

Passet inleds med att se filmen.

I dokumentlistan "Presentationer" kan du ta del av powerpointpresentationen som visas i filmen, se nedan.

Därefter förs en dialog runt borden utifrån de avslutande frågeställning.  Hur tänker du själv efter dagens möte? Utifrån våra olika lokala förutsättningar och de inspel som varit under dagen, samt egna erfarenheter: Finns områden där samverkan skulle kunna utvecklas och bli bättre här hos oss? Några konkreta områden?

En representant från varje bord sammanfattar kort vad som sagts i gruppen för övriga deltagare. 

Avsluta mötet

Tacka för dagen och låt arbetsgruppen svara an på vad som sagts och redovisa de goda idéer som fångats upp och som arbetsgruppen vill jobba vidare med.

Deltagarna avrundar sedan dagen vid sitt eget bord genom den individuella avslutande frågan: Vad blir ditt nästa steg?

Låt deltagarna dela svaret med varandra runt bordet och tacka varandra för dagen.

Boverket (2024). Genomföra mötet. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/pbl-akademin/pbl-workshopmaterial/samverka/genomfora/ Hämtad 2025-01-22